Share |

Επιτέλους έρχονται οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό

Προβλέπεται σε εγκύκλιο τι ακριβώς θα γίνει

Μετά από τεράστια ταλαιπωρία, και διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων έρχονται επιτέλους οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό, σύμφωνα

Με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατοθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης, το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

 

 

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν  ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντικό οδηγό  για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

 

Δράσεις στήριξης της κτηνοτροφίας

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά  στις δράσεις στήριξης του Υπουργείου για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις  «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, καθώς και ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον Κτηνίατρο Εκτροφής που έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 4235 και θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 

Πρόσθεσε δε  ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων επεσήμανε ότι γίνονται όλες οι  απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί πλήρως, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

«Ο μεγάλος κερδισμένος από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από 1.1.2015 θα είναι η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι» είπε χαρακτηριστικά  ο Αναπληρωτής Υπουργός.

 

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο των Περιφερειών στη νέα προγραμματική περίοδο επεσήμανε: «Οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων. Κάνουμε ένα γενναίο βήμα αποκέντρωσης. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

 

Πληρωμές

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ερωτηθείς  για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι  απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

«Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό –στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή το Γενάρη – Φλεβάρη έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)