Share |

Αιτήσεις για αλλαγή ποικιλιακής σύνθεσης αμπελώνων

Εξελίξεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα

Σε μια δέσμη προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουν στην ενίσχυση του οινικού δυναμικού της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα και στη διόρθωση στρεβλώσεων και παρερμηνειών του παρελθόντος που αποτελούσαν για χρόνια τροχοπέδη στην εξέλιξη της αμπελουργίας στη ζώνη της Νεμέας και πλήγμα για την τοπική οικονομία κατέληξαν οι συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του δήμου Νεμέας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπηρεσιακούς παράγοντες των Τμημάτων Αμπέλου και Οίνου του εν λόγω Υπουργείου, υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και τοπικών φορέων.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

1.Η δυνατότητα ελεγχόμενης αντικατάστασης της ποικιλίας Αγιωργίτικο εντός της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα μέχρι ποσοστού 20% επί των συνολικών υφιστάμενων εκτάσεων, μέσω των στοιχείων του Αμπελουργικού Μητρώου, με άλλες συνιστώμενες ή επιτρεπόμενες ποικιλίες για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η υπέρβαση του ποσοστού αυτού, θα παγώνει τη διαδικασία χορήγησης τέτοιων δικαιωμάτων, μέχρις ότου οι τοπικοί φορείς και οι δημόσιες αρχές καταλήξουν σε νέα πρόταση.  

2.Η στήριξη, η συνέχιση και η αντικειμενική εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού με ταυτόχρονη διέξοδο στην αγορά. Επισημαίνεται ότι οι αμπελουργοί του Δήμου Νεμέας αλλά και ολόκληρου του Νομού Κορινθίας, έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές από την μη ορθή εφαρμογή (ουσιαστικά «μη εφαρμογή») του εν λόγω προγράμματος στην Κορινθία. 

3.Θεωρείται επιβεβλημένη η παροχή νέων δικαιωμάτων φύτευσης στο Νομό Κορινθίας από το εθνικό αποθεματικό, γεγονός που θα ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό αμπελουργών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς, και παράλληλα θα βοηθήσει στη διόρθωση στρεβλώσεων του παρελθόντος.

4.Η αναστολή της διαδικασίας υποχρεωτικών εκριζώσεων τουλάχιστον μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναζήτηση τρόπου διευθέτησης των παράτυπα φυτεμένων αμπελουργικών εκτάσεων.

5.Τέλος, προτείνεται ο σχεδιασμός και η εκπόνηση μελέτης από αρμόδια επιστημονική επιτροπή, συσχέτισης των εδαφοκλιματικών συνθηκών των διαφόρων μικροπεριβάλλοντων της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, με τις καταλληλότερες ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν, ώστε να αποτελέσει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό επιτυχημένης βελτίωσης της ποικιλιακής σύνθεσης του αμπελώνα της Νεμέας με στόχο την αειφορία της αμπελοκαλλιέργειας και τη στήριξη του εισοδήματος του αμπελουργού.   

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω επισημαίνεται από τον δήμο Νεμέας ότι όποιος αμπελουργός επιθυμεί μπορεί να υποβάλλει αίτηση στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να συμμετάσχει σε δράσεις όπως η αλλαγή της ποικιλιακής σύνθεσης του αμπελώνα του, εντός της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα, με άλλες ποικιλίες πέραν του Αγιωργίτικου, η υποβολή αιτήσεων χορήγησης νέων δικαιωμάτων φύτευσης από το εθνικό αποθεματικό (βάσει του χρονοδιαγράμματος και των προϋποθέσεων που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία), ενώ θέτονται οι βάσεις για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων σε ενδεχόμενη μελλοντική επαναπροκήρυξή του.

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)