Share |

40% κάτω τα ενοίκια μονομιάς

Πρόταση Επιμελητηρίου Αργολίδας για μειωμένο ενοίκιο με την κατάθεση αγωγής

Την πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για παροχή δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και στην περίπτωση που το αρμόδιο δικαστήριο τελεσιδικίσει  είτε  υπέρ του εκμισθωτή είτε κατά τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η θετική ή αρνητική  διαφορά ενοικίου, είναι μια πολύ καλή λύση και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, υιοθετεί το Επιμελητήριο Αργολίδας, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τονίζεται στο έγγραφο του ΕΒΕΑ προς τον υπουργό:

«Το Επιμελητήριο μας έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από μέλη μας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους όσον αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις τους. 

Σε συνέχεια σχετικών παρεμβάσεων Επιμελητηρίων της χώρας θα θέλαμε να αναφέρουμε με τη σειρά μας τα παρακάτω:

Το τελευταίο διάστημα με την έξαρση της ύφεσης και την έκρηξη της ανεργίας βλέπουμε καθημερινά εμπορικά καταστήματα που άλλοτε έκαναν υψηλό τζίρο να βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Οι επιχειρηματίες αντιδρούν με μείωση των πάγιων και λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης. Ένα από τα σημαντικά πάγια έξοδα μιας επιχείρησης είναι το ενοίκιο του καταστήματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε γνώστες ότι εξεδόθησαν δικαστικές αποφάσεις που εξαναγκάζουν τον εκμισθωτή να προβεί σε μείωση του ενοικίου με δικαστική απόφαση. Υπό το πρίσμα αυτής της ενημέρωσης του επιχειρηματικού κοινού επιχειρούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της μείωσης του ενοικίου.

Κατ’ αρχάς κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εκμισθωτή να μειώσει το ενοίκιο στο αποδεκτό από τον μισθωτή ποσό. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπεται ρητή διάταξη νόμου με βάση την οποία ο εκμισθωτής να εξαναγκάζεται σε μείωση του ενοικίου δικαστικώς, αλλά οι όποιες αναπροσαρμογές, γίνονται υπό το πρίσμα γενικότερων προϋποθέσεων (άρθρο 288 ΑΚ) που δικαιολογούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για παροχή δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και στην περίπτωση που το αρμόδιο δικαστήριο τελεσιδικίσει  είτε  υπέρ του εκμισθωτή είτε κατά τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η θετική ή αρνητική  διαφορά ενοικίου, είναι μια πολύ καλή λύση και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Αυτό απαιτεί παρέμβαση της πολιτείας και μάλιστα άμεσα διότι τα περιθώρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων είναι σε τόσο οριακό επίπεδο που πιθανή αποδοχή του αιτήματος της

επιχειρηματικής κοινότητας με καθυστέρηση θα είναι δώρο άδωρο  μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει ή μετακομίσει πληρώνοντας και το αντίστοιχο κόστος φυσικά.

Πολλές οι δικαστικές αποφάσεις που εξεδόθησαν για το ζήτημα της μείωσης του ενοικίου. Πολλές απορρίφθηκαν, ενώ εκείνες που έγιναν δεκτές στηρίχτηκαν στο άρθρο 288 του Αστικού Κώδικα, το οποίο εμπεριέχει έννοιες όπως αυτή της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. Έτσι, ο δικαστής έχει την ευχέρεια να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και στον επιχειρηματία και να ερμηνεύσει το νόμο με μεγαλύτερη ευρύτητα, εστιάζοντας στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Παρακαλούμε κ. Υπουργέ, να δείτε θετικά την παραπάνω πρόταση η οποία αποτελεί την επιβίωση και στη συνέχεια την ανάπτυξη των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι η παραπάνω πρόταση τη δεδομένη χρονική στιγμή θα λειτουργήσει ανακουφιστικά προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα τις βοηθήσει και θα συμβάλλει στην περαιτέρω βιώσιμη πορεία τους».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)