Share |

Θα επανέλθουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες;

Ζητείται άρση της εξαίρεσης της Πελοποννήσου
Φωτοβολταϊκά
Η απόφαση για κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου Πελοποννήσου δημιούργησε προβλήματα

Να αρθεί η απαγόρευση φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών στην Πελοπόννησο ζητούν μικροεπενδυτές και επιχειρήσεις του κλάδου, θεωρώντας ότι αδικούνται έναντι των υπολοίπων περιοχών της χώρας που συνεχίζονται κανονικά οι οικιακές εγκαταστάσεις συστημάτων με ισχύ μικρότερη των 10KW.
Το θέμα τίθεται απευθείας στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο, από τον οποίο ζητείται επανεξέταση του θέματος και εφαρμογή “έξυπνων” τεχνικών επαναπροσεγγίσης.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επισημαίνει ότι «με πρόσφατη απόφαση η Πελοπόννησος χαρακτηρίστηκε ως κορεσμένη περιοχή από πλευράς δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να δεχθεί νέες εγκαταστάσεις ΦΒ, ακόμη και για τις οικιακές εγκαταστάσεις των στεγών για συστήματα με ισχύ μικρότερη των 10KW.
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους τεχνικές τεκμηριώσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της την οικονομική πραγματικότητα αντικειμενικής υλοποίησης ή όχι των ήδη εκγκεκριμένων επενδύσεων ΑΠΕ. Πολύ περισσότερο που σχεδόν οι περισσότερες από αυτές είναι επενδύσεις που επιβαρύνουν πάρα πολύ το υφιστάμενο δίκτυο, ενώ ανήκουν σε έναν (1) μόνο επενδυτή – ωφελούμενο, με τη συνέχιση ύπαρξης των γνωστών διαδικασιών “μεταπώλησης” αδειών, άρα ουσιαστικής κερδοσκοπίας σε βάρος ενός δημόσιου εθνικού πλούτου που πρέπει να διανέμεται δίκαια και σε πολλούς».
Και τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής: «Το πρόγραμμα εγκαταστάσεων ΦΒ στις στέγες κτιρίων αποτελεί την πιο σπουδαία ίσως αναπτυξιακή παρέμβαση για την εισαγωγή των ΑΠΕ στη χώρα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και τεχνικά ελαχίστου κόστους για το δημόσιο. Ο σχεδιασμός του προγράμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ενσυνείδητα υψηλή τιμή (feed – in – tariff) που έδωσε στις εγκαταστάσεις αυτές, είχε τη λογική τόσο της ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, όσο και τη γνώση ότι ακριβώς η ευρεία γεωγραφική διασπορά – κατανομή των μονάδων αυτών σε όλη τη χώρα και η μικρή παραγόμενη ισχύς τους, δεν απαιτούν στην πραγματικότητα καμία νέα επένδυση αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς από φορείς του ελληνικού δημοσίου.
Η πρόσφατη απόφαση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε εκατοντάδες επενδυτές της Πελοποννήσου, ενώ το θέμα αυτό έχει τεθεί με έντονο τρόπο από ενδιαφερόμενες ομάδες εγκαταστατών, εργαζομένων, επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, κ.ά. και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Θεωρούμε ότι η απόφαση για σταμάτημα των επενδύσεων του προγράμματος των ΦΒ στις στέγες των κτιρίων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταματήσει για πολλαπλούς και προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος, κοινωνικής δικαιοσύνης, τεχνικής πληρότητας και επενδυτικής συνέπειας της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε μικροεπενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται αδικούμενοι χωρίς καμία δική τους ευθύνη.
Ο κορεσμός του δικτύου Πελοποννήσου θα μπορούσε να αρθεί άμεσα για τις μικρές αυτές μονάδες ΦΒ στις στέγες με πολύ απλούς και τεκμηριωμένους τρόπους από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, εάν αυτές λάμβαναν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση της πορείας μη – υλοποίησης πολύ μεγαλύτερων μονάδων ΑΠΕ ενδιαφέροντος μεγάλων επενδυτών και ισχύος αρκετών MW. Όταν η επένδυση ενός (1) MW ισοδυναμεί με εκατό (100) μικρές επενδύσεις των 10 ΚW, όταν με άλλα λόγια από τη μια ο ωφελούμενος είναι ένας (1) και από την άλλη οι ωφελούμενοι είναι εκατό (100), τότε είναι σαφές ότι τίθεται μείζον θέμα δικαιοσύνης πολιτικής αξιοπιστίας της Πολιτείας.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ασφαλώς ότι θα πρέπει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς να προχωρήσει η αναβάθμιση του δίκτυου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, αφού είναι γνωστό ότι ήδη τα προηγούμενα 2 χρόνια με πρωτοβουλία των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, είχε υπάρξει σημαντική ωρίμανση της επενδυτικής και περιβαλλοντικής προώθησης των σημαντικών αυτών έργων υποδομής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Δεδομένου ότι η απόφαση για κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου Πελοποννήσου, ειδικά αναφορικά με τις μικρές εγκαταστάσεις ΦΒ σε στέγες ισχύος κάτω των 10 KW, θεωρώ ότι μπορεί να επεναξεταστεί με πρακτικές και “έξυπνες” τεχνικές επαναπροσεγγίσεις του θέματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τεράστιο αίσθημα αδικίας στους μικροεπενδυτές και σημαντικό πρόβλημα ανεργίας στις εκατοντάδες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου που στηρίζουν τις εγκαταστάσεις αυτές, παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει το ΥΠΕΚΑ για την επανεξέταση του θέματος;
2. Δεδομένου ότι ανάμεσα στα άλλα έχω γίνει και παραλήπτης συγκεκριμένου αιτήματος μικροεπενδυτών ΦΒ της Αργολίδας, το οποίο απευθύνεται στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και το οποίο σας επισυνάπτω, παρακαλώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να απαντήσουν αρμοδίως, προκειμένου την απάντηση αυτή να αποστείλω στους ενδιαφερόμενους.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)