Share |

Ανακινείται ζήτημα ιδιοκτησιών στη Μάνη

Ψήφισμα για νομοθετική ρύθμιση του κτηματολογίου στην περιοχή του Λαγίου στο Δήμο Ευρώτα

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας στη Μάνη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει και λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, πρόκειται να ανακαινίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Εντωμεταξύ, λύση για ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και δύο αιώνες ζήτησε ο Πέτρος Τατούλης αναφορικά με το θέμα που έφερε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα σχετικά με το κτηματολόγιο στην περιοχή του Λαγίου στο Δήμο Ευρώτα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την εισήγηση της κας Τζανετέα για υιοθέτηση ψηφίσματος με στόχο τη νομοθετική ρύθμισή του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα του Έλληνα, προσθέτοντας ότι και το δασικό κτηματολόγιο πρέπει να διευθετηθεί και ιδίως στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναφερόμενος επίσης, στο θέμα των δασικών δρόμων του Πάρνωνα, ανέφερε ότι για το θέμα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την υλοποίηση του δρόμου για τη μονή των Αγίων Αναργύρων. Ο δρόμος αυτός μάλιστα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, προσφέρει και υπηρεσίες για ανάγκες δασοπυρόσβεσης.

Ο Πάρνωνας, αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον τοπίο ενώ είναι ακόμα νέος σε αναγνωρισιμότητα. Για το λόγο αυτό απαιτεί βελτιώσεις στον οδικό του άξονα και εντός του και προς αυτόν.

 

Η Μάνη

 

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας από τις 15-03-201, προς την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, και το οποίο επισυνάπτουμε:

Η Μάνη (Λακωνική και Μεσσηνιακή) πρέπει να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, σύμφωνα με το οποίο το βάρος απόδειξης της ιδιοκτησίας βαρύνει το Δημόσιο και όχι τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Περιέργως και αναιτιολόγητα η Μάνη εξαιρέθηκε από την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, στην οποία εντάχθηκαν οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες της Μάνης. Το θέμα αφορά στην αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου να προσκομίζουν οι Μανιάτες τίτλους ιδιοκτησίας όταν όλοι γνωρίζουν ότι η ιδιοκτησία στη Μάνη είναι δια λόγου εδώ και αιώνες.  

Το πρόβλημα έγινε πιο δυσχερές, όταν το 1991 ο τότε δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πληρεξούσιο του ελληνικού κράτους, κατέθεσε αγωγή εναντίον κατοίκου της Μάνης υποστηρίζοντας ότι η επίδικη έκταση ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβε ως Ελληνικό Δημόσιο. Πέραν των προαναφερομένων, το ζήτημα αυτό αλλοιώνει και την ιστορία της Μάνης, αφού είναι γνωστό ότι η Μάνη ουδέποτε κατακτήθηκε από το Σουλτάνο.

Προτείνουμε η περιοχή της Μάνης (Λακωνική και Μεσσηνιακή) να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, έτσι ώστε το βάρος απόδειξης της ιδιοκτησίας να μην βαρύνει τους πολίτες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά το Δημόσιο. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΣυνημμένοΜέγεθος
enpe_gia_xorotaksiko_oikosistima.doc58.5 KB

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)