Share |

Εμπάργκο στα εσπεριδοειδή της Λακωνίας βάζει η Τριστέτσα

Απαραίτητο το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο

Από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ποιοτικού & Φυτ/κού Ελέγχου Αργολίδας κο Γεώργιο Χαρμπή, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε Τριστέτσα σε φυτώριο εσπεριδοειδών στη Λακωνία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:             

Δυστυχώς η κατάσταση με την υπόθεση του καταστρεπτικού για τα εσπεριδοειδή ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών δεν είναι καλή, δεν είναι καθόλου καλή, τόσο για την περιοχή της Αργολίδας όσο και για άλλες περιοχές της χώρας που καλλιεργούν εσπεριδοειδή. 

Σύντομα θα ενημερώσουμε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Αργολίδα, με το τέλος της εξέτασης των δειγματοληψιών που έγιναν πρόσφατα, αφού  σε ορισμένες περιοχές όπως είναι στην Αγία Τριάδα και στην Πουλακίδα  έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες  εκριζώσεις κτημάτων.

Ωστόσο, ένα νέο δεδομένο ήρθε να προστεθεί στην όλη κακή κατάσταση, αφού εντοπίσθηκε τριστέτσα σε φυτώριο παραγωγής εσπεριδοειδών στη Λακωνία, η οποία είναι γνωστό ότι  έχει μεγάλα φυτώρια που τροφοδοτούν την Αργολίδα με μεγάλες ποσότητες δενδρυλλίων  και για το λόγο αυτό τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. 

Έτσι, για μια ακόμη φορά ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της περιοχής να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως είναι η Λακωνία, η Κορινθία, η Άρτα αν αυτά δεν συνοδεύονται από  φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, να μην αγοράζει κανείς δενδρύλλια για τα κτήματά του αν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό  Διαβατήριο, παρά να αγοράζει  δενδρύλλια ανώνυμα, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης και το κυριότερο να υπάρχει το ρίσκο να είναι μολυσμένα από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών.

Η παρουσία του Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο που το έχει εκδώσει έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και  είναι πιο σίγουρη η καθαρότητα των δενδρυλλίων που διακινούν.

Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο είναι μια ετικέτα λευκού χρώματος στην οποία γράφονται όλα τα στοιχεία, όπως Βοτανική ονομασία εσπεριδοειδούς, αριθμός Μητρώου φυτωρίου, κλπ  τα οποία μας οδηγούν σε περίπτωση προβλήματος στον εντοπισμό του και χαρακτηριστικό υπόδειγμα είναι το παρακάτω:

           Υπόδειγμα Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου 

 

1.Ε.Κ-Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο/  2. GR

Ec- PlantPassport

  1. 3. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων

 

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Αργολίδας

4. Αριθμός Μητρώου:

 

5. Ατομικός αύξων αριθμός ή αριθμός της εβδομάδας ή αριθμός της παρτίδας ή αριθμός τιμολογίου :

 

 

6. Βοτανική ονομασία:

 

7. Ποσότης:

 

 

8. «ZP» (zonaprotecta) :ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV, Kεφ. ΙΙ, Σημείο 10, Περίπτωση α

9.«RP»(Διαβατήριο αντικατάστασης)

Αριθμός μητρώου:

 

10. Τρίτη χώρα καταγωγής ή αποστολής:

 

 

 

Ακόμη, ενημερώνουμε ότι με τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν προκύψει έχει εντοπισθεί τριστέτσα και στην περιοχή της Άρτας η οποία και αυτή  έχει αρκετά φυτώρια με εσπεριδοειδή, τα οποία τροφοδοτούν την Αργολίδα σε αρκετές ποσότητες.

Αναφορικά τώρα με την περίπτωση  της Λακωνίας, πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία «Κούρλα Χαρίκλεια» που βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρι του Δήμου Ευρώτα,    κοντά στη  Σκάλα Λακωνίας και η τριστέτσα εντοπίσθηκε σε δενδρύλλια κλημεντίνης.

Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός της Αργολίδας έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από το παραπάνω φυτώριο, να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (πρώην Δ/νση Γεωργίας ) στο Ναύπλιο, τηλ. 2752360301,4 προκειμένου να ελεγχθούν τα δενδρύλλια αυτά.   

Τέλος, πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων και για την κατάσταση που βρίσκεται η Αργολίδα, η οποία σημειώνουμε ότι δεν είναι καθόλου καλή, τόσο που φαίνεται ότι «το παιχνίδι τελικά χάνεται…» τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)