Share |

Επιτέλους!!! Δημοτικά λιμενικά ταμεία στην Κόρινθο και το Κιάτο

Της Κατερίνας Φαρμάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας

Χωρίς καμία αμφιβολία, η  ανακοίνωση ότι το λιμάνι της Κορίνθου ήρθε επιτέλους, στο Δήμο Κορινθίων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας. Και αυτό διότι ομολογουμένως, η λειτουργία του λιμανιού, η οποία ήταν αποκλειστικά εμπορική και αποσπασματική σε σχέση με την συνολική ανάπτυξη της πόλης, συσσώρευσε προβλήματα, επιβάρυνε τον οικιστικό της ιστό και υποβάθμισε  την ποιότητα της ζωής των δημοτών.

Το ζήτημα του λιμανιού ήταν μια από τις μεγάλες προτεραιότητες του Δήμου Κορινθίων και του δημάρχου κου Αλέξανδρου Πνευματικού.

Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου ενδιαφέρθηκα για το θέμα, έχοντας προσωπική άποψη και από τη θητεία μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Είχα δε, κατ’ επανάληψη συναντηθεί  τόσο με τον τέως Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κο Βλάχο, όσο  και με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, κο Διαμαντίδη, στον οποίο μαζί με το Δήμαρχο κο Πνευματικό μεταφέραμε τις ανησυχίες των πολιτών και τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Προς πληροφόρηση, θυμίζω ότι με το Ν.2738/1999 όπως τροποποιήθηκε, ορίστηκε ότι με προεδρικά διατάγματα μπορούν να μεταφέρονται σε Δήμους ή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αρμοδιότητες υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων. Οι αρμοδιότητες αυτές  ασκούνται από δημοτικά ή νομαρχιακά νπδδ ή ειδικές δημοτικές ή νομαρχιακές υπηρεσίες, που συνιστώνται με τα ανωτέρω ΠΔ για τον σκοπό αυτό. Για τη μεταφορά δε, των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Κορινθίας που αφορούσαν το Δήμο Κορινθίων, είχε συσταθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με το ΠΔ 201/2001.

Εντούτοις όμως, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΝ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το νόμο μη εκδίδοντας το ΠΔ περί της καταργήσεως του υφιστάμενου λιμενικού ταμείου, παρά τη  σχετική υπ’αρ.155/2007 γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έλυνε το ζήτημα προβλέποντας ότι «…τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία ασκούν τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες, άνευ ανάγκης προηγούμενης εκδόσεως ΠΔ περί καταργήσεως των Λιμενικών Ταμείων από τα οποία αυτές μεταφέρονται….».

Τελικά, το ζήτημα αυτό λύθηκε εν έτη 2012 καθώς ο σημερινός Υφυπουργός Ναυτιλίας ουσιαστικά αποδέχθηκε την υπ’αρ.155/2007 γνωμοδότηση, αποστέλλοντας την έγγραφη έγκρισή του, λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενημερωθούν οι δήμοι σχετικά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το σχετικό άρθρο 103 του Ν.3852/2010 (Σχέδιο Καλλικράτης), που ουσιαστικά δεσμεύει το υπουργείο Εσωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μετά την έγκριση του Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν σε εμένα προσωπικά και από τον αρμόδιο Γ.Γραμματέα  του Υπουργείου Εσωτερικών κο Αθανάσιο Ξηρό, στον οποίο και απευθύνθηκα προκειμένου να διαπιστώσω ότι η πολιτική εξαγγελία του κου Γεωργιάδη είναι πραγματικότητα και όχι απλό ευχολόγιο.

Σήμερα λοιπόν, ο κος Γεωργιάδης αποκαθιστά μια αδικαιολόγητη  κωλυσιεργία της Πολιτείας, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, και για την οποία η αρμόδια πολιτική ηγεσία ήταν ενημερωμένη και από τον Δήμαρχο Κορινθίων και από εμένα προσωπικά, ήδη από το 2009.

Είναι λοιπόν, δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του Δημάρχου Κορινθίων κου Πνευματικού, του οποίου πράγματι οι προσπάθειες ήταν μεγάλες  και ο οποίος ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα του  δημοτικού λιμενικού ταμείου. Οι προσπάθειες του τελικά, δικαιώθηκαν έναντι εκείνων των συμφερόντων που εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό ανάπτυξης -και δη τουριστικής- του συγκεκριμένου λιμανιού.

Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράζομαι και εγώ γιατί έστω και τώρα, η Πολιτεία έκανε δεκτό το δίκαιο αυτό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαιρετίζω λοιπόν, τη δημιουργία των νέων δημοτικών λιμενικών ταμείων του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Κιάτου και ευελπιστώ ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για τη δημιουργία και των υπολοίπων δημοτικών λιμενικών ταμείων στο νομό Κορινθίας.

Άλλωστε ήμουν και είμαι πεπεισμένη ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι κάθε πόλης πρέπει να είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την λειτουργία των λιμανιών τους, καθώς αυτοί είναι αρμόδιοι να γνωρίζουν και το συμφέρον των πολιτών και τις ανάγκες της πόλης τους. Ελπίζω και εύχομαι να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους αυτή!

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)