Share |

Τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού;

Και μετά αναρωτιόμαστε «τι έχουν τα έρμα και ψοφάν»... Το θέμα του καταρροϊκού πυρετού όσο κι αν επιχειρείται να ξεχαστεί, τόσο απειλεί την αιγοπροβατοτροφία της Πελοποννήσου, μειώνοντας το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή και πλήττοντας το εισόδημα των εκτροφέων.

 

Στοιχεία που επικαλείται η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, αναφέρουν ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 20 μόλις ημερών και συγκεκριμένα από τις 29 – 05 - 2014, οπότε και επιβεβαιώθηκε η πρώτη εστία στη Λακωνία μέχρι και τις 18 – 06 - 2014, είχαν καταγραφεί επισήμως 45 εστίες στη Λακωνία, 15 στην Αρκαδία, 8 στη Μεσσηνία, καθώς και μεγάλος αριθμός ύποπτων εκμεταλλεύσεων στις ίδιες περιοχές, αλλά και μία ύποπτη καλλιέργεια στην Αργολίδα και μία στην Κορινθία (αρ. πρωτ. 4903/18-06-2014 έγγραφο Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου).

 

Σύμφωνα με επισημάνσεις που κάνει η βουλευτής σε σχετική ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικώ από τους οποίους ζητά άμεσες παρεμβάσεις, από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πρόληψη του καταρροϊκού σε ενζωοτικές περιοχές, συνιστάται η λήψη υγειονομικών μέτρων, όταν αποδεικνύεται ότι η απομόνωση μολυσμένων ποιμνίων δεν φέρνει αποτέλεσμα, καθώς και οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με την Οδηγία 2012/5/ΕΕ προβλέπεται η χρήση «αδρανοποιημένων εμβολίων» κατά του καταρροϊκού πυρετού. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του σκεπτικού της Οδηγίας, «ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένα εμβόλια είναι το προτιμώμενο μέσο για τον έλεγχο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και για την πρόληψη της κλινικής νόσου στην Ένωση».

Μεταξύ των άλλων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνονται –πέραν του ορισμού των ζωνών προστασίας και επιτήρησης- οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων, καθώς και μέτρα καταπολέμησης φορέων κουνουπιών.

Επιβεβλημένη, βεβαίως, είναι και η εφαρμογή ψεκασμών, αλλά και η χρήση των προβλεπόμενων εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων, λαμβανομένου υπόψη του τρόπου μετάδοσης της νόσου. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με καταγγελίες, σε εκμεταλλεύσεις της Λακωνίας, στις οποίες ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα, δεν έχουν γίνει ακόμα ψεκασμοί.  

 

Ολιγωρία

 

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, είχε εκδοθεί η με αρ. πρωτ. 4803/153138/10-12-2013 απόφαση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα από 1ης Ιανουαρίου 2014. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αυτό, φορείς υλοποίησης του οποίου είναι οι προβλεπόμενες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι Περιφέρειες, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ειδικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες για τα τμήματα Κτηνιατρικής συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ των οποίων και της Λακωνίας. Όπως, όμως, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, τα προληπτικά μέτρα του προγράμματος αυτού δεν εφαρμόστηκαν.

 

Έντονες είναι, επίσης, οι διαμαρτυρίες των εκτροφέων για την έλλειψη ενημέρωσής τους, ακόμα και τώρα, μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα. Πρέπει να επισημανθεί ότι μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το ως άνω πρόγραμμα, περιλαμβάνεται και η αναλυτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων, ακόμα και στην περίπτωση που τεθεί απλώς υποψία καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφή. Συγκεκριμένα προβλέπεται ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία της νόσου, καθώς και επεξήγηση των νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων. Και πάλι όμως οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν άγνοια για τα ζητήματα αυτά, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

 

Αποτέλεσμα  της αμηχανίας και της ολιγωρίας της διοίκησης είναι όλο το κόστος αντιμετώπισης της νόσου και των συνεπειών της να έχει μετακυληθεί στον κτηνοτρόφο.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)