
Το Μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων» ονομάστηκε έτσι από τους εθελοντές των παραμαινάλιων γορτυνιακών χωριών και τα μέλη του Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων που εδώ και πέντε χρόνια καθαρίζουν και σηματοδοτούν τα μονοπάτια του Μαινάλου, με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της απαράμιλλης φύσης του.
Το μονοπάτι αυτό έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα, διατρέχει ένα κομμάτι του Μαινάλιου πεδίου, από Στεμνίτσα, Λούσιο, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Πυργάκι, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια και πρόκειται να πιστοποιηθεί ως οικοτουριστικός πεζοπορικός προορισμός, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (European Ramblers Association ).
Την προηγούμενη Κυριακή μάλιστα έγινε εκεί μια διασυλλογική ορειβατική – περιβαλλοντική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι ορειβατικοί σύλλογοι Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης, Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Πατρών, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Πύργου, Αθηνών, Αχαρνών, Ηλιούπολης και Χαλκίδας, συνολικά πάνω από 450 ορειβάτες. Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός τα εγκαίνια ενός καινούριου υπέροχου μονοπατιού, από Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο, αφετέρου η σύσφιξη των συναδελφικών ορειβατικών δεσμών, μέσα στην όμορφη φύση της Αρκαδίας, στα λημέρια του τραγοπόδαρου θεού Πάνα, στο βουνό της επανάστασης και των Κολοκοτρωναίων, στα μονοπάτια των Αρκάδων ποιμένων.
Από τη δρυόβρυτη Νυμφασία, ξεκίνησε η χθεσινή διαδρομή, προς τη Μονή Κερνίτσας – Ασκηταριό Σφυρίδας – Μαγούλιανα – Σανατόριο Μάννας – Ποταμό Ελά – Βαλτεσινίκο, συνολικού μήκους περίπου 17 χιλιομέτρων.
Ήταν μια καταπληκτική περιπλάνηση στα δρυοδάση και ελατοδάση μας, σε πηγές, λιβάδια, ασκηταριά, μονές και ποταμάκια, στη διάρκεια της οποίας η κοσμοσυρροή των ορειβατών της Νότιας Ελλάδας απόλαυσε μία ανεπανάληπτη φυσιολατρική εμπειρία. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των ξεχασμένων χωριών μας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αξία του δικτύου των μονοπατιών της ορεινής πεζοπορίας, τα οποία συνεισφέρουν στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
Σχόλια
Υποβολή νέου σχολίου