Share |

Έπεσε περονόσπορος

Εκπέμπει SOS η Νεμέα για την επιδημία στις καλλιέργειες

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα αμπέλια της Νεμέας, από τον περονόσπορο.

Ο αμπελώνας πλήττεται από επιδημία περονόσπορου, η οποία δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί, παρά τις προληπτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αλλά και τη Δημοτική Αρχή της Νεμέας, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν την εκδήλωση και την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι επισημάνσεις αυτές μάλιστα θα απασχολήσουν και τη βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας επιπλέον τα παρακάτω:

Με δεδομένο ότι οι προληπτικές δράσεις δεν απέδωσαν, η επιδημία απειλεί τώρα τους αμπελοκαλλιεργητές με ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματός τους. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι φυτικές ασθένειες δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, υπήρχε όμως η δυνατότητα οι ζημιές να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. Αυτά ήταν δύο δεδομένα που τα γνώριζαν οι αγρότες μας και μπορούσαν να πράξουν ανάλογα.
Τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα. Κατ’ αρχήν, όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, κανείς δεν γνωρίζει τι θα περιλαμβάνεται στον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ ως υποχρεωτικά καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο. Ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μνημονεύει στο άρθρο 5 τις «κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές», συμπεριλαμβανομένων και των οφειλόμενων στον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Πλην όμως πουθενά δεν διευκρινίζεται εάν αυτές οι προσβολές υπάγονται στην υποχρεωτική, την πρόσθετη ή την προαιρετική ασφάλιση. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η τότε ηγεσία του Υπουργείου να πείσει την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι οι ασθένειες αυτές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, η πραγματικότητα είναι ότι ο νόμος λέει ρητά ότι «οι κίνδυνοι και τα αντικείμενα ασφάλισης που καλύπτει ο ΕΛ.Γ.Α, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί με τους οποίους παρέχεται η ασφάλιση» θα οριστούν με τον νέο Κανονισμό.
Επομένως, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει σαφείς και αποτελεσματικές οδηγίες στους αγρότες μας. Δικαιούνται να κάνουν δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ, προκειμένου άμεσα να διαπιστωθεί από γεωπόνους ότι η ζημιά δεν αντιμετωπίζεται, είναι υπαρκτή και χρήζει αποζημίωσης; Μήπως πρέπει να κάνουν αίτηση για ένταξη στα ΠΣΕΑ, τα οποία δεν διαχειρίζεται πλέον ο ΕΛΓΑ, αλλά απ’ ευθείας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Ή πρέπει να ζητήσουν έκτακτη κατ’ εξαίρεση αποζημίωση; Θέλω να επισημάνω ότι το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς μήλων και αχλαδιών που έχουν προσβληθεί από φουσικλάδι και οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πού να αποτανθούν. Αντίθετα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κράτος τους ζητά εδώ και τώρα την είσπραξη της εξοντωτικής ασφαλιστικής εισφοράς.
Προσπαθώντας με τη σειρά μου να συνδράμω στην επίλυση του προβλήματος, ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που προανέφερα. Δεν επιτρέπεται ο παραγωγός να μην ξέρει πώς θα κινηθεί σε περίπτωση ζημιάς. Οφείλει το Υπουργείο να απαντήσει εάν υπάρχει ή όχι υποχρεωτική κάλυψη και να προτείνει εναλλακτικές άμεσα εφαρμόσιμες και ικανοποιητικές για τους αγρότες μας. Εάν υπάρξει κωλυσιεργία, εάν δεν διαπιστωθούν άμεσα η εξέλιξη και οι επιπτώσεις της νόσου, τότε οι αγρότες της Κορινθίας θα βρεθούν πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων, καταστροφικών για το εισόδημά τους.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)