Share |

Οι αγρότες ζήτησαν αποζημιώσεις για τα βερίκοκα

Ελπίζουν σε αποζημιώσεις μετά την συνάντηση με Μαραβέγια

Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις επέστρεψαν οι αντιπρόσωποι των αγροτών που καλλιεργούν βερίκοκα στην Αργολίδα και την Κορινθία, από την συνάντηση που είχαν με τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέοντα Μαραβέγια. Ο υπουργός τους δήλωσε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να αξιοποιηθούν υφιστάμενα «εργαλεία», όπως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα πάντοτε με τον Κανονισμό λειτουργίας του και η ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», εφόσον συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί  βερίκοκων, που προορίζονται για μεταποίηση,  στους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας.

Εκτός από τοπικούς βουλευτές και παράγοντες στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών βερίκοκου, των επαγγελματικών οργανώσεων των παραγωγών και των βιομηχανιών μεταποίησης βερίκοκου για την παρασκευή χυμού.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέθεσαν στον κ. Μαραβέγια τα προβλήματα του κλάδου, όπως:

-οι δυσκολίες διάθεσης της παραγωγής τους, δεδομένης της μειωμένης ζήτησης από τις βιομηχανίες,

-η προσφορά χαμηλών τιμών από τις βιομηχανίες, ενόψει της έναρξης της συγκομιδής του προϊόντος,

-το υψηλό κόστος παραγωγής (22 έως 25 λεπτά ανά κιλό),

-το ενδεχόμενο σημαντικής απώλειας της παραγωγής τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.

Οι Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος τους, ζήτησαν από τον Υπουργό την ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, ενώ παράλληλα ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους, μέσω αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σε περίπτωση καταστροφών λόγω καύσωνα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των χυμοποιών υπογράμμισαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής, σημειώνοντας ότι διαθέτουν  αποθέματα της προηγούμενης περιόδου.

Τόνισαν ακόμη ότι δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος λόγω της υπερπαραγωγής που παρατηρείται σε ανταγωνίστριες χώρες και επισήμαναν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της διακοπής των πιστώσεων από τους προμηθευτές τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «για ένα τομέα σημαντικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο, όπως τα βερίκοκα προέχει κατ΄ αρχήν η  πρόληψη τέτοιων καταστάσεων, με συνέργειες μεταξύ φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος.

Το Υπουργείο οφείλει να συμβάλει ενεργά στην ίδια την πρόληψη των κρίσεων αλλά και στο συντονισμό και την ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των παραγωγικών τάξεων».

Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις 18 Ιουνίου, εξελίσσεται μια συζήτηση για την αναγκαιότητα εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης κρίσεων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαραβέγιας «από πλευράς μας θα υποστηρίξουμε στο Συμβούλιο κάθε θέμα που αφορά παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση των τιμών και την προστασία τόσο του προϊόντος όσο και του εισοδήματος των γεωργών».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)