Share |

Φαντάζεστε το Ναύπλιο χωρίς φοίνικες;

Μελέτη των γεωπόνων της περιφέρειας για τους φοίνικες που ξεραίνονται από κόκκινο σκαθάρι

Χωρίς φοίνικες κινδυνεύει να μείνει το Ναύπλιο, αν δεν βρεθούν άμεσα τα χρήματα για την διάσωσή τους από το Ρυγχοφόρο (κόκκινο σκαθάρι - Rynchophorus ferrugineus) και την πεταλούδα (Paysandisia archon) που απειλούν με αφανισμό  τόσο τα φοινικοειδή του Ναυπλίου όσο και ολόκληρης της επαρχίας Ναυπλίας.

Οι γεωπόνοι της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας σε μελέτη που κατέθεσαν στον δήμο Ναυπλίου, επισημαίνουν:

Στο Ναύπλιο και γενικά στην  επαρχία Ναυπλίας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φοινικοειδών που χαρακτηρίζονται για την σπανιότητα και την ιδιαιτερότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι η παρουσία τους να δίνει ξεχωριστό χρώμα στις  εικόνες του Ναυπλίου οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισθητική. Σίγουρα μια πόλη χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα στοιχεία που δίνουν το ξεχωριστό της στίγμα.

Τέτοια στοιχεία είναι τα κτίρια, η υποδομή, οι χώροι αναψυχής, οι δρόμοι, οι πλατείες αλλά και  το πράσινο που διαθέτει. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται  τα δένδρα και τα φυτά της, τα οποία  δίνουν με την παρουσία τους το χαρακτηριστικό χρώμα μιας πόλης.

Έτσι, οι φοίνικες του Ναυπλίου με την ιστορία «που σέρνουν» είναι πια μνημεία της φύσης, που αξίζουν την προσοχή μας. Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την πλατεία Δημαρχείου χωρίς τους φοίνικές της και το πάρκο Ναυπλίου με τον μεγάλο αριθμό των διαφορετικών φοινίκων που έχει. Ακόμη,  την αυλή της Βιβλιοθήκης χωρίς το φοίνικά της  καθώς επίσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου χωρίς τους Κανάριους φοίνικες που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο. Επίσης,  την πλατεία Συντάγματος χωρίς τον φοίνικα που βρίσκεται μπροστά από τις σκάλες του Βουλευτικού και ακόμη τους φοίνικες που βρίσκονται στη νησίδα της 25ης Μαρτίου αλλά και αυτούς, που   βλέπουμε   κατά μήκος του  παραλιακού τμήματος  της οδού  Μπουμπουλίνας,  μέχρι το φάρο και οι οποίοι δίνουν ξεχωριστή εικόνα σε αυτό το σημείο της πόλης. Τέλος θα αναφέρουμε  ορισμένους φοίνικες που υπάρχουν  στον παλαιά πόλη, σε αυλές ιδιωτικών κατοικιών  όπου δίνουν εντυπωσιακές εικόνες   στα σημεία που βρίσκονται.   

Το σίγουρο είναι ότι τα καταστρεπτικά έντομα, ο Ρυγχοφόρος και η πεταλούδα χαρακτηρίζονται για τη δυναμικότητά τους  και μπορεί να κερδίσουν…

Ωστόσο οι ιστορικοί φοίνικες  τουλάχιστον στο Ναύπλιο πρέπει να σωθούν.

Πάντως, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι λίγοι Δημοτικοί άρχοντες έχουν σκύψει με ενδιαφέρον στο πρόβλημα διάσωσης των φοινικοειδών που βρίσκονται στην δικαιοδοσία τους. Το αποτέλεσμα είναι να συναντάει κανείς κουφάρια από κατεστραμμένους φοίνικες σε διάφορα σημεία των πόλεων,  αφού είναι και μεγάλο πρόβλημα   η ταφή τους  σε χωματερές που δεν υπάρχουν ή που έχουν φρακάρει…

Σημειώνουμε ότι  το κόστος κοπής, μεταφοράς  και ταφής των προσβεβλημένων-νεκρών  φυτών είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για τους αναγκαίους ψεκασμούς…

Το ξαναλέμε λοιπόν, δεν μπορούμε να φανταστούμε ορισμένα σημεία τόσο της πόλης του Ναυπλίου όσο και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ναυπλίας,   χωρίς τα θαυμάσια αυτά φυτά που η παρουσία τους  συμβάλλει στις εικόνες ομορφιάς που έχουν όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά  και οι επισκέπτες. Τα στοιχεία αυτά θεωρούμε ότι συμβάλουν καθοριστικά στην εικόνα μιας περιοχής  σε σημείο μάλιστα που να γίνονται σημείο αναφοράς.

Κατά την άποψή μας λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσετε ποιοί φοίνικες θέλετε να σωθούν και σε αυτούς να δώσετε το βάρος επέμβασης.

Εάν πάλι προκριθεί η άποψη «ότι κάποια στιγμή θα έρθει ο ρυγχοφόρος και η πεταλούδα και τι να κάνουμε, σιγά μην ασχοληθούμε με τους φοίνικες»,  τότε δεν θα συμφωνήσουμε μαζί σας.

Πάντως πιστεύουμε ότι, θα βρούμε «ευήκοα ώτα» ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να   μη φτάσουμε να  βλέπουμε σε   γκραβούρες, χαρακτικά, παλιές η και πρόσφατες φωτογραφίες για «το πώς ήταν το Ναύπλιο και η ευρύτερη περιοχή, τότε που υπήρχαν και οι φοίνικες».

 

 

Ενέργειες που πρέπει  να  γίνουν στο Ναύπλιο

Ύστερα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αναφορικά με τα φοινικοειδή που υπάρχουν στην Αργολίδα, στην πόλη του Ναυπλίου καθώς επίσης  στην επαρχία Ναυπλίας  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν από τη Ρυγχοφόρο και την πεταλούδα, συνοψίζουμε   παρακάτω τις ενέργειες που πρέπει να  εφαρμοσθούν,  για την αντιμετώπισή τους: 

 

·         Να αποφασιστεί ποιοί  φοίνικες πρέπει να διασωθούν και να αρχίσουν άμεσα έλεγχοι (επισκοπήσεις) για την ύπαρξη προσβολής η οποία σημειώνουμε,  δεν φαίνεται άμεσα λόγω του ύψους των φυτών όταν είναι  σε αρχικό στάδιο αλλά και αρκετές φορές και σε προχωρημένο  όπως συνέβη με τον ιστορικό φοίνικα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος.

·         H  Γεωτεχνική  Υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων να εκπονήσει άμεσα οικονομικοτεχνική Μελέτη για το κόστος των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν (δίκτυο παροχέτευσης εντομοκτόνου στα φοινικοειδή που αποφασίστηκε να διασωθούν, κόστος σκευασμάτων (βιολογικών, χημικών)  εφαρμογή της δενδροχειρουργικής σε προσβεβλημένους φοίνικες, κοπή, μεταφορά, ταφή των προσβεβλημένων φοινικοειδών κ.λπ)

·         Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εντομολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και την αντίστοιχη Γεωτεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής που έχει την εποπτεία στο πεδίο του Άρεως στην Αθήνα, να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να υιοθετηθεί η προχωρημένη Μελέτη που έχει εφαρμοστεί στο χώρο αυτό, για την παρακολούθηση της πορείας προσβολής των φοινικοειδών από το Ρυγχοφόρο και τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.      

·         Να ξεκινήσουν εργασίες τοποθέτησης δικτύου σωληνώσεων στους φοίνικες αυτούς  ώστε να διοχετεύεται το ψεκαστικό υγρό και να αρχίσουν άμεσα προληπτικές επεμβάσεις.  Αυτό πρέπει να γίνει, αφού κατά την άποψή μας, ήδη ο ρυγχοφόρος έχει προσβάλει κάποιο φοίνικα  ή φοίνικες στην πόλη και είναι θέμα χρόνου να φανούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, με την κατεστραμμένη κορυφή και τη στεφάνη να έχει την εικόνα της ανοικτής ομπρέλας.   

·         Να ξεκινήσουν άμεσα προληπτικές  επεμβάσεις  είτε με χημικά μέσα είτε με τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων που υπάρχουν στην αγορά. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να ανήκουν σε εκείνα που έχουν πάρει έγκριση,  ενώ καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε, αν γίνεται εναλλαγή των σκευασμάτων σε κάθε επέμβαση. Σε περίπτωση χρήσης βιολογικών σκευασμάτων το χρονικό διάστημα μεταξύ των ψεκασμών μπορεί να είναι και 2 μήνες ή ακόμη μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων.

·         Σε περίπτωση χρήσης βιολογικών σκευασμάτων το χρονικό διάστημα μεταξύ των ψεκασμών μπορεί να είναι 2 μήνες ή ακόμη μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων. Σημειώνουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει  να λούζεται καλά η κορυφή των φυτών έτσι ώστε  το ψεκαστικό υγρό να φτάνει μέχρι το εσωτερικό τους,  όπου βρίσκονται τα διάφορα στάδια του εντόμου δηλαδή αυγά, προνύμφες (σκουλήκια), νύμφες, τέλεια έντομα. Με τον τρόπο αυτό τα διάφορα στάδια των εντόμων θανατώνονται.  Δεν έχει νόημα να ψεκάζονται τα φύλλα.

·         Θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 3 επαναληπτικοί ψεκασμοί  σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών τη άνοιξη και το Φθινόπωρο. 

·         Σε περίπτωση ύπαρξης ανθοταξιών (αρσενικά φυτά) αυτές πρέπει να κόβονται πριν την έναρξη  του ψεκασμού ώστε να προστατεύονται οι μέλισσες.

·         Να αποφεύγεται το αυστηρό κλάδεμα στα φυτά στα οποία θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο τα ξερά φύλλα και όχι τα υγιή, αφού αυτά αποτελούν το «εργοστάσιο»ν παραγωγής των ουσιών που θρέφουν το φυτό. Σε περίπτωση ανάγκης κοπής και υγιών φύλλων θα αφήνεται τακούνι περίπου 15-20 cm.

·         Είναι απαράδεκτη η πρόσφατη εικόνα των ξυρισμένων φοινίκων  στο παραλιακό τμήμα της οδού Μπουμπουλίνας.

·         Οποιαδήποτε επέμβαση, όπως είναι τα διάφορα κλαδέματα,  πρέπει να    γίνονται προς το τέλος του χειμώνα αφού κατά την περίοδο αυτή τα έντομα δεν βρίσκονται σε μεγάλη δραστηριότητα.

·         Τα προσβεβλημένα φύλλα καθώς επίσης και τα κατεστραμμένα φυτά  που κόβετε από τα φυτά σας θα πρέπει να θάβονται στη χωματερή σε βάθος  τουλάχιστον δύο μέτρων. Η καταστροφή με καύση είναι αδύνατη, αφού ο κορμός των φυτών είναι  αρκετά υδαρής. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την περίπτωση  προσπάθειας καύσης σε χωματερή της Αττικής  όπου όχι μόνο αυτό δεν στάθηκε δυνατό αφού η φωτιά  μεταδόθηκε  και στην υπόλοιπη χωματερή.!! Το να  αφήνονται προσβεβλημένα φυτά πεταμένα   σε διάφορα σημεία έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του εντόμου.

·         Σκόπιμα  αφήσαμε τελευταία τη σημαντικότερη ενέργεια που αφορά την έγκριση του απαιτούμενου χρηματικού  ποσού έτσι ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αναγκαίες εργασίες. 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)