Share |

Σε 30 μήνες το νερό του Ανάβαλου στα χωριά του Άργους και στη Μιδέα

Μεταφορά και διανομή νερού άρδρευσης από τα δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και πρώην Δ. Μιδέας του Νομού Αργολίδας

Η σύμβαση του έργου «Μεταφορά & διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικά, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας», ύψους 8.204.760,07€, υπεγράφει χθες παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του Βουλευτή της Ν.Δ Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού

Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Η παραπάνω Σύμβαση του έργου Μεταφοράς & διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου περιλαμβάνει επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων σε περιοχές πού έως και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί από δίκτυα, με την κατασκευή υπόγειων σωληνωτών δικτύων κυρίως δευτερευόντων και πρωτευόντων αγωγών, καθώς επίσης και κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (όπως αντλιοστάσια, δεξαμενές αποδόσεως και δεξαμενές εξισώσεως). Ειδικότερα προβλέπονται επεκτάσεις στα υπόγεια σωληνωτά υπό πίεση αρδευτικά δίκτυα, στην Περιοχή Κουτσοποδίου, Περιοχή Δήμου Μυκηναίων, Περιοχή Δήμου Μιδέας, Περιοχές Δήμων Άργους και Λέρνας, Μαραθιά Δ. Ασίνης.

Η συνολική γεωργική έκταση που αξιοποιείται με την κατασκευή των έργων ανέρχεται στα 60.000 στρέμματα περίπου, το συνολικό μήκος των σωλήνων των αρδευτικών δικτύων προβλέπεται να είναι συνολικού μήκους 67.000, ενώ αυξάνεται η πίεση στο δίκτυο σε σχέση με αυτήν πού αναφέρεται στις υπάρχουσες μελέτες (ΥΠΕΧΩΔΕ 1978), ώστε τα νέα δίκτυα, να λειτουργούν σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η μεταφορά και διανομή του αρδευτικού νερού πρόκειται να γίνει με την κατασκευή τριών (3) νέων αντλιοστασίων επί της κεντρικής διώρυγας Αναβάλου και της δεξαμενής Κουτσοποδίου (Μαλαχιά), δέκα τεσσάρων (14) μικρότερων ενδιάμεσων, πού θα εξυπηρετούν περιφερειακές διανομές, καθώς και δώδεκα (12) δεξαμενές ενδιάμεσης ρύθμισης και διανομής.

Σημειώνεται ότι για το Νομό Αργολίδας είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούνται από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013» και τα παρακάτω Εγγειοβελτιωτικά Έργα:

1. Βελτιώσεις υφιστάμενων δικτύων Αναβάλου

Η σύμβαση κατασκευής του έργου, ύψους 1.072.855,22€, υπεγράφη στις 29-6-2010 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011.

Το έργο εκτελείται και το ποσοστό προόδου είναι περίπου 75%. Η συνολική γεωργική έκταση που αξιοποιείται με την κατασκευή των προβλεπομένων έργων ανέρχεται στα 5.000 στρέμματα περίπου.

2. Μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου

Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπεγράφη στις 10-5-2011 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες.

Αντικείμενο της μελέτης είναι τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε περιοχές των Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου, συνολικής έκτασης 22.000 στρεμμάτων περίπου.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα δημοπρατηθεί το υποέργο «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου», με συνολικό ενταγμένο στο ΠΑΑ προϋπολογισμό 9.000.000€.

3. Μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας

Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπεγράφη στις 10/5/2011 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 23 μήνες.

Αντικείμενο της μελέτης είναι τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών στην περιοχή της Ερμιονίδας, συνολικής έκτασης 22.000 στρεμμάτων περίπου.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα δημοπρατηθεί το υποέργο «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας Ν. Αργολίδος» με συνολικό ενταγμένο στο ΠΑΑ προϋπολογισμό 12.000.000€.

4. Αναβάθμιση αντλιοστασίου & φράγματος Αναβάλου

Το έργο αφορά όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που προβλέπονται για την Αναβάθμιση του Αντλιοστασίου & του Φράγματος Αναβάλου, με συνολικό ενταγμένο στο ΠΑΑ προϋπολογισμό 6.850.000€.

Έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και εγκρίθηκε η προσθήκη πρόσθετων όρων στη διακήρυξη αυτού. Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη προεγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης.

Η ημερομηνία του διαγωνισμού - κατάθεση προσφορών - προσδιορίζεται το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μαζί με τους εκλεκτούς εκπροσώπους και από την Κυβέρνηση και από το Κοινοβούλιο, τον κ. Μανιάτη και τον κ. Ανδριανό, είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε την έναρξη της κατασκευής του μεγαλύτερου από τα 5 έργα, που αφορούν τον Ανάβαλο, και αφορά τη μεταφορά και τη διανομή νερού.

H σημερινή ημέρα είναι σημαντική μέρα για την περιοχή της Αργολίδας.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 17.000.000 € και υπογράψαμε μια σύμβαση με την έκπτωση στα 8.200.000. €. Είναι έργο πνοής για την Αργολίδα. Ο μεγαλύτερος οπωρώνας της χώρας γίνεται, ξαναπαίρνει ζωή. Το νερό διασφαλίζει και τη δυνατότητα ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η δουλειά έχει πάρει πια το δρόμο της. Πήραμε και την υπόσχεση του αναδόχου ότι το έργο θα γίνεται με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να σημαδέψει την ευρύτερη ιστορία της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Με αφορμή τη σημερινή συμβολική υπογραφή, ο Κώστας Σκανδαλίδης βάζει τη σφραγίδα του σε ένα έργο πνοής, ένα έργο πάνω από 40 χρόνια, το οποίο διεκδικούσε η Αργολίδα στο έργο του Αναβάλου. Να σας θυμίσω μόνο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου τον είχε πει «αναβαλλόμενο Ανάβαλο». Με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Κώστα Σκανδαλίδη μπορεί κανείς να πει ότι «αναβαλλόμενος Ανάβαλος» γίνεται επιτέλους κατασκευαζόμενος Ανάβαλος. Άρα, έχουμε μία σημαντική μετεξέλιξη ενός τεράστιου διαχρονικού αιτήματος σε πράξη.

Η Αργολίδα θεωρείται μία απ’ τις πέντε πιο επικίνδυνες για ερημοποίηση περιοχές της χώρας. Εξαιτίας της κανιβαλικής χρήσης του νερού τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε τεράστια εισδοχή του υδροφόρου ορίζοντα, της θάλασσας μάλλον στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Έχουμε τεράστια προβλήματα απ’ την υπεράντληση σε πάνω από 8,5 χιλιάδες νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις. Όλο το απαράδεκτο καθεστώς που μας προσέβαλε επί δεκαετίες με βάση αυτό το έργο που σήμερα θα υπογραφεί, θα αρχίσει πια να υποχωρεί, να παίρνει μια άλλη εικόνα.

Θεωρώ χρέος μου κ. Υπουργέ, να πω μια φράση για δυο ανθρώπους, που έχουν βοηθήσει στο έργο και οι οποίοι απουσιάζουν σήμερα. Ο ένας είναι ο πρώην Νομάρχης ο Βασίλης Σωτηρόπουλος που βοήθησε στο να προετοιμαστούν οι μελέτες, ειδικά κατά το 2009, κατά το τελευταίο έτος, καθώς και η προκάτοχός σας Κατερίνα Μπατζελή, που μας βοήθησε στο να ξεκινήσουμε».

Τέλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Αργολίδα. Με την ολοκλήρωσή του θα δώσει απάντηση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός και οι αγρότες της περιοχής, αυτό το πρόβλημα δηλαδή της λειψυδρίας, αλλά και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω της υφαλμύρινσης».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)