Share |

Εργαστήριο μελέτης σεισμών ο Κορινθιακός

Ημερίδα για τον Κορινθιακό Κόλπο με διακεκριμένους επιστήμονες από 27 χώρες

Η έντονη σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τον Κορινθιακό Κόλπο, είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτός αποτελεί ένα εργαστήριο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επισημαίνει ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Παπανικολάου.
Στην ημερίδα με θέμα «ο Κορινθιακός Κόλπος ως φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας σημασίας για τη μελέτη των σεισμών» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Δ. Παπανικολάου, παρουσίασε με λεπτομέρειες τη γεωλογική Ιστορία και εξέλιξη του Κορινθιακού Κόλπου με το πέρασμα των χρόνων. Επίσης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου RWTH Aachen Κ. Μεσκούρης εξήγησε με την προβολή διαφανειών τη συμπεριφορά διάφορων κατασκευών στους σεισμούς.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των εισηγήσεων των Ελλήνων Καθηγητών, υπήρξε μικρής διάρκειας συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ξένοι καθηγητές κκ. Rodriguez Pascua και Gerald Roberts, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο αγγλόφωνο ακροατήριο, παρουσίασαν τις απόψεις τους για τα Ιερά σεισμικά ρήγματα στο Μεξικό και τους σεισμούς στον πλανήτη Άρη αντίστοιχα, θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού μιας και η παρουσίασή τους αποτελεί μία από τις πρώτες παρουσιάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο ανάμεσα στο κοινό και το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι απορίες του ακροατηρίου σε θέματα σεισμολογικού ενδιαφέροντος.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ενεργός Τεκτονική, Γεωλογία Σεισμών, Αρχαιολογία Σεισμών και Σεισμική Μηχανική» και συμμετείχαν σε αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες από 27 χώρες.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γ. Δέδες, δήλωσε ότι ο πως ο Κορινθιακός βρίσκεται σήμερα στο επιστημονικό και ερευνητικό μικροσκόπιο επιστημόνων διεθνούς κύρους από όλο τον πλανήτη και αυτό το υπαρκτό ρεύμα επιστημονικού τουρισμού, θα πρέπει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας να οργανωθεί, να διευρυνθεί και να διασυνδεθεί με τις Περιφερειακές και τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κ. Π. Χρυσικός, μετέφερε μήνυμα – χαιρετισμό της Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κας Χ. Τσιώλη και τόνισε το ενδιαφέρον των ερευνητών για την Ελλάδα, λόγω της έντονης σεισμικότητας που παρουσιάζει, εστίασε δε και στον Κορινθιακό Κόλπο τον οποίο και χαρακτήρισε «ζωντανό εργαστήριο φυσικής ιστορίας».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)