Share |

Αργεί το τρένο για το Λουτράκι;

Τι φταίει και καθυστερεί η επέκταση;

Η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λουτράκι και οι καθυστερήσεις που καθυστερούνται είναι το θέμα που απασχολεί εννέα περιφερειακούς συμβούλους της παράταξη του Οδυσσέα Βουδούρη οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα σχετικό ερώτημα που απευθύνουν προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου:

 

Τα τρία τελευταία χρόνια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάνει συνεχείς αναφορές για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του προαστιακού σιδηροδρόμου, στο τμήμα Ισθμός – Λουτράκι.  Τον Ιούλιο του 2013 μάλιστα με ένα βαρυσήμαντο δελτίο τύπου ανακοίνωνε την προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα : «Ο ΟΣΕ θα εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες για την μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού - Λουτρακίου από μετρικού σε κανονικού εύρους με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση (τοπογραφική, περιβαλλοντική, χάραξη, επιδομή κανονικού εύρους πλάτους 1,43 μ., υδραυλική, στατική, ηλεκτροκίνηση μονοσύρματης γραμμής επαφής τύπου trolley φιλικής προς το περιβάλλον κ.λπ.), καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για την χρηματοδότηση του όλου έργου στην Π. Πελοποννήσου στα τέλη του Νοεμβρίου του 2013. Από την πλευρά της η Περιφέρεια έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. Το έργο θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2014, θα έχει ανάδοχο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014».

 

Οι μελέτες του έργου έχουν εκπονηθεί από τον ΟΣΕ, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου μαζί με το ανάλογο αίτημα από πλευράς του οργανισμού για χρηματοδότηση έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου και η διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ δεν έχει ουδεμία παρατήρηση επί της μελέτης -πράγμα που σημαίνει ότι το έργο τηρεί τις προϋποθέσεις ένταξης.

 

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης αρνείται αδικαιολόγητα να εφαρμόσει το προαναφερόμενο δικό του χρονοδιάγραμμα, επιλέγοντας την αναβολή του έργου στο διηνεκές.

 

Μάλιστα από 1-8-2014, η επέκταση του προαστιακού προς το Λουτράκι, ενταγμένη στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας - Αττικής, υπερψηφίστηκε από την εθνική αντιπροσωπεία και έγινε  νόμος (Ν 4277/2014 -ΑΡ.30 με ΦΕΚ Α-156).

 

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου, στις 9-4-2014 προχώρησε  για τρίτη φορά σε λήψη ομόφωνης απόφασης έλευσης του προαστιακού στην οδό Αιγαίου, ενώ το έργο τυγχάνει πανθομολογούμενης απαίτηση της κοινωνίας του Λουτρακίου, γιατί είναι απαραίτητο όχι μόνο για την συγκοινωνιακή προσπελασιμότητα και οικονομική ανάπτυξη του κέντρου του δήμου, της διασύνδεσής του με τους Αγ. Θεοδώρους, αλλά και για την ομαλή επέκταση του νέου σχεδίου πόλης στο Λιβαδάκι, που έχει ψηφισθεί και εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, συμπεριλαμβάνοντας το συγκεκριμένο έργο.

 

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

Γιατί παρά την ολοκλήρωση των μελετών του ΟΣΕ, την  αδειότησή του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο και το «έντονο» δικό σας ενδιαφέρον στο παρελθόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην κατασκευή του;

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)