Share |

Φθηνότερο ρεύμα στα ορεινά της Αργολίδας, λόγω αιολικών πάρκων

Αναμένεται η ανάρτηση των ποσών για την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους αιολικών πάρκων 1 εκ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές, δημότες Αχλαδοκάμπου, Αραχναίου, Διδύμων, Ηλιοκάστρου, Θερμησίας, Αγίου Νικολάου. Ένας μήνας το περιθώριο υποβολής ενστάσεων.

Σε εχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός ως πρώτος υπογράφων με άλλους βουλευτές του κόμματος με θέμα την αποπληρωμή του ανταποδοτικού τέλους αιολικών πάρκων ύψους 13 εκ ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και την αποπληρωμή του ανταποδοτικού τέλους αιολικών πάρκων ύψους 20 εκ ευρώ προς τις φιλοξενούσες τα εν λόγω αιολικά πάρκα δημοτικές αρχές απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης

Το κείμενο της απάντησης του Υπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:       

“Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν της υποβολής των απαραίτητων στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ και ΕΛΣΤΑΤ) με την ΥΑ υπ' αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Φ50.1/185540/22-12-2015 (ΑΔΑ: ΩΚΤ24653Π8-097) το Υπουργείο προχώρησε σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία τους, την κατάρτιση του πίνακα επιμερισμού της παρ. 5 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 'Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ' με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23-12-2014 (ΦΕΚ Β' 3497/29-12-2014) και την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν και δεν θα αφορούν ζητήματα επίλυσης αμφισβήτησης διοικητικών ορίων. Η παραπάνω Ομάδα εργάστηκε σε καθημερινή βάση από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Η απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες για τα έτη 2010-2014 έχει υπογραφεί. Έτσι για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Το συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα, ορισμένα από αυτά χρόνια, τα οποία καθιστούσαν ανέφικτη την απόδοση των ως άνω ποσών. Με την διευθέτηση των, από το 2010 ακόμη, ανοιχτών θεμάτων, ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών.

Τα επιμερίσαντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και – στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών – από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί ΑΠΕ και θα αναρτηθούν σε Πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει διορία ενός μηνός για την υποβολή τυχόν ενστάσεων”.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)