Share |

Γιατί πρέπει να μείνει σε λειτουργία το στρατόπεδο στην Καλαμάτα

Συνάντηση με τον Καμμένο, ζητά ο δήμαρχος

Τους λόγους για τους οποίους το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, παραθέτει με νέα επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Παράλληλα οι Βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος, Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη, Έλενα Ψαρρέα και Πέτρος Κωνσταντινέας κατέθεσαν ως αναφορά προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ψήφισμα του Δήμου Καλαμάτας, για την ενδεχόμενη κατάργηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» που εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα. 

Με την επιστολή του προς τον κο Καμμένο που ακολουθεί, ο δήμαρος ζητά συνάντης με τον υπουργό:

«Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε, μετά το από 9 Φεβρουαρίου 2015 έγγραφό μας (Α.Π. 5405), στο θέμα διατήρησης σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα και του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» που εδρεύει σε αυτό, ή περί αποτροπής σημαντικής μείωσης της στελέχωσης του δευτέρου.

Το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:

    Βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Καλαμάτας, σε τόπο υγιεινό και χωρίς υγρασία, με προσανατολισμό μεσημβρινό και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό των νεοσυλλέκτων.

    Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 23 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 4 χρόνια.

    Επισημαίνουμε πως, κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης του τότε Υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, ο Δήμος Καλαμάτας δεν φείσθηκε κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση. Για το λόγο αυτό, κατέστη ευχερής η επαναλειτουργία του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Τονίζουμε πως δεν θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», καθώς αυτές είναι άριστες, ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα, δεδομένης της άριστης συμπεριφοράς των Καλαματιανών απέναντί τους.

    Το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», πέραν των άρτιων και σύγχρονων εγκαταστάσεών του, αποτελεί πλούτο για το Στρατό Ξηράς και την Εθνική μας Άμυνα, δεδομένου ότι λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών της Καλαμάτας, είναι δυνατή η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων όλο το χρόνο, καθώς χιονίζει σπάνια, επί ελάχιστες ημέρες το χρόνο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που δεν επιτρέπουν την εκπαίδευση στο ύπαιθρο, το καλοκαίρι είναι ήπιο λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα κ.λπ.

    Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά» αποτελεί μία από τις παλαιότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς και εδρεύει στην Καλαμάτα από το 1897. Έλαβε, δε, μέρος, με αφετηρία την Καλαμάτα, στους εξής εθνικούς αγώνες:

• Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

• Στους Βαλκανικούς Πολέμους κατά την περίοδο 1912/1913. Η μεγάλη του συμβολή στη διάσπαση της αμυντικής γραμμής των Τούρκων στην πολυαίμακτη μάχη των Γιαννιτσών, απ’ όπου το Σύνταγμα έλαβε την ονομασία του, άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.

• Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο της περιόδου 1940/1941, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στην πρώτη γραμμή υπό τη στιβαρή διοίκηση του συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα, ο οποίος το επανέφερε συγκροτημένο στην Καλαμάτα. Έκτοτε, διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του ΚΕΔΒ.

Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», δηλαδή του στρατοπέδου με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Αυτό συνέβη διότι η μονάδα αυτή είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των πατέρων και των παππούδων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας.

Κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας και παρακαλούμε να δώσετε τέλος στη φημολογία που αναφέρεται στην κατάργηση του στρατοπέδου μας ή στη συρρίκνωση της μονάδας του – μόνης περίπτωσης για κατάργηση στρατοπέδου  ή συρρίκνωση μονάδας σ' όλη την Πελοπόννησο.

Ζητούμε τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» και του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», για εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Και, τέλος, παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση μαζί μας, ώστε να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς και να συζητήσουμε μαζί σας αυτό το σοβαρό για την Εθνική Άμυνα και την περιοχή μας θέμα».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)