Share |

Άσχημα τα μαντάτα για την τριστέτσα

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δειγματοληψιών
Στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας έχει σημάνει συναγερμός για την τριστέτσα

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα από τις πρόσφατες δειγματοληψίες που αφορούν  τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών. Στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας έχει σημάνει συναγερμός.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε:

«Δυστυχώς οι φόβοι μας βγήκαν αληθινοί.

Τα πρώτα αποτελέσματα  από τους ελέγχους που γίνονται αυτή την εποχή σε διάφορες περιοχές του Αργολικού κάμπου  δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Έτσι, σε νέα κτήματα που εξετάσθηκαν στην εστία της Αγίας Τριάδας εντοπίσθηκε και σε αυτά η ασθένεια της Τριστέτσας,  ενώ προέκυψαν κτήματα με την αρρώστια και σε άλλες περιοχές όπως το  Ανυφί, το Μάνεση, η Πουλακίδα, τα Δενδρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και σε άλλες περιοχές στις οποίες δεν  έχουν γίνει οι κατάλληλοι έλεγχοι.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι,  λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει μέχρι τώρα, της ύπαρξης μεγάλων πληθυσμών των εντόμων –φορέων της ασθένειας,  δηλαδή των αφίδων (μελίγκρες), οι οποίες φαίνεται ότι συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο και αυτή την εποχή,  μεταδίδοντας την ασθένεια σε διάφορα άλλα κτήματα του κάμπου.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η Τριστέτσα είναι ένας ιός που προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά και μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια) και με έντομα-φορείς τις αφίδες (μελίγκρες).

Με τα νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει να δοθεί μέγιστη προσοχή στο γεγονός της εξάλειψης όλων των εστιών, ώστε  με τον ερχομό της Άνοιξης, να μην υπάρχουν εστίες, αφού τότε παρατηρείται η μέγιστη δραστηριοποίηση των αφίδων.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να ψάξουν πολύ καλά τα κτήματά τους και αν βρίσκουν δένδρα με περίεργα κιτρινίσματα να τα κόβουν και άμεσα να  να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2752360301,304 για να ελέγξουμε το κτήμα αυτό, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι θα υπάρχουν και άλλα μολυσμένα δένδρα, τα οποία ακόμη δεν έχουν εμφανίσει  συμπτώματα.

Κατά την άποψή μας είναι η τελευταία ευκαιρία για τον κάμπο να «δώσει την ύστατη μάχη» κατά της Τριστέτσας.

Τέλος, σημειώνουμε το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει αν συμβεί κάποιος  παγετός, αφού η εμπειρία από άλλα κράτη έχει δείξει ότι,  μετά από παγετό παρατηρήθηκε  έξαρση της ασθένειας. Έτσι, συνέβηκε και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία, όπου η ασθένεια πήρε επιδημική μορφή μετά από  έντονους παγετούς.

Κατά την άποψή μας στο γεγονός αυτό οφείλεται και η έξαρση της ασθένειας σε περιοχές όπως το Ανυφί, η Αγία Τριάδα, η Πουλακίδα, που ο τελευταίος παγετός του Μαρτίου δημιούργησε προβλήματα, «καίγοντας» τη νέα βλάστηση.

Για τους λόγους αυτούς, είναι καθοριστικό  άμεσα να «καθαρίσει» ο κάμπος ώστε   να μην υπάρχουν εστίες και ελπίζουμε αυτή τη φορά που «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», οι παραγωγοί επιτέλους να μας ακούσουν και να μη κάνουν του κεφαλιού τους ή  να κάνουν ότι τους κατέβει ή ότι κάνει ο γείτονας να κάνουν και αυτοί ή να αυτοσχεδιάζουν ή να κρατάνε κρυφό το γεγονός ότι έκοψαν δένδρα στο κτήμα τους και «προσοχή να μη το μάθει η Γεωργική Υπηρεσία στο Ναύπλιο».

Ακόμη, για μια ακόμη φορά πρέπει οι παραγωγοί να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας, αν έχουν φέρει δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές ή και από άλλες χώρες.

Επίσης, σημειώνουμε το γεγονός ότι πρέπει να είναι «κουμπωμένοι» ακόμη και σε πολλαπλασιαστικό υλικό πιστοποιημένο, το οποίο συνοδεύεται από μπλε ετικέτα, αφού και αυτό έχει βρεθεί να είναι μολυσμένο από την Τριστέτσα. Τέτοια  περίπτωση έχει εντοπιστεί στην Αργολίδα, με την διακίνηση της νέας  ποικιλίας μανταρινιάς Clemenpons, όπου σε μια παρτίδα δενδρυλλίων από την Ισπανία, ορισμένα από αυτά βρέθηκαν να είναι θετικά στον ιό της Τριστέτσας.

Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός, οι παραγωγοί να αγοράζουν δενδρύλλια που φέρουν Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, έχουν δηλαδή μια λευκή ετικέτα, στην οποία αναφέρεται το φυτώριο προέλευσης, γεγονός που πιστοποιεί ότι αυτό έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έτσι, αν τα  δενδρύλλια που πρόκειται να αγοράσουν για το κτήμα τους, δεν συνοδεύονται από   Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, να μην τα αγοράζουν και να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για το σημείο πώλησης τέτοιων δενδρυλλίων, η διακίνηση των οποίων σημειώνουμε είναι παράνομη και άκρως επικίνδυνη».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)