Share |

Τι φρενάρισε την στέγαση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού;

Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά;

Γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθυστερεί να αποφανθεί επί της μελέτης; Πότε αναμένεται η απόφασή του;
Πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν τη σύντομη και απρόσκοπτη αποπεράτωση του έργου;
Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;
Τα παραπάνω ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ο Υπουργούς Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. Σε ερώτηση του βουλευτή Γρ. Αποστολάκου, αναφέρεται όλο το ιστορικό:

Πριν από 4 χρόνια, με το Προεδρικό Διάταγμα 155/2007 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Μυστρά Λακωνίας. Αντικείμενο και αποστολή του Ινστιτούτου είναι η μελέτη και η διεξαγωγή έρευνας στους τομείς αρχαιολογίας και ιστορίας, φιλοσοφίας και φιλολογίας, τέχνης και παράδοσης, επιστημών και δικαίου κατά τη Βυζαντινή περίοδο στην περιοχή της Λακωνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου.
Για τη στέγαση του Ινστιτούτου παραχωρήθηκε το πέτρινο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας παραδοσιακό οικοδόμημα. Ωστόσο το κτίριο έχριζε ανακατασκευής και κατάλληλης διαμόρφωσης προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Ινστιτούτο. Για το λόγο αυτό διεξήχθη σχετικός δημόσιος διαγωνισμός και ανακηρύχτηκε ανάδοχος, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στον χώρο από τον Δεκέμβριο του 2010 και έχει ξεκινήσει τις εργασίες υλοποίησης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.160.000 ευρώ.
Κατά την εκτέλεση των εργασιών διαπιστώθηκαν σοβαρότατα και επικίνδυνα στατικά προβλήματα του κτιρίου, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη και έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης. Στην πορεία δε, διαπιστώθηκε πως η έγκριση της αρχικής μελέτης είχε περιοριστεί αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική και όχι στη στατική, η οποία μολονότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ουδέποτε εκπονήθηκε. Πάρα ταύτα το έργο δημοπρατήθηκε.
Τα στατικά προβλήματα του κτιρίου αποτέλεσαν αντικείμενο αλλεπάλληλων αυτοψιών από επιβλέποντες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τους ιδιώτες μελετητές της αρχικής μελέτης. Οι παραπάνω υπηρεσιακοί παράγοντες κατέληξαν να εξουσιοδοτήσουν τον ανάδοχο του έργου προκειμένου να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Ο ανάδοχος σε συνεργασία με τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Ο.Σ.Κ., 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ν. Λακωνίας), εκπόνησε τη σχετική στατική μελέτη και τον αντισεισμικό έλεγχο του κτιρίου, τα οποία στη συνέχεια υπέβαλε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Έκτοτε και μέσω της υπηρεσιακής οδού, η μελέτη κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίασή του ανέβαλλε τη συζήτηση του θέματος και ακόμη δεν έχει δώσει την έγκρισή του.
Εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Ελληνικού δημοσίου, ο ανάδοχος διέκοψε τις εργασίες στο κτίριο και υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο να προσβάλει τη σύμβαση και να διαλύσει την εργολαβία. Μία εξέλιξη που θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, δίχως να παραγνωρίζεται ο βάσιμος κίνδυνος να εγκαταλειφθεί οριστικά εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)