Share |

Αρκαδία: Ένας προορισμός «all time classic»

Αρκαδία ή αλλιώς Γιγαντίς (γη Γιγάντων). Από τον μύθο στην ιστορία. Στα βήματα του θεού Πάνα, στα βήματα του Παυσανία. Μια περιοχή που υμνήθηκε από πεζογράφους και ποιητές όλων των εποχών, από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα μέχρι τα νεότερα χρόνια, λόγω του φυσικού της κάλλους. Στο 16ο και 17ο αιώνα  ενέπνευσε τον τότε ρομαντικό κόσμο. Ευρωπαίοι πεζογράφοι, ποιητές, καλλιτέχνες έλεγαν συχνά: "Et in Arcadia ego" που σημαίνει «Κι εγώ στην Αρκαδία ανήκω», φράση από επιγραφή σε έργο του ζωγράφου Πουσέν. 

Πυκνά δάση, εύφορα οροπέδια, γυμνά βουνά, ποτάμια, μαγικές ακρογιαλιές. Η συνεχής εναλλαγή τοπίου στην Αρκαδική Γη, καθηλώνει τον επισκέπτη και είναι ιδανικός προορισμός για τόσο για θερινές όσο και για χειμερινές διακοπές. Περιοχή  με μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία που θυμίζουν τα μνημεία της από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια.


Χωριά με σπίτια πετρόχτιστα μνημεία της  παραδοσιακής Αρκαδικής αρχιτεκτονικής, υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή με resorts που διατηρούν το τοπικό χρώμα, ορειβατικά, χιονοδρομικά κέντρα, μονοπάτια κέντρα για  rafting, kayak, trekking canyoning, κ.ά.  και η Αρκαδία έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας.  Η ξενοδοχειακή υποδομή της πρωτεύουσας της Τρίπολης έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικές μονάδες , ενώ δυναμικά μπαίνουν στον τουριστικό χάρτη με ξενώνες, χωριά όπως  η Κάψια, τα 'Ανω Δολιανά, Καστάνιτσα, Αλωνίσταινα, του ΄Ισαρη κ.ά.

 

Περιοχές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα, η Καστάνιτσα, τα Λαγκάδια ο Κοσμάς, το Παράλιο Άστρος, το Τυρό και το Λεωνίδιο. Σε όποια όμως διαδρομή και αν ακολουθήσει ο επισκέπτης  τα παραδοσιακά χωριουδάκια που θα συναντήσει στον δρόμο του τον μαγεύουν. Δείτε επίσης το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης -το μεγαλύτερο της αρχαιότητας χωρητικότητας 20.000 θεατών- τα  μοναστήρια πάνω στα απόκρημνα βράχια στο φαράγγι του Λούσιου, το μοναδικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, τον ναό της Αγίας Θεοδώρας στην Βάστα Μεγαλοπόλεως και τον Πύργο Τρικαλιώτη στο Λεωνίδιο. Επισκεφθείτε επίσης το ιερό βουνό των Αρκάδων το Λύκαιον όρος που ο μύθος θέλει να έχει γεννηθεί εκεί ο Δίας.

 

Το Παράλιο Άστρος αντίθετα, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου και κατά μήκος της παραλίας έχει έντονο νησιώτικο χρώμα, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες.
Ο Κοσμάς, πάλι, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένο στις κορυφές του Πάρνωνα, σε καταπράσινο περιβάλλον, με έλατα και καστανιές.
Η Στεμνίτσα, ορεινή κωμόπολη είναι, επίσης, ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Γορτυνίας, αμφιθεατρικά χτισμένη στον ελατοσκέπαστο Μαίναλο και περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους. Το καλοκαίρι οι δρόμοι του χωριού και οι κήποι των σπιτιών αποκτούν ένα ακόμη ξεχωριστό στολίδι- ανθίζουν χιλιάδες ορτανσίες.
Άλλες πόλεις της περιοχής με μακρά ιστορία είναι η Δημητσάνα, το Δυρράχιο, η Καρίταινα, η Μαντίνεια, ο Ορχομενός και η Μεγαλόπολη.
Στην Αρκαδία υπάρχουν αρκετά ορειβατικά και χιονοδρομικά κέντρα.
Αν την επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τοπικό λικέρ "Τίποτα", κρασί Μαντινείας, τσίπουρο, τοπικούς μεζέδες, γλυκά ταψιού, τσακώνικες μελιτζάνες και ν' αγοράσετε ασημικά, υφαντά, πήλινα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)