Share |

Έριδες Επιμελητηρίων για τις νέες φυλακές

Θα επικρατήσει η Αρκαδία ή η Μεσσηνία;

Η Αρκαδία ή η Μεσσηνία θα επικρατήσει τελικά για την ανέγερση των νέων φυλακών. Την σκυτάλη έχουν πάρει τα επιμελητήρια των δύο νομών που διεκδικούν με επιχειρήματα το ίδρυμα.

Σε πρώτη προτεραιότητα να τεθεί η Αρκαδία για την ίδρυση του νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου, ζητούν σε επιστολή τους ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάσεται με επιχειρήματα στη δημιουργία γενικού σωφρονιστικού καταστήματος κράτησης στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας.

 

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

 Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τοποθετηθούμε επί του θέματος που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ίδρυση νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης στην Πελοπόννησο. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος των τοπικών επιχειρήσεων του νομού μας, θεωρεί ότι η Αρκαδία έχει μεγάλη ανάγκη από τη λειτουργία τέτοιων δομών, καθώς είναι ο νομός με τη μικρότερη παραγωγική δυναμικότητα και στηρίζεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο. Η αρκαδική επιχειρηματικότητα έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει πολύ χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης και πραγματικά θεωρούμε ότι είναι αναγκαία οποιαδήποτε μορφή στήριξης μπορεί να δοθεί σε αυτήν.

Η ίδρυση ενός νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρεί σύγχρονες υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και ηρεμία της περιοχής, θα δώσει κάποιες επιπλέον επιχειρηματικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις της περιοχής που θα εγκατασταθεί και η Αρκαδία πραγματικά τις έχει ανάγκη. Επιπλέον, στο νομό μας υπάρχει ήδη η εμπειρία από τη λειτουργία των φυλακών της Τρίπολης, έμπειρο προσωπικό που μπορεί να στελεχώσει το νέο κατάστημα και η πλήρης αποδοχή της κοινωνίας για τη λειτουργία τέτοιων δομών στην περιοχή.

Για τους λόγους αυτούς, σας ζητούμε να θέσετε την Αρκαδία σε πρώτη προτεραιότητα για την επιλογή της περιοχής ίδρυσης του νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου.

 

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η αναγγελία δημιουργίας ενός σύγχρονου από κτιριακή και λειτουργική άποψη σωφρονιστικού καταστήματος στη Μεσσηνία ανταποκρίνεται καταρχήν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο οφείλει να στοχεύει στην επανόρθωση των κρατουμένων και στην προετοιμασία τους για κοινωνική επανένταξη, αλλά και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων από τους ίδιους δράστες.

Σε μια περίοδο που υπάρχει γενικό αίτημα για περιορισμό της εγκληματικότητας και των συνεπειών της στον πολίτη, θα ήταν υποκρισία να υποστηρίζουμε ότι, ναι μεν θέλουμε σύγχρονα καταστήματα κράτησης, φθάνει αυτά να χωροθετούνται μακριά από τη «γειτονιά» μας. Κατά την άποψή μας, ορθή πολιτικά και κοινωνικά στάση είναι η αποδοχή της κάλυψης των αναγκών κράτησης με νέο κατάστημα και στη δική μας περιοχή, που προφανώς όμως θα πρέπει να παρέχει όλα τα εχέγγυα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τοποθετείται θετικά, όπως άλλωστε θα ήταν αναμενόμενο, στη δημιουργία γενικού σωφρονιστικού καταστήματος κράτησης στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας, όχι μόνο γιατί αξιολογεί ως θετικές τις καθόλου αμελητέες οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή από την κατασκευή και τη λειτουργία του, αλλά επίσης διότι θεωρεί αυτονόητη τη λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος:

  • Σε πόλεις, όπου υπάρχει Εφετείο έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κράτησης ,οι οποίες προκύπτουν από τις ποινικές υποθέσεις που εκδικάζονται σε αυτό, όπως η Καλαμάτα.
  • Σε πόλεις, όπου υπάρχει Αστυνομική Διοίκηση, συνδυασμένες μεταφορές καθώς και οι απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος όσο και για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών κρατουμένων και επισκεπτών.
  • Σε πόλεις, οι οποίες έχουν την απαραίτητη πληθυσμιακή πυκνότητα και όλες τις προϋποθέσεις, όπως η Καλαμάτα, αλλά έχουν αδικηθεί λόγω της υπερσυγκέντρωσης φορέων, ιδρυμάτων κ.λπ. σε άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, όπως στη περίπτωση της Πελοποννήσου η Τρίπολη που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 25.000 ή η Μεγαλόπολη που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 8.500 και οι υποδομές της σε ξενοδοχειακά καταλύματα όπως και σε λοιπές υποδομές είναι ανύπαρκτες.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)