Share |

Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρισμός

του Βασίλη Γιαννόπουλου, προέδρου Πανελλήνιας Ένωσης Νέων αγροτών

Η ομιλία του Βασίλη Γιαννόπουλου, προέδρου Πανελλήνιας Ένωσης Νέων αγροτών στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο Φεστιβάλ AGRO Quality:

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αγαπητέ Ευρωβουλευτή

Κύριε Βουλευτά εκπρόσωπε του κ. Α. Σαμαρά Αγαπητές και Αγαπητοί συμμετέχοντες, Νέες και Νέοι Αγρότες Σας καλωσορίζουμε, Στην ημερίδα Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός, Στο Φεστιβάλ AGRO Quality, Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ευχαριστούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό

Στρατηγικού Σχεδιασμού και τον

Περιφερειάρχη Αττικής για την υποστήριξη της διοργάνωσης.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ και όλοι οι Νέοι Αγρότες, που ήρθαμε εν μέσω εντατικών αγροτικών εργασιών, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, προσβλέπουμε με ελπίδα στο μέλλον, και στην κοινή λογική για να συνηγορήσετε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, που με παλμό έχουμε θέσει στη διάθεση της πολιτείας, για το καλό και για το μέλλον της Ελλάδος μας.

Γιατί εμείς, οι Νέες & Νέοι Αγρότες θέλουμε & μπορούμε να έχουμε μέλλον, πρώτον γιατί είμαστε βιολογικά νέοι αλλά και διότι είμαστε αρκετά μακριά από τα κέντρα της συναλλαγής.

 

Στις αγροτικές μας κοινωνίες

εξακολουθούν να υπάρχουν τα

χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνίας, μιας κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο μιας ομάδας οικονομικά δρώντων παραγόντων. Για εμάς το χωράφι και το μαντρί, είναι τρόπος ζωής και καθημερινή γιορτή (με τα προβλήματά της) και όχι εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.

 

 

Οι αγροτικές μας κοινωνίες, λεηλατημένες και απαξιωμένες, από τους οπαδούς του εκχρηματισμού των πάντων, συνεχίζουν να είναι η κάθε μια, μία κιβωτός. Κιβωτός διαφύλαξης του τρόπου ζωής μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Κιβωτός διαφύλαξης παραδοσιακού πολιτισμού, Κιβωτός διαφύλαξης των απολύτως εγκλιματισμένων ντόπιων σπόρων και αυτόχθονων φυλών ζώων, Κιβωτός διαφύλαξης του πολύ σημαντικού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ Κεφαλαίου. Κιβωτός διαφύλαξης του αγροτικού παραγωγικού ιστού. Ενός ιστού που μπορεί να παράγει από το οικονομίστικα ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΤΙ που κινεί και κάνει αυτοδύναμες οικονομίες και κοινωνίες.

Ενός ιστού που παράγει ΑΞΙΕΣ. Αξίες

πραγματικές, αξίες βασικές για την ζωή. 

Όλοι οι απαραίτητοι άλλοι τομείς της

οικονομίας μεταποιούν, δηλαδή παράγουν ΚΑΤΙ από ΚΑΤΙ, ή προσφέρουν υπηρεσίες.

 

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι ο πλούτος

παράγεται από τους αγρότες στον πρωτογενή τομέα, απλά οι πλούσιοι βρίσκονται στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Ο καθηγητής μου στο Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο, ο κύριος Γεώργιος Δαουτόπουλος, στο βασικό του βιβλίο «Αγροτική Κοινωνιολογία και Συνεργατισμός» αναγράφει επι λέξη «Οι αστοί, με τεχνικές και νομοθετικες ρυθμίσεις, στις τιμές και την φορολογία, παίρνουν τον παραγόμενο πλούτο από τους αγρότες».

Σας παρακαλούμε θερμά,

Καθορίστε τα αγροτικά επαγγέλματα ενιαία σε ενιαίο χώρο. Καθορίστε επιτέλους το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων. 

Να μη δημιουργούνται φραγμοί στο αγροτικό επάγγελμα. Σήμερα με διάφορες τεχνικές και νομοθετικές ρυθμίσεις μας ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ εμμέσως να μεταποιήσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, μας αποκλείουν εμμέσως να τα εμπορευθούμε, να προσφέρουμε υπηρεσίες με τα μηχανήματά μας, μας ταλαιπωρούν κατά την αξιοποίηση των ενεργειακών τεχνολογιών και παραμένουν ασαφείς οι υπηρεσίες μας στον τουρισμό

 

Αλλά εμείς επιχειρούμε. Διότι

επιχειρηματικότητα είναι διαχείριση του φόβου και η υπέρβαση των αναστολών. Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Είναι οι επιστημονικές γνώσεις και οι έξυπνες ιδέες μεταμορφωμένες σε καινοτόμες εφαρμογές. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Εμείς θέλουμε οι νέες και οι νέοι αγρότες να είναι αγρότες με συνειδητή επιλογή του επαγγέλματός τους.

Γιατί δεν καθορίζετε τα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων? Μήπως για να τα υφαρπάζουν έξυπνοι επιχειρηματίες, λειτουργώντας ως αποικιοκράτες στον αγροτικό χώρο?

Ακόμα και ο Αγροτουρισμός, που διεθνώς χαρακτηρίζεται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, στην Ελλάδα ασκείται επί 22 χρόνια χωρίς θεσμικό πλαίσιο, Σήμερα υφαρπάζουν το όνομα του Αγροτουρισμού και τις πρόνοιες, που θα έπρεπε να έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, πιθανόν καλοί επιχειρηματίες του Τουρισμού Υπαίθρου, ή του Οικοτουρισμού, ή του Ορεινού Τουρισμού, που όμως δεν προσφέρουν αγροτουρισμό.

 

Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο ζωής μας, για τον πολιτισμό μας, για τις αξίες μας. 

Αλλά στερούμαστε του μηχανισμού

ανανέωσης των κοινωνιών μας. Χρειαζόμαστε Αγροτικά Σχολεία. Ένα τουλάχιστον αγροτικό σχολείο ανά περιφέρεια. Τα παιδιά μας να μην εκπαιδεύονται με αστικά πρότυπα. Με σχολεία πενθήμερα, σε 7ωρη ημερήσια βάση, τα παιδιά μας αποκτούν αστικά πρότυπα και θέλουν να γίνουν αστοί.

 

Είμαστε παραγωγικοί, αλλά χαμένοι στον παγκόσμιο ιστό. Δεν αισθανόμαστε την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα κοντά μας. Η Άνοιξη του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

 

Οι Συνεταιρισμοί προσέφεραν πάρα πολλά στην αγροτική Ελλάδα. Ο αγροτικός κόσμος οφείλει πολλά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Είναι το όπλο του. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των Συνεταιρισμών ονόμασε το 2012 ως ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να

είναι για τους αγρότες. Οι οικονομικοί τεχνοκράτες, αφού κατανοήσουν το συνεργατισμό και την κοινωνική οικονομία, να προβούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όχι όμως κεφαλαιουχικού τύπου. Γιατί η ευρωστία του αγρότη αδυνατεί να τις ακολουθήσει.

 

Οι Νέοι Αγρότες είμαστε περήφανοι για τα επαγγέλματά μας. Και δεν μάθαμε να σκύβουμε το κεφάλι, ούτε να ακολουθούμε οδηγίες. Η συνεχής αντιμετώπιση πολλών κινδύνων και η ταυτόχρονη παρακολούθηση και συντονισμός πολλών ευμετάβλητων συνθηκών και παραγόντων, η απασχόλησή μας στα λιβάδια, τα χωράφια και τα βουνά, δεν βοηθούν στην δημιουργία στρατευμένων συντεταγμένων δομών. Οι λαγοί δεν γίνονται κοπάδι, είπε ένας παλαιός μας πρόεδρος. Επομένως, οι αγρότες θέλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση ως επαγγελματική και κοινωνική ομάδα. Αλλά είναι μεγάλο λάθος η συνειδητή διάσπαση του συνδικαλισμού ανάλογα με τις πολιτικές ιδεολογίες των κομμάτων. Και χειρότερο λάθος θα ήταν ο χρηματισμός με πάγιες χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Είναι ατυχές που δεν μπορεί το Αγροτικό Συνδικαλιστικό κίνημα να έχει ενιαία τελική φωνή, κάτι που εμείς υποστηρίζουμε θερμά και θα ήταν καταστροφικό να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ενιαίες συνδικαλιστικές δομές.

 

Αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις, οι

συζητήσεις και οι αποφάσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι πολύ επίκαιρες. 

Λένε ότι τον Ιούνιο, δηλαδή τον άλλο μήνα, θα αποφασιστεί η Κοινή Γεωργική Πολιτική που θα μας πάει μέχρι το 2020. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ότι εμείς οι αγρότες, εκτός από παραγωγή, προσφέρουμε σε όλη την ανθρωπότητα πολλά ακόμα δωρεάν δημόσια αγαθά και πολλά ακόμα για τα οποία δεν αποζημιωνόμαστε ποτέ από τους κύρια ωφελούμενους.

 

Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να πάψουν οι αγρότες να πληρώνουν μόνο αυτοί από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις 57 λιγότερο ευνοημένες χώρες. Να πληρώνουν μόνο οι αγρότες το κόστος των επιλογών του τρόπου ζωής των αστών που δημιουργούν τις κλιματικές αλλαγές, τις οποίες πληρώνουν όμως μόνον οι αγρότες. Να πληρώνουν μόνο αυτοί τις ανάγκες εισροής για την αποκατάσταση του ισοζυγίου όλης της χώρας.

 

Η σημερινή κατάσταση, τόσο η οικονομική όσο και η παγκόσμια πολιτική δείχνει ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των πολιτών.

Επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην

τοπική ανασυγκρότηση όπου πλέον οι

οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι αυτάρκεις τοπικές οικονομίες με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας θα πρέπει να είναι το μέλλον για εμάς τους Νέους Αγρότες.

 

Όμως Κύριε Πρόεδρε,

Μας ΠΑΙΡΝΟΥΝ τα καλύτερα στοιχεία των 

επαγγελμάτων μας. Τα ονόματα, όπως τον 

αγροτουρισμό, τις πρόνοιες των 

επαγγελμάτων, τις Αγροτικές αγορές που 

τις λένε Λαϊκές, τις υπεραξίες των 

αγροτικών μας προϊόντων, μας υποβαθμίζουν 

τις αξίες και υποβιβάζουν τον τρόπο ζωής 

μας, μας ετεροκαθορίζουν το περιβάλλον 

που ζούμε.

Με έκπληξη υφιστάμεθα μία απαράδεκτη για 

ευνομούμενη πολιτεία ασυνέχεια του 

κράτους. Μας έχουν κουράσει υπερβολικά οι 

συνεχείς αλλαγές αποφάσεων σύμφωνα με τα 

πρόσωπα που εναλλάσσονται, δυστυχώς με 

μεγάλη ταχύτητα στις πολιτικές θέσεις. 

Και ενώ χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο χρονικό 

πλαίσιο σταθερότητας, οι εναλλαγές στόχων 

της πολιτείας κινδυνεύουν να μας 

αποπροσανατολίσουν, έως αδρανοποιήσουν.

Εμείς επιθυμούμε έγκαιρες, λειτουργικές, 

σταθερές υπηρεσίες και απαντήσεις στα 

ζητήματά μας.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αλλά και η 

παλιά Ένωση Νέων Αγροτών Ελλάδας από τη 

δημιουργία της ήταν μία γεννήτρια 

παραγωγής ιδεών, με ορίζοντα το μέλλον του 

αγροτικού κόσμου. Οι ιδέες των Νέων 

Αγροτών μερικές φορές υιοθετήθηκαν ή 

υποκλαπήκαν ή ακόμα και διαστρεβλώθηκαν 

δημιουργώντας αντίθετα αποτελέσματα. 

Στοιχειώδης ευγένεια θα επέβαλλε 

τουλάχιστον αναφορά στην πρώτη καταγραφή.

Στην ΠΕΝΑ θέτουμε ως προτεραιότητα την 

καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, 

τουλάχιστον μέχρι του επιπέδου που να 

ανταποκρίνεται στο ρόλο και το κύρος που 

τους αρμόζει, σύμφωνα με τη συνολική 

προσφορά στην Εθνική Οικονομία, το 

Περιβάλλον και την Κοινωνία των Πολιτών.

Κύριε Πρόεδρε,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αποτελεί για 

εμάς αναγνώριση αυτής της προσφοράς,

και αποτελεί για εμάς έμπνευση για τη 

συνέχιση του έργου της Πανελλήνιας Ένωσης 

Νέων Αγροτών.

 

Είμαστε ένθερμοι νέες και νέοι. Δεχόμαστε 

πολλές ψυχρολουσίες, Αλλά όπως όταν το 

νερό πέσει πάνω σε πυρωμένο σίδερο το 

ατσαλώνει. Έχουμε ατσαλώσει την θέλησή 

μας. Θα ξαναέρθει η ΑΝΟΙΞΗ στην αγροτική 

μας κοινωνία. Είναι η μόνη ζωή που ξέρουμε, 

έχουμε και αγαπούμε

Σας ευχαριστώ

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

όλοι οι Νέοι και οι Νέες Αγρότισσες 

περιμένουμε να ακούσουμε

με πολύ αγωνία τις σκέψεις σας. Σας 

παρακαλώ να έλθετε στο βήμα.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)