Share |

Αποκατάσταση του αρχαιότερου σταυρεπίγραφου ναού

Βρέθηκε χρηματοδότηση για τον Ιερό Ναό Ανάληψης του Σωτήρος στα Φιλιατρά

Ο αρχαιότερος σταυρεπίγραφος ναός του κόσμου, ο Ιερός Ναός Ανάληψης Του Σωτήρος, πρόκειται σύντομα να αναπαλαιωθεί.
Ο ναός βρίσκεται μέσα σε ελαιώνα, δύο περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Φιλιατρών. Το μνημείο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο. Πρόκειται για μονόροφο κτίσμα διαστάσεων 4.10Χ6.65 μ. και μέγιστου ύψους 5.10 μ. με τοιχοποιία πάχους 65-70 εκ. Η κάλυψη γίνεται με δύο άνισες καμάρες, μια πλατειά κατά μήκος του ναού (πλάτους 2.30 μ. και ύψους 3.70μ.) και μία στενότερη εγκάρσια (πλάτους 1.30μ. και ύψους 4.70μ.).
Η λιθοδομή εξωτερικά είναι δομημένη κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα εκτός της δυτικής πλευράς που το ακολουθεί μόνο στα πολύ χαμηλά του σημεία, σπαράγματα της αρχικής φάσης του μνημείου. Η δυτική πλευρά, το νοτιοδυτικό τμήμα της νότιας πλευράς και η ανωδομή της εγκάρσιας καμάρας αποτελείται από μικρούς ακατέργαστους λίθους ίδιας γεωλογικής σύστασης με το πέτρωμα που διαμορφώνει την υψομετρική έξαρση του εδάφους όπου είναι κτισμένος ο ναός.
Το 2006 εκπονήθηκε μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης του ναού από το επιστημονικό προσωπικό της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αναμένεται η Απόφαση έγκρισης των εργασιών και η χρηματοδότηση τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 105.000,00 €.
Στα πλαίσια του παρόντος έργου και σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονται τα παρακάτω:
1.Εργασίες πεδίου:
Καθαρισμοί περιβάλλοντα χώρου, διαδρομής πρόσβασης, περιμετρικά υψόμετρα κ.τ.λ.
2.Εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης:
Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, βαθιά αρμολογήματα και εφαρμογή υδραυλικών ενεμάτων στις θέσεις των μεγαλύτερων ρωγμών.
Στερεώσεις και καθαρισμοί τοιχογραφιών και επιχρισμάτων.
Ανακεράμωση στέγης.
Αρμολόγημα και επίχρισμα σύμφωνα με την μελέτη στις εσωτερικές και εξωτερικές όψεις.
Διάστρωση δαπέδου με τις υπάρχουσες πλάκες που θα συμπληρωθούν κατάλληλα.
Τοποθέτηση νέων κουφώματα σε όλα τα ανοίγματα.
3.Εργασίες έρευνας - Αρχαιολογικής τεκμηρίωσης – Πληροφόρησης:
Καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών θα πραγματοποιείται παράλληλα αρχαιολογική διερεύνηση, καταγραφή με λεπτομερή φωτογραφική τεκμηρίωση κ.τ.λ.όλων των εργασιών και των δεδομένων που προκύπτουν και θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο. Τέλος, θα τοποθετηθεί μόνιμη επεξηγηματική πινακίδα και ενημερωτική πινακίδα με απόσπασμα γραφής σε μορφή BRAILLΕ (Μπράιγ), κατάλληλη για ανάγνωση από τυφλούς. Θα εκδοθεί επίσης σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
4.Λοιπές εργασίες:
Περιλαμβάνονται διάφορες μικροεργασίες και δαπάνες οργάνωσης, εξοπλισμού (βασικές προμήθειες ειδών ατομικής προστασίας, φαρμακείου κ.τ.λ.), απρόβλεπτα κ.τ.λ.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)