Share |

Βήμα – βήμα η ενιαία ενίσχυση στους Λάκωνες

Τι φταίει για την μη καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 στους αγρότες
Αθανάσιος Τσαυτάρης

Το πρόβλημα με την μη καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 σε Λάκωνες Αγρότες, προσπαθεί να επιλύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη θα επιλυθεί βήμα - βήμα και για κάθε ένα ξεχωριστά αγρότη. Όπως επισημαίνεται, η περίπτωση του κάθε γεωργού είναι διαφορετική και φαίνεται ότι η οριστική επίλυση θα καθυστερήσει.
Αναλυτικά σχετικά με την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος ο κος Τσαυτάρης μίλησε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Θανάση Δαβάκη:
«Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί συνέβη αυτό το πρόβλημα και είναι λυπηρό που συνέβη γιατί κάναμε μια εξαιρετική και δύσκολη προσπάθεια.
Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και χωρίς την Αγροτική Τράπεζα που εκείνη την περίοδο γινόταν η μεταβίβασή της, να διασφαλίσουμε τους πόρους και να δώσουμε σε περίπου 680.000 δικαιούχους αγρότες χρήματα της τάξης του 1,1 δις ευρώ και θα δώσουμε άλλα τόσα μετά την 15η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να αμαυρώνεται γιατί λίγοι αγρότες στον Έβρο, για τον ίδιο λόγο, λίγοι αγρότες στη Θάσο, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, όπως και αυτό που περιγράψατε για το τι συνέβη στη Λακωνία, να στερούνται αυτών των επιδοτήσεων, την ώρα που ο διπλανός τους παίρνει ακριβώς για τους ίδιους λόγους χρήματα. Αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία. Δεν είναι μικρή η καθυστέρηση. Στις μέρες που περνάμε, ακόμα και η μια μέρα όταν δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματα σου είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό βλέπετε και την αγωνία μου. Αυτό, κατ’ εμέ δεν έπρεπε να συμβεί. Ήταν πολύ απλό στο παρελθόν. Όταν καιγόταν μια μεγάλη δασική περιοχή, οι πυρκαγιές «δεν σέβονται» τις γραμμούλες των δασών, είναι πολύ εύκολο να περάσει δίπλα να κάψει και το αμπέλι του καλλιεργητή, το σταροχώραφο του, το βοσκοτόπι του, ή να κάψει τις ελιές του. Έπρεπε, λοιπόν, όταν κηρύσσεται μια περιοχή πυρόπληκτη ζώνη, άρα ακαριαία και βάση του Νόμου μετατρέπεται σε αναδασωτέα περιοχή, έπρεπε πριν γίνει αυτό να γίνεται σύγκριση των χαρτών με το χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι θα έλεγε άμεσα στη Δασική Υπηρεσία, «προσέξτε εδώ είναι το χωράφι του Τσαυτάρη κι αυτός -βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ- επί δέκα χρόνια καλλιεργεί εδώ αυτόν τον ελαιώνα ή τον αμπελώνα και μάλιστα εμείς του πληρώνουμε τα δικαιώματα του».
Αυτό είναι που «σκάει» τον άνθρωπο τώρα γιατί σου λέει ότι εγώ είχα έναν ελαιώνα ή έναν αμπελώνα εκεί 10 χρόνια, και φαίνεται και στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και επειδή κάποιος το κήρυξε δασική περιοχή, εγώ δεν μπορώ να πάρω τα λεφτά μου.
Όμως παρόλα αυτά εμείς από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα αρχίσαμε από τον Έβρο και το λύσαμε. Μπορεί να φώναζε ο Βουλευτής του Έβρου ότι δεν πάτησα ακόμα εκεί, αλλά να ξέρουν ότι τα προβλήματα τους λύθηκαν πρώτα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Το λύσαμε και στην Καβάλα, για τα θέματα της Θάσου. Μπορεί να φώναζε τότε η συνάδελφος σας Βουλευτής, ότι το λύσαμε πρώτα στην «πράσινη Καβάλα» και δεν το λύσαμε στη Λακωνία. Μα καλά δεν ξέρει η κυρία Βουλευτής ότι στην Καβάλα εκλέχτηκαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανένας του ΠΑΣΟΚ; Πως έγινε «πράσινη η Καβάλα». Τι κουβέντες είναι αυτές να λέγονται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου;
Αυτή τη στιγμή επιλύουμε και το πρόβλημα στη Λακωνία. Βήμα- βήμα και έναν-έναν αγρότη, μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ξεπεραστεί κι εκεί το πρόβλημα».
Εξάλλου, στην δευτερολογία του ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν σας είπα ότι ΘΑ γίνει. Σας απαντώ ότι γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δεν θα γίνει για όλους μαζί. Γίνεται για έναν-έναν κατά περίπτωση. Γιατί η περίπτωση του κάθε γεωργού είναι διαφορετική. Είναι εκεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι εκεί οι Δασάρχες, σας θυμίζω ότι δεν υπάγονται στο δικό μου Υπουργείο. Είναι υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως αυτή τη στιγμή συνεργάζονται όπως συνεργάστηκαν και στην Καβάλα και στον Έβρο για να λύσουν τα θέματα κατά περίπτωση, γι αυτό και δεν μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα και των τετρακοσίων θα λυθεί αύριο. Μπορώ όμως να σας πω ότι κάθε ώρα που περνάει θα λύνεται και σε μια κατηγορία από αυτούς τους τετρακόσιους ανθρώπους που αναφέρατε. Να είστε σίγουρος ότι η βούληση είναι δεδομένη».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)