Share |

Αναζητούνται εθελοντές για την Caretta caretta

Ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται συστηματικά η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Caretta caretta σε σημεία-κλειδιά οι οποίες αποτελούν και δείκτη για την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές.

Εκτός από την καταγραφή και προστασία των φωλιών, η ομάδα πεδίου λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου, έξω από το κάμπινγκ Μελτέμι (στο οποίο και διαμένει η ομάδα) και πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ της περιοχής για ενημέρωση του κοινού.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για το πρόγραμμα του Λακωνικού είναι 8 φωλιές στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαλτάκι και Σελινίτσα. Σύντομα περιμένουμε ακόμα περισσότερες μητέρες χελώνες να βγούνε σε αυτές τις όμορφες παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους!

Δυστυχώς, όμως, αυτές οι χελώνες δεν είναι πάντα μόνες τους όταν βγαίνουν για να κάνουν τις φωλιές τους. Η ομάδα μας εκτός από ίχνη χελωνών, συχνά καταγράφει ίχνη αυτοκινήτων στις παραλίες ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί για να μπούνε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν όχληση στις χελώνες αλλά και σημαντική αλλοίωση στο οικοσύστημα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, όλοι θέλουμε να είμαστε κομμάτι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του συλλόγου μας « Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί». Το καλοκαίρι που και εμείς έχουμε την ανάγκη να απολαύσουμε την θάλασσα και τον ήλιο πρέπει να μας γεμίζει χαρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κάποιες παραλίες με αυτά τα αρχαία ζώα! (Εύα Βάσιου)

Ο Λακωνικός Κόλπος συνιστά σημαντική περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta ενώ παράλληλα το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί τόπο ανάπαυσης, διατροφής και αναπαραγωγής για πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Η ζώνη των αμμόλοφων στην παραλία του Ευρώτα φιλοξενεί προστατευόμενα είδη φυτών όπως ο Κρίνος της Θάλασσας (Pancratium maritimum). Στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Λακωνικού εντοπίζονται εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας τα οποία αποτελούν τόπους αναπαραγωγής και διατροφής για ένα πλήθος οργανισμών, καθώς και για ψάρια με εμπορική σημασία. Επιπλέον η θαλάσσια περιοχή του Λακωνικού Κόλπου έχει ταυτοποιηθεί ως αναπτυξιακό πεδίο για νεαρά άτομα της Πράσινης Χελώνας (Chelonia mydas).

Το 1989, με έδρα το Γύθειο, ξεκίνησε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα αλιείας στην Ελλάδα μεταξύ του Συλλόγου και των ψαράδων του Λακωνικού Κόλπου. Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη θάλασσα και την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας με αλιείς και σε άλλες περιοχές.

Τμήμα της περιοχής έχει συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» με κωδικό «ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ» (GR2540003), Στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature που έγινε στην περιοχή με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ, ολοκληρώθηκαν Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο για την παράκτια ζώνη. Στόχος τους είναι η προώθηση της αειφορικής διαχείρισης, με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, μήκους 23 χλμ., γίνονται κατά μέσον όρο περίπου 200 φωλιές κάθε χρόνο. Από το 2006, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εστιάζει το πρόγραμμά του στην παραλία Μαυροβούνι, μήκους 4 χλμ., η οποία αποτελεί «περιοχή δείκτη» και για την υπόλοιπη περιοχή. Εδώ καταγράφεται λεπτομερώς η αναπαραγωγική δραστηριότητα και οι φωλιές παρακολουθούνται μέχρι την εκκόλαψη των νεοσσών. Επίσης γίνονται ενημερωτικές παρουσιάσεις στα ξενοδοχεία και camping της περιοχής.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)