Share |

Ελονοσία: Δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα κρούσματα στη Σκάλα

Τα υγειονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ομάδες νόμιμων και παράνομων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο γενικότερα αλλά και στον χώρο της Λακωνίας ειδικότερα (αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στη Σκάλα) συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν υπάρχει διαχωρισμός νόμιμος και παράνομος, μετανάστης ή γηγενής όταν αφορά ασθένεια. «Ο ασθενής και η  αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιερά» είπε χαρακτηριστικά. Αφού δεσμεύτηκε για αρωγή στις προσπάθειες αποκάλυψε ότι υπάρχουν πηγές από ευρωπαϊκά κονδύλια για ενίσχυση των δράσεων αυτών τα οποία και θα εξοικονομηθούν το συντομότερο δυνατό. Επιπροσθέτως δεσμεύτηκε για την άμεση αναμόρφωση της υγειονομικής διάταξης που αφορά τα «μέτρα κατά της ελονοσίας» η οποία θα λάβει χαρακτήρα Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το συναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η εφαρμογή της στο πεδίο να είναι κατά το μέγιστο δύνατο λειτουργική.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Ευρώτα Γ. Γρυπιώτης ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή καθώς και στην υγειονομική αντιμετώπιση του προβλημάτων που έχουν προκύψει, καθώς ο αριθμός των μεταναστών είναι τέτοιος που οι υπάρχουσες ιατρονοσηλευτικές υποδομές της περιοχής δεν αρκούν για να τον αντιμετωπίσουν.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τζανετέα.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού στο νοσοκομείο. Διαπίστωση που έκαναν όλοι οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής που παρέστησαν στην σύσκεψη.

 

Από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κρεμαστινού κι ο γενικός Διευθυντής κ. Παπαδημητρίου στάθηκαν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (περιοχή που εστιάζεται το πρόβλημα) καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των δράσεων για ενημέρωση και πρόληψη στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησαν να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

 

Η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή, κ. Μαρία Τσερώνη ανέφερε ότι έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα) πάνω από 2.000 μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι. Ενημέρωσε ότι γίνεται συνεχώς προσπάθεια τόσο για ενημέρωση τους, όσο και για πρόληψη νέων μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως και λοιμώξεων.

 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη και με ιδιώτες ιατρούς, ενώ να εξεταστεί κατά πόσο θα χρειαστεί αύξηση του αριθμού αλλά και ενίσχυση των κινητών μονάδων τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και συνολικότερα σε περιοχές που παρουσιάζουν παρόμοια φαινόμενα.

 

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε δέσμευση για αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων, αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ταραχών τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και με τους κατοίκους των περιοχών.

 

Από το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε δέσμευση για καταγραφή των νομίμων μεταναστών, όπως και αυτών που έχουν καταθέσει χαρτιά για έκδοση αδειών παραμονής ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)