Share |

Από τα Πούλιθρα στο πλευρό του Παπαδήμου

Ο Γκίκας Χαρδούβελης Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Γκίκας Χαρδούβελης Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεκίνησε από τα Πούλιθρα της Αρκαδίας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο

Εδώ και μια βδομάδα περίπου περνάει την είσοδο του Μαξίμου. Ο Αρκάς Γκίκας Χαρδούβελης από την προηγούμενη Τετάρτη με την ιδιότητα του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του κουρέματος του χρέους, της νέας δανειακής σύμβασης και της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.

Ένας ρόλος ιδιαίτερα δύσκολος και βαρύς.

Έχοντας ένα  ατελείωτο βιογραφικό με επιτυχίες στον Χρηματοοικονομικό τομέα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκίνησε από τα Πούλιθρα της Αρκαδίας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στα Πούλιθρα, μέχρι πρότινος επέστρεφε τακτικά για να φτιάξει το πατρικό του (στο ορεινό χωριό Πελετά της Αρκαδίας), αλλά και τα γενεαλογικά δένδρα οικογενειών που μετοίκησαν στα Ορλοφικά από την Ανω Μέλπεια Μεσσηνίας. Ο χρόνος του βέβαια τώρα πλέον θα είναι περιορισμένος.

Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης όπως αναφέρει στο βιογραφικό του είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Λ. Παπαδήμου, στην Κυβέρνηση Συνεργασίας. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM και της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.

Την τετραετια που ο κος χαρδουβελης ηταν συμβουλος στην εθνικη τραπεζα τι εκανε για να προλαβει αυτο που ακολουθησε;

Ο γκικας χαρδουβελης και τα φιλαρακια του μου κλεισανε το μαγαζι δεν ξεχνω
Κοντογουνης στεργιος γυμναστης αδιοριστος 20 χρονια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)