Share |

Ένα Αρχαιολογικό Πάρκο θα άλλαζε τα δεδομένα στην Πελοπόννησο

Ν. Γιαννακοπούλου: Θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Μεσσηνία

Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και να συνδράμει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Αρχαιολογικού και Φυσιολατρικού Πάρκου στη Μεσσηνία, ή ευρύτερα στην Πελοπόννησο με την ένταξη και άλλων περιοχών των όμορων νομών;

Το παραπάνω ερώτημα θέτει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, καταθέτοντας τον προβληματισμό της:

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για τα αρχαιολογικά πάρκα. Τα υπαίθρια δηλαδή μουσεία, που συνήθως επικεντρώνονται σ' ένα σύνολο μνημείων, είναι χώροι με πολυδιάστατες λειτουργίες, εκπαιδευτική αποστολή και ψυχαγωγικές προτάσεις. Πρόκειται για αποτελεσματικό μέσο προβολής των αρχαιολογικών χώρων και των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, οι οποίοι ήδη είναι πολύ δημοφιλείς στο κοινό. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, από την Τοσκάνη της Ιταλίας και το «Las Medulas» της Ισπανίας, μέχρι το γειτονικό Βουθρωτό της Αλβανίας, το πάρκο της Τροίας στη βορειοδυτική Τουρκία, το Χante στη Γερμανία, που έχει 400.000 επισκέπτες τον χρόνο και το κέντρο των Βίκινγκς στο Γιορκ.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται η περίπτωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης πολιτιστικού πλούτου, δηλαδή τα αρχαιολογικά πάρκα τα οποία συνδυάζουν, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να εξεταστεί με πρωτοβουλία της Πολιτείας, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Φορέα Αναπτυξιακού χαρακτήρα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων της Μεσσηνίας και γιατί όχι και όλων των Δήμων της Πελοποννήσου, όπου θα μελετηθεί η αξιοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών  μνημείων της περιοχής, πολλά εκ των οποίων είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικά, στην ενότητα αυτή, θα μπορούσαν από τον Νομό Μεσσηνίας να υπαχθούν η Αρχαία Μεσσήνη, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και τα άλλα μνημεία του τέως Δήμου Είρας, η Αρχαία Θουρία, τα Ανάκτορα του Νέστορα, ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, οι θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι στη Βοϊδοκοιλιά, στην Αρχαία Μάλθη, στο Ψάρι, στον Αριστομένη κλπ., τα οποία αποτελούν σπάνια μνημεία μεγάλου αρχαιολογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Περαιτέρω, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Αρχαιολογικό Πάρκο Μυκηναϊκού πολιτισμού με ορίζοντα την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή ολόκληρη την Πελοπόννησο σε συνάρτηση με τις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχές, όπως για το Νομό Μεσσηνίας είναι η Νέδα, το Πολυλίμνιο, τα φαράγγια της περιοχής μας και κυρίως το φαράγγι του Ριντόμου, ο Ταΰγετος και πολλά άλλα.

Σε συνεργασία με την UNESCO, το Αρχαιολογικό Πάρκο θα μπορούσε να υπαχθεί σε διάφορα διεθνή προγράμματα, ως κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και σίγουρα η δημιουργία του θα είχε πολυεπίπεδα ευεργετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)