Share |

Ενώνονται οι ομογενείς της Πελοποννήσου στην Αδελαΐδα

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία αναβαθμίζεται θέτοντας υψηλούς στόχους

Μια ιδέα που κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη στην Αδελαίδα είναι η αναβάθμιση της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας.
Ιδρύθηκε το 1992 και αποτελείται από έξι σωματεία: Παλλακωνικός Σύλλογος, Αργοναυπλιακός Σύλλογος «Το Παλαμήδι», Παναρκαδικός Σύλλογος «Ο Κολοκοτρώνης», Μεσσηνιακός Σύλλογο, Σύλλογο Ηλείων «Ολυμπιακή Φλόγα», και Κορινθιακός Σύλλογος.
Στόχος είναι μια νέα προσέγγιση αλλά και η ισχυροποίηση του ομογενειακού στοιχείου.
Θετικά αντιμετωπίζει το θέμα ο Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», που σημειώνει στο Παλλακωνικό Δελτίο:
«Όλοι το ξέρουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε ο σύλλογός μας, όπως όλοι οι σύλλογοι και η αδελφότητες στην παροικία, να συνεχίσει να έχει νόημα για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές.
Ο Παλλακωνικός Σύλλογος που σήμερα αριθμεί 430 μέλη, 210 γυναίκες και 220 άνδρες, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παροικίας της Αδελαΐδας εδώ και 46 χρόνια, γι αυτό και η ειδική χοροεσπερίδα το Σάββατο βράδυ 20 Οκτωβρίου στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο.
Ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1966 από νεοφερμένους Λάκωνες μετανάστες κατά κύριο λόγο να συμπληρώσει ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό κενό στη ζωή τους, μια ανάσα κάθε τόσο από την καθημερινότητα της σκληρής δουλειάς στα εργοστάσια της Αδελαΐδας ή τους μπαξέδες στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη.
Πέρα από ένα μακρύ κατάλογο υψηλών, ωραίων και φιλανθρωπικών στόχων όπως αναφέρονται στο πρώτο καταστατικό, ο Σύλλογος χρησίμευσε να φέρει μαζί συμπατριώτες με κοινά ενδιαφέροντα και καταγωγή. Τους έδωσε την ευκαιρία να απολαμβάνουν μαζί την δικιά τους παρέα, πολιτισμό, μουσική και χορό. Εξίσου σημαντικό τους κράτησε κοντά, επέτρεψε στα παιδιά τους, νεαρούς και νεαρές να γνωριστούν αναμεταξύ τους και μάθουν τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους.
Η πρώτη χοροεσπερίδα το βράδυ του Σαββάτου, 27 Μαΐου 1967, στο Ολύμπικ Χολ, όπως αναμενόταν είχε μεγάλη επιτυχία. Τέτοιες επιτυχίες έχουν επαναληφθεί εκατοντάδες φορές από τότε. Σήμερα, ο σύλλογος κατέχει ισχυρή βάση μελών, έχει το δικό του οικογενειακό κέντρο και βρίσκεται σε ικανοποιητική οικονομική κατάσταση. Κι όμως αντιμετωπίζει την πλέον αναπόφευκτη πρόκληση, τόσο σίγουρη όσο η νύχτα ακολουθεί τη μέρα, ο θάνατος και οι φόροι. Τα μέλη μας όσο και να κάνει γερνούν ενώ οι ποιο νέοι δεν φαίνεται να βρίσκουν στην πολυάσχολη ζωή τους αρκετή σχέση με το σύλλογο. Έχουμε πολύ λίγα ενεργά μέλη κάτω των 55 ετών. Και έτσι το ερώτημα είναι τι κάνουμε γι 'αυτό; Υπάρχει επόμενο βήμα, και αν ναι, τι είναι;
Να συνεχίζουμε να αναπαράγουμε τις ίδιες εκδηλώσεις που αρέσουν στη γενιάς μας, αλλά αποτυγχάνουν να αγκαλιάσουν τις οικογένειες και τους πιο νέους ή να επιδιώκουμε μια εναλλακτική λύση;
Τολμούμε να κοιτάξουμε πέρα από τους στενούς γνωστούς που έχουμε τόσα χρόνια ή μήπως ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση;
Μια ιδέα που κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη είναι η αναβάθμιση της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας. Ιδρύθηκε το 1992 κι έχει στην καρδιά της την σύσφιξη των έξι σωματείων μελών της κάτω από μια ομπρέλα έτσι ώστε να αποτελεί ένα σύνδεσμο συλλόγων και να είναι σε καλύτερη θέση να καλύψει τις ανάγκες μιας ευρύτερης σύνθεσης μελών, συγκεκριμένα την παραδοσιακή βάση της, αλλά και πιο κρίσιμα νεότερα άτομα, νεότερες οικογένειες και τα παιδιά τους.
Εκτός από τον Παλλακωνικό Σύλλογο, η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία αποτελείται από πέντε άλλα σωματεία μέλη: Αργοναυπλιακό Σύλλογο «Το Παλαμήδι», Παναρκαδικό Σύλλογο «Ο Κολοκοτρώνης», Μεσσηνιακό Σύλλογο, Σύλλογο Ηλείων «Ολυμπιακή Φλόγα», και Κορινθιακό Σύλλογο.
Μια τέτοια συνεργασία απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κάθε συλλόγου μέλους, καθώς και τις ανάγκες όλων των γενεών των Πελοποννήσιων της Αδελαΐδας. Θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτή με μεγάλο ενδιαφέρον, καλή θέληση και υποστήριξη προκειμένου να μετατρέψουμε μια ευχή σε αναπόφευκτη πραγματικότητα».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)