Share |

Είναι νωρίς να μιλάνε για επιτυχίες

του Γιάννη Γκιόλα, Επικεφαλής της παράταξης «Η Άλλη Πρόταση»
Γιάννης Γκιόλας

Με αφορμή μια πρώτη δημοσιοποίηση των απόψεων του νέου δημάρχου Ναυπλιέων Δημ. Κωστούρου, κρίνω σκόπιμο να σταθώ κριτικά και όχι από διάθεση αντιπολιτευτική και μόνο.

Είναι προφανής η στόχευση του κ. Κωστούρου, που δεν εκλέχτηκε απευθείας από το Ναυπλιακό λαό, αλλά εκμεταλλευόμενος μία ευτυχή για τον ίδιο συγκυρία ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης ανελίχθηκε στη θέση του Δημάρχου, να εμφανίσει έργο επιδιώκοντας ταυτόχρονα να κατοχυρωθεί  στη συνείδηση των δημοτών ως νέος πολιτικός, με δράση και ιδέες εκσυγχρονισμού του Δήμου που επαγγέλλεται και συνεπώς ως άξιος και ικανός Δήμαρχος.

Η μεθόδευσή του για την επιτυχία των επιδιώξεών του στον επικοινωνιακό τουλάχιστον τομέα αξίζει να βαθμολογηθεί με άριστα. Ο μποντυπιζισμός  (έκφραση γνωστή από τον κ. Θ. Πάγκαλο) και τα συχνότατα δελτία τύπου με οποιαδήποτε αφορμή και ευκαιρία είναι χαρακτηριστικά.

Είναι, όμως ο ανωτέρω τρόπος προβολής σε συνδυασμό με την κουραστική απαγγελία έργων που χρονίζουν ή έχουν εξαγγελθεί και αποφασισθεί από μακροτάτου χρόνου, ο ασφαλής και σωστός τρόπος για να αντιληφθεί ο Πολίτης την πολιτική του Δήμου και για να μορφώσει με δίκαιη και αλάθητη κρίση αν αυτή είναι προς το συμφέρον του;

Η ταπεινή μου γνώμη επ’ αυτών είναι ότι οι όποιες εξαγγελίες, προαγγελίες και επαγγελίες δεν συνιστούν το αλάθητο κριτήριο για την αξιολόγηση της πολιτικής του Δήμου. Και για να δανειστώ μια χιλιοειπωμένη έκφραση από τον αθλητισμό, στον οποίο επιτυχώς εθήτευσε ο κ. Κωστούρος, «η αξία και η απόδοσή του θα κριθούν μέσα στο γήπεδο», δηλ. τα έργα και το αποτέλεσμα των σχεδιασμών  του θα αποτελέσουν τα αληθή και αδέκαστα κριτήρια της απόδοσης του συγκεκριμένου, αλλά και όλων των ασχολουμένων με τα δημοτικά πράγματα στο Δήμο μας.

Και επειδή αρκετός λόγος έγινε για γενικές και θεωρητικές κρίσεις και εκτιμήσεις, θέλω δι’ ολίγων να αναφερθώ σ’ αυτά που ο νέος Δήμαρχος θεωρεί ότι επέτυχε στους δύο μήνες.

1.Η πολυδιαφημισμένη διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου.

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν θεαματικές ή έστω ορατές βελτιώσεις της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου. Τουναντίον από το γραφείο του κ. Δημάρχου εκπορεύεται μία αυστηρή έως αυταρχική συμπεριφορά έναντι των υπαλλήλων,  με γραφειοκρατικές και οιονεί ... στρατιωτικές εντολές, με τρόπο δηλ. που υποδηλούται ότι αντιμετωπίζονται σαν στρατιωτάκια ή ρέποντες στη λούφα και την τεμπελιά. Τουναντίον, η προτροπή μου, που την έχω εκφράσει και στα δημοτικά συμβούλια, είναι να εκμεταλλευθεί, στην παρούσα κρίσιμη οικονομική περίοδο, το φιλότιμο, τη διάθεση προσφοράς και την αγάπη για την υπηρεσία που επιτελούν και να τους επιβραβεύσει γι’ αυτό και σπανίως  και μόνο όταν θα είναι  άκρως απαραίτητο να τους ελέγξει υπηρεσιακά.

2.Για το θέμα  της καθαριότητας ισχυρίσθηκε ο κ. Δήμαρχος ότι «η μάχη για καθαρή πόλη για μας είναι προτεραιότητα». «Είναι μία δύσκολη μάχη, γιατί ... η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα προβληματική λόγω έλλειψης προσωπικού». Ευτυχώς δηλ. που και ο ίδιος το αναγνωρίζει. Δεν είναι όμως κάτι από αυτά που θέλει να εμφανίζει ότι «πετύχαμε αυτό το δίμηνο».

Οι ελλείψεις σε εργάτες καθαριότητας είναι γνωστές, απαιτείται λοιπόν η συγκέντρωση του προσωπικού και όλων των τεχνικών μέσων πρωτίστως στα κεντρικά σημεία, τα πάρκα, τις πλατείες, τα λιμάνια και τις εισόδους της πόλης και των κωμοπόλεων και χωριών του Δήμου, που δεν εμφανίζουν εικόνα αντάξια της φυσιογνωμίας και της μορφής του Δήμου μας.

Απαραίτητη είναι η διατήρηση των ανωτέρω σημείων καθαρών, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Θα απαιτηθούν στοχευμένες και πειστικές κινήσεις για δράσεις που δεν θα είναι ευκαιριακές και να γίνονται μόνο για να προβληθούν επικοινωνιακά, αλλά για να πεισθούν και να συμμετέχουν διαρκώς οι δημότες και κυρίως οι επαγγελματίες του Δήμου.

3.Παρόμοιες επισημάνσεις θα υιοθετήσω και για τις διαπιστώσεις στις οποίες αρκείται ο κ. Δήμαρχος για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς.

Οι διαπιστώσεις και επισημάνσεις είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι, οι αποφάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας. Ιδού, λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό!

4.Σχετικά με το παρεμπόριο. Πράγματι στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε ορατά αποτελέσματα. Είναι εκείνο που λέγαμε για το φιλότιμο των δημοτικών υπαλλήλων και εν προκειμένω της δημοτικής αστυνομίας!

5.Για την λεπτομερή απαρίθμηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ στην έκταση που δόθηκε από τον πρώτο απολογισμό του κ. Δημάρχου.

Είναι έργα που εκτελούνται επί χρόνια (περίπτωση οδού Καποδιστρίου, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Αγ. Τριάδας, αντιπλημμυρικά έργα Δ.Ε. Ασίνης) και οπωσδήποτε δεν έγιναν το τελευταίο δίμηνο, ή έχουν ανακοινωθεί υπό μορφή εξαγγελίας από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Αναγνωσταρά και οπωσδήποτε θα αργήσουμε να τα δούμε κατασκευαζόμενα. Όσο για την πλακόστρωση της πλατείας του Αμαριανού και για την κατασκευή του τοιχίου στο Μάνεσι, ασφαλώς έχουν την αξία τους για να κριθεί σκόπιμο να αναφερθούν ειδικώς στα εν εξελίξει έργα!

     Έργα, όμως, που δεν έγιναν.

     Είναι αυτά, που η αντιπολίτευση πρέπει να επισημαίνει, ώστε να μην αρκούμαστε σε μια ωραιοποίηση της δράσης του Δήμου, «ώστε ο Δημότης του Δήμου Ναυπλιέων να βγάλει τα δικά του πολιτικά συμπεράσματα και για τις δυνατότητες και για τις αδυναμίες μας», όπως ο ίδιος ο κ. Κωστούρος ανέφερε.

1.Η εξακολούθηση της λειτουργίας του σκουπιδότοπου της Καραθώνας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν ήταν αυτός που είπε ότι αν μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν λυθεί το πρόβλημα από την περιφέρεια, θα αναλάβει ο ίδιος δράση, πάση θυσία ώστε να παύσει η λειτουργία του το φετινό καλοκαίρι;

2.Η υδροδότηση του Τολού με ποιοτικό και πόσιμο νερό για πόσο ακόμη καιρό θα χρονίζει;

3.Η χάραξη και υλοποίηση έστω και ενός τμήματος ποδηλατοδρόμου πότε επιτέλους θα γίνει; (και εννοώ ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση και ζητάμε πλήρες και λειτουργικό δίκτυο.

4.Για πόσο διάστημα ακόμη θα παραμένει σε εγκατάλειψη ημιαγρίας βλάστησης ο χώρος απέναντι από τα Γυμνάσια και τον Άγιο Αναστάσιο στην παραλία του Ναυπλίου; Δεν τον έχουν ανάγκη για άθληση, περίπατο και ψυχαγωγία οι δημότες, αλλά και σε ευπαρουσίαστη κατάσταση οι επισκέπτες που εισέρχονται στην πόλη;

5.Πότε, επιτέλους θα παύσει η Δημοτική Αρχή να επικαλείται αστήρικτες προφάσεις για την ανικανότητά της να φέρει πόσιμο νερό στα χωριά της Δ.Ε. Μιδέας; Είναι τόσο δύσκολο να κατασκευασθεί το ελάχιστο τμήμα αγωγού που θα συνδέσει το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης με τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Δήμου Άργους Μυκηνών;

6.Σε ποιο σημείο βρίσκεται η απαλλοτρίωση των οικοπέδων επί της οδού Μεσολογγίου για τη δημιουργία των προβλεπόμενων από το Σ.Π. Σχολείων της περιοχής, που έχει αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο;

7.Γιατί δεν αρχίζει η επέκταση των δικτύων λυμάτων στα ευρισκόμενα πλησιέστερα προς τους κεντρικούς αγωγούς χωριά (όπως ο Αγ. Αδριανός και η Νέα Τίρυνθα);

8.Γιατί δεν σχεδιάζεται και δεν υλοποιείται κανένα έργο ανάδειξης ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής (Ακροναυπλία, Μυκηναϊκό Κάστρο Μιδέας, Πύργος Κάντιας, Πυργόσπιτο Αγ. Αδριανού);

   Δυστυχώς ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς και θα κινδύνευα να θεωρηθώ ως ελάχιστα ρεαλιστής και εκτός πραγματικότητας εάν επισώρευα το πλήθος των ανοικτών θεμάτων που απασχολούν το Δήμο μας, ζητώντας εν ταυτώ την άμεση επίλυσή τους. Ασφαλώς και δεν διαπνεόμαστε από τέτοια νοοτροπία. Τουναντίον αναγνωρίζομε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Εκείνο που απαιτούμε και περιμένουμε είναι η σωστή ιεράρχηση, ο προγραμματισμός και τα έργα δράσεως. Αυτά που τελικά θα δικαιώσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής.

     Κλείνοντας τις επισημάνσεις μου για την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στη δίμηνη πορεία του οφείλω να σταθώ θετικά σε κάποιες αρχές που είχε εξαγγείλει ότι θα τηρήσει, για να μη θεωρηθεί ότι είμαστε προκατειλημμένοι και βλέπουμε μόνο τα στραβά. Σαν τέτοιες, λοιπόν, πρέπει να αναγνωρισθούν η διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου, η διάθεση ειλικρινούς ενημέρωσης των πολιτών, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου ώστε να καταστούν οι υπηρεσίες του σύγχρονες και λειτουργικές και κάποιες άλλες, που μένουν να κριθούν και να αποδειχθούν στην πράξη και να μη μένουν μόνο στα λόγια.

                                                                 Ιούλιος 2012

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)