Share |

Ακόμα και 2.500 ευρώ στοιχίζει η νομιμοποίηση κάθε γεώτρησης

Το νέο χαράτσι για νομιμοποίηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρηστών νερού»

Χαράτσια που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για την νομιμοποίηση των γεωτρήσεών τους. Το κόστος ξεκινά από 1200 ευρώ και φτάνει τα 2200 ευρώ για τη νομιμοποίηση. Ανάστατοι είναι οι αγρότες σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε στους Γαργαλιάνους με τα Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και αγρότες της περιοχής.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η νέα Κ.Υ.Α. για τα νερά, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε τη γνώμη των αγροτών για το θέμα των υδάτων και τη νέα Κ.Υ.Α. εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τα ζητήματα αυτά.
Οι αγρότες τόνισαν ότι μετά την έγκριση της Κ.Υ.Α. για τη «νομιμοποίηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρηστών νερού» έχουν εμφανιστεί αρκετές ιδιωτικές εταιρείες στην περιοχή και το κόστος για τη νομιμοποίηση είναι 1.200 € περίπου (400 € τοπογραφικά +500 € η εταιρεία για το φάκελο +300 € το υδρόμετρο). Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο και είναι αδύνατο να το καταβάλλουν οι αγρότες γιατί δεν έχουν χρήματα. Για δε τους μεγάλους παραγωγούς το κόστος είναι 2.200 € διότι επιβαρύνονται επιπλέον με τη Μ.Π.Ε.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» και οι αγρότες της Τριφυλίας συμφώνησαν ότι:
1) Η νέα Κ.Υ.Α. έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και επιβαρύνει οικονομικά πάρα πολύ τους αγρότες.
2) Να μην πληρώσει κανένας αγρότης για το φάκελο νομιμοποίησης. Το τοπογραφικό και η νομιμοποίηση να γίνει από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
3) Το ΙΓΜΕ μέχρι σήμερα επιτελούσε σημαντικό έργο. Έκανε δωρεάν τις χημικές αναλύσεις σε όλες τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά να αναβαθμιστεί.
4) Αντί η κυβέρνηση να ψηφίζει συνεχώς χαράτσια, να ασχοληθεί ώστε να αλλάξει ο τρόπος άρδευσης και να μετατραπεί σε «στάγδην», να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας για πιο ορθολογική χρήση του νερού και γενικότερα να γίνουν επενδύσεις για μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές για να μην επιβαρύνεται ο αγρότης με την ανόρυξη γεωτρήσεων, αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον.
5) Να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι 31/12/2012 για τη νομιμοποίηση, διότι είναι αδύνατο σε 3 μήνες να γίνει η νομιμοποίηση όλων.
6) Η άδεια να έχει ισχύ 10 χρόνια και όχι 3 χρόνια. Κάθε 3 χρόνια να γίνεται χημική ανάλυση του νερού.
7) Η ποσότητα για να χαρακτηρίζεται κάποιος μικρός παραγωγός από 100.000 m3 το χρόνο να γίνει 150.000 m3 και να διαφοροποιείται κατά καλλιέργεια με επιστημονικά κριτήρια.
8) Οι υφιστάμενες γεωτρήσεις ανεξάρτητα απόστασης μεταξύ τους από τη στιγμή που είναι νόμιμες πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
9) Επίσης τονίστηκε ότι έπρεπε να υπήρχε παντού αρδευτικός κανονισμός. Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά, ενώ πριν τον «Καποδίστρια» υπήρχε παντού.
10) Σε σχέση με τις 13 κρατικές γεωτρήσεις των Φιλιατρών τονίστηκε ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να σταματήσει η πώληση νερού από ιδιώτες.
Επίσης επισημάνθηκε ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα Τ.Ο.Ε.Β. Πρέπει επιτέλους να γίνει και πλειοψηφία στο Δ.Σ. να είναι εξυπηρετούμενοι αγρότες.
Επιπλέον τονίστηκε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να μεταβιβάσει το κόστος της νομιμοποίησης στους αγρότες.
Τέλος, έγινε συζήτηση για το Φιλιατρινό φράγμα, που κατασκευάζεται και διαπιστώθηκε κοινή άποψη και σε αυτό το θέμα. Επιβάλλεται να γίνει Φορέας Διαχείρισης, που θα αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και η πλειοψηφία να είναι εξυπηρετούμενοι αγρότες.
Διαφωνούν ριζικά, κατηγορηματικά και ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου και οι αγρότες να γίνει Α.Ε.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)