Share |

Γιατί θέλουν αστυνομία στη Μονεμβασιά

Η αστυνόμευση είναι ήδη ελλιπής, αφού για ένα μόνιμο πληθυσμό 21.942 ανθρώπων, υπηρετούν μόνο 27 αστυνομικοί

Αναστάτωση επικρατεί στη Μονεμβασιά από την πρόταση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Πελοποννήσου για συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας  με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων. Η πρόταση αυτή γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική δομή, την εγκληματικότητα, τις τουριστικές περιοχές, τους αρχαιολογικούς  χώρους, καθώς και τις λοιπές ιδιαιτερότητες  εκάστης περιοχής. 

Σε επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, ο δήμαρχος Μονεμβάσιας Ηρακλής Τριχείλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση:

«Η Μονεμβασία είναι πόλη ιστορική γνωστή σε όλη την υφήλιο, με ένα αρχαιολογικό  μνημείο  παγκόσμιας εμβέλειας,  την  Καστροπολιτεία, στην οποία  φυλάσσονται  ευρήματα και  κειμήλια  ανυπολόγιστης αξίας.  Εξάλλου, από αυτή πήρε και το όνομά του ο Καλλικρατικός Δήμος.

Το Κάστρο της  Μονεμβασιάς είναι ένας  ζωντανός   Μεσαιωνικός Οικισμός,  εντός των τειχών λειτουργούν όλο το έτος ξενοδοχειακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και πολλές οικίες μονίμων κατοίκων, όπου η αστυνόμευση  και η ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο.

Το κάστρο της Μονεμβασιάς προσελκύει χιλιάδες  επισκέπτες  και αποτελεί ένα τουριστικό προορισμό για  όλες τις εποχές του χρόνου.  Πάνω από 40 ήταν επίσης τα κρουαζιερόπλοια κατά την φετινή τουριστική περίοδο, τα οποία  επισκέφτηκαν την Μονεμβασιά  και   αποβίβαζαν ταυτόχρονα εκατοντάδες τουρίστες, αναμένεται δε  για την επόμενη τουριστική σεζόν  μεγαλύτερος  αριθμός αφίξεων  κρουαζιερόπλοιων.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική δομή: Ο Δήμος Μονεμβασίας αποτελείται από πέντε Δημοτικές Ενότητες, μετά τη συνένωση των πέντε  Καποδιστριακών  Δήμων  Ασωπού, Μολάων, Ζάρακα, Βοιών (Νεάπολης) και  Μονεμβασίας,  ο οποίος έχει  παραλιακό μέτωπο με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή,  όπου κατά μήκος της  υπάρχουν δεκάδες παραλιακοί οικισμοί με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους σε έκταση  πανελλαδικά με συνολική επιφάνεια 949,3 τ. χλμ. και έχει χαρακτηριστεί στο μεγαλύτερο του ποσοστό ως ορεινός (52,63% περίπου). Το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολο, με πάρα πολλούς ορεινούς όγκους.

Έχετε προτείνει να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης  και το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων, που  εξυπηρετούν τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες,   το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων ήδη εξυπηρετεί τις  Δημοτικές  Ενότητες Ασωπού, Μολάων (η έδρα του Δήμου) και  Ζάρακα,  για τη  δε Δημοτική Ενότητα Ζάρακα, η μετακίνηση από τους Μολάους μέχρι το Κυπαρίσσι είναι  πάνω από μια ώρα.

Ο Αστυνομικός σταθμός της Μονεμβασίας,  εκτός από το Κάστρο  και την έξω πόλη, εξυπηρετεί  και την υπόλοιπη Δημοτική Ενότητα,  η οποία αποτελείται από 10 χωριά με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους,  αφού μόνο η απόσταση μεταξύ  Μονεμβασιάς  -  Ελληνικό είναι 40 λεπτά με ένα τρομερά δύσκολο οδικό δίκτυο, με βάση δε το σχέδιό σας από τους Μολάους στο Ελληνικό, είναι απόσταση μιας ώρας.

Γενικώς η αστυνόμευση στο Δήμο μας, είναι ήδη ελλιπής, αφού για ένα μόνιμο πληθυσμό 21.942 ανθρώπων, υπηρετούν μόνο 27 αστυνομικοί, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των 38 Κοινοτήτων και  65 οικισμών, είναι τεράστιες και ο χρόνος μετάβασης από το ένα άκρο στο άλλο, υπερβαίνει τις δύο ώρες και θα χειροτερέψει εάν προβείτε στην κατάργηση του Σταθμού. Η βελτίωσή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση του προσωπικού και επ’ ουδενί με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Αστυνομικών Σταθμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,  όχι μόνο είναι απαραίτητη η διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, αλλά και η επιπλέον ενίσχυσή του σε αστυνομικούς υπαλλήλους και εξοπλισμό,  ώστε η αστυνόμευση να είναι επαρκής  για την περιοχή».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)