Share |

Ανάπτυξη θέλουν οι επαγγελματίες για το Μαίναλο

Επιμελητήριο: Η αειφόρος ανάπτυξη του Μαινάλου είναι προς όφελος όλων
Μαίναλο
Επιμελητήριο Αρκαδίας: Η αειφόρος ανάπτυξη του Μαινάλου είναι προς όφελος όλων

Ζητούμενα για την περιοχή του Μαινάλου αποτελούν τόσο η ανάπτυξη και η αξιοποίησή του, όσο και η προστασία του. Η αειφόρος ανάπτυξη του Μαινάλου είναι προς όφελος όλων μας. Αυτές είναι οι απόψεις των επαγγελματιών της Αρκαδίας που εκφράζονται μέσω του Επιμελητηρίου τους, σχετικά με την συζήτηση που γίνεται για τη Διαχείριση του Όρους Μαινάλου.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να απαγορευτεί η δόμηση σε περιοχές από 1000 μέτρα υψόμετρο και πάνω, ακόμα και στα διάκενα των δασικών εκτάσεων. Θεωρούμε ότι η άναρχη δόμηση στο Μαίναλο θα πρέπει να σταματήσει.

Σε όλους όμως τους υπάρχοντες οικισμούς να γίνει μία επέκταση των ορίων δόμησης κατά 500 μέτρα περιμετρικά ή, αν δεν είναι εφικτή η περιμετρική επέκταση, κατά όποια κατεύθυνση είναι αυτή εφικτή, ώστε να είναι δυνατή και η δημιουργία μονάδων φιλοξενίας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με την αξιοποίηση του Μαινάλου, η οποία όμως θα πρέπει πάντα να γίνεται με κανόνες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

2. Να αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη παρέμβασή μας σε σχέση με το χιονοδρομικό, η σημασία του για την Αρκαδία είναι μεγάλη τόσο από τουριστική, όσο και από επιχειρηματική και αναπτυξιακή άποψη. Ένας από τους βασικούς πόλους έλξης των χειμερινών επισκεπτών της Αρκαδίας αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το οποίο από την επαναλειτουργία του και μετά έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Φυσικά, δε χρειάζεται να επισημάνουμε πώς όλη αυτή η τουριστική κίνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο καταλύματα και εστιατόρια, αλλά όλες τις δραστηριότητες, καθώς σε μια «ζωντανή» τουριστικά περιοχή, υπάρχει κίνηση τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Θα πρέπει όμως και αυτό να αναβαθμιστεί, να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με ασφάλεια και συνέπεια και απόλυτο σεβασμό στην περιβάλλουσα περιοχή. Στην περίπτωση της περιοχής που λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο και αποκλειστικά στα όρια αυτής, θα μπορούσε να επιτραπεί η δόμηση μικρών κτισμάτων, βοηθητικών της λειτουργίας του Χιονοδρομικού.

3. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν άδειες λειτουργίας και λειτουργούν νόμιμα δε θα πρέπει αναδρομικά να θιγούν. Επίσης εγκεκριμένες επενδύσεις από Αναπτυξιακό νόμο ή άλλα προγράμματα δεν πρέπει  κατά τη γνώμη μας να θιγούν, αλλά να επιτραπεί η δημιουργία τους. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να παρέχει άδειες για λειτουργία επιχειρήσεων  ή κονδύλια για νέες επενδύσεις με μία απόφασή της και με μία άλλη να τις αναιρεί καταστρέφοντας οικονομικά μία επιχείρηση.

4. Φορέας διαχείρισης: Η αλήθεια είναι ότι εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους λειτουργούσαν αποτελεσματικά, δε θα απαιτούνταν η ύπαρξη τέτοιων δομών. Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα ισχύσει, θα ήμασταν σύμφωνοι στη δημιουργία ενός Φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία και φυσικά θέτουμε τις όποιες δυνάμεις μας στη διάθεση των φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και είμαστε καταρχήν θετικοί και στη δική μας συμμετοχή στο Φορέα Διαχείρισης του Όρους Μαινάλου.

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)