Share |

Εγκατέλειψαν το Λαογραφικό Μουσείο

Το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Κίου περιλαμβάνει εκθέματα από την Κίο της Μικράς Ασίας

Την δημοτική αρχή Άργους κατηγορεί ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κουτσούκης για εγκατάλειψη του Λασκαρίδειου Λαογραφικού Μουσείου της Νέας Κίου.
Σε ανοιχτή επιστολή του σημειώνει:
«Όταν το 1982 η Κιώτισσα αντιπρόεδρος της βουλής Σύλβα Ακρίτα εγκαινίαζε το Λασκαρίδειο λαογραφικό Μουσείο στη Νέα Κίο οι προσδοκίες όλων ήταν πολύ μεγάλες. Για τη δημιουργία και τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια πολλοί εργάστηκαν με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Το λαογραφικό μουσείο της Νέας Κίου στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου και περιλαμβάνει εκθέματα που παρέδωσαν οι κάτοικοι, εκφράζοντας έτσι τη θέληση τους να διασωθούν αλλά και να εκτεθούν στο κοινό αντικείμενα που κατάφεραν να μεταφέρουν από την αγαπημένη τους Κίο της Μικράς Ασίας, παρουσιάζοντας έτσι δείγματα του πολιτισμού τους.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το μουσείο είχε εντάξει στο πρόγραμμα “Θησέας” έργο για την ολοκλήρωση του. Μετά την κατάργηση του προγράμματος το 2010 το έργο βρέθηκε χωρίς χρηματοδότηση. Το μουσείο χρειάζεται άμεση παρέμβαση καθότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο κυρίως για τα εκθέματα του μουσείου.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι τον Αύγουστο του 2010 η πρώην δημοτική αρχή του δήμου Άργους με πρωτοβουλία του τότε Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Αναγνώστου υπέβαλλε πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέου ψηφιακού περίπτερου πολιτισμού στη Ν. Κίο, στα πλαίσια λειτουργίας και αναβάθμισης του Λαογραφικού της Μουσείου. Πρόταση η οποία αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Πόρτες κλειστές, αυλές χορταριασμένες, χωρίς επισκέπτες. Προγράμματα επισκέψεων δεν υπάρχουν πλέον.
Στο νέο δήμο η δημοτική αρχή δείχνει να αγνοεί την αγωνία των πολιτών για την τύχη του μουσείου. Στον προϋπολογισμό του δήμου Άργους – Μυκηνών του 2011 καθώς και στο τεχνικό πρόγραμμα που τον συνοδεύει, δεν γίνεται καμία αναφορά. ούτε για τα απαραίτητα έργα συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και των εκθεμάτων του μουσείου. Η αποκατάσταση και περαίωση του λαογραφικού μουσείου Νέας Κίου είναι απαίτηση των πολιτών, αλλά και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής η οποία θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί αργοκεντρικά, αφήνοντας στο περιθώριο τις ανάγκες των άλλων συνενούμενων δήμων.
Οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν στη λήθη την ιστορική τους κληρονομιά, μια κληρονομιά που είναι ότι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)