Share |

Ετοιμόρροπο έργο τέχνης στην Καλαμάτα

Το κτήριο επί των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου, χρειάζεται ειδική κρατική προστασία
Το κτίριο αυτό, που είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία

Ειδική κρατική προστασία χρειάζεται το κτήριο που βρίσκεται επί των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, αφού όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που διενήργησαν μηχανικοί του Δήμου είναι ετοιμόρροπο.

Το κτίριο αυτό, που είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, διαπιστώθηκε ότι – σε συνέχεια έκθεσης αυτοψίας του 2002 – «το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που έχει εφαρμοσθεί είναι η περίφραξη στα πεζοδρόμια του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας».

Το συμπέρασμα της πρόσφατης αυτοψίας είναι πως «το κτήριο είναι κοινώς ετοιμόρροπο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας και την προστασία των διερχομένων. Ενδείκνυται η ανακατασκευή των γωνιών της στέψης, η απομάκρυνση των σαθρών δομικών στοιχείων και η περίδεση με συρματόσχοινο στον όροφο». Είναι επομένως απαραίτητο να συσταθεί άμεσα επιτροπή σε εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος του κτηρίου και να προταθούν τα αναγκαία μέτρα για την άρση της επικινδυνότητάς του, εφόσον πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται πως την επιτροπή αυτή συνιστά ο Υπουργός Πολιτισμού.

Τη συγκρότηση της επιτροπής αυτής, εξάλλου, ζητεί με έγγραφό της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, που εδρεύει στην Πάτρα, όσον αφορά στο κτήριο που βρίσκεται επί των οδών Αριστομένους 15 και Κολοκοτρώνη 4 και επί της στοάς Λόντου, στην Καλαμάτα. Στο έγγραφο αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στις 4.5.2013 «η Υπηρεσία μας ενέκρινε επείγουσες επισκευαστικές εργασίες, συγκεκριμένα: καθαρισμός, ανακατασκευή τμηματικά των τοίχων πληρώσεων του ισογείου στις υπάρχουσες θέσεις, σφράγισμα και περίφραξη με τον όρο «να συνταχθεί και να υποβληθεί μελέτη δομικής και αισθητικής αποκατάστασης του μνημείου για έγκριση».

Σύμφωνα με το νέο υπ’ αρ. πρ. 3312/13/28-08-2013 Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπης Οικοδομής, της Πολεοδομίας Καλαμάτας το κτήριο παρουσιάζει σοβαρές βλάβες τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο που οφείλονται εκτός από την έκρηξη και στην παλαιότητα του κτίσματος, στους σεισμούς, στην εγκατάλειψη και στη φθορά των υλικών. Για τους λόγους αυτούς, το κτήριο κρίνεται «Επικινδύνως Ετοιμόρροπο».

Επειδή η έκρηξη συνέβαλε πιθανώς στην περαιτέρω μείωση της αντοχής του κτηρίου και στην αλλαγή της κατάστασής του, σε σχέση με αυτή του έτους 2007 και επειδή προτείνεται στο προαναφερθέν Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπης Οικοδομής, παρακαλούμε για την συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, προκειμένου να εξετάσει το μνημείο και να γνωμοδοτήσει για την κατάστασή του».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)