Share |

Τι θα γίνει με τα αδέσποτα στον Ευρώτα

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ευρώτα λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ήδη ο Δήμος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος για τα αδέσποτα φιλοδοξώντας να επιλύσει στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Ηλίας Παναγιωτακάκος «στα πλαίσια του προγράμματος και με βάση τις υποχρεώσεις του Δήμου που προκύπτουν από το Ν.4039/2012 , τα αδέσποτα ζώα υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, εμβολιάζονται , αποπαρασιτώνονται , σημαίνονται ηλεκτρονικά , στειρώνονται και επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. « Για την επαναφορά των αδέσποτων στο φυσικό περιβάλλον λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων στην περιοχή του πληθυσμού που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήμοι , οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς σωματεία. και ενώσεις » ( Ν.4039/2012 ) . Είναι επομένως ευνόητο ότι τα καταφύγια ζώων  αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και όχι μόνιμης διαμονής και περιορισμού των ζώων. Όποιος επιθυμεί δύναται να χορηγεί τροφή στα αδέσποτα αλλά μόνο εντός των ταΐστρων που έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο.

Σε περίπτωση καταγγελίας για επιθετικό ζώο γίνεται η περισυλλογή από κατάλληλα συνεργεία και οδηγείται σε υπάρχων καταφύγιο ή στο δημοτικό κτηνιατρείο ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ιδιωτικά κτηνιατρεία όπου εξετάζεται από τη πενταμελή επιτροπή του Δήμου για να διαπιστωθεί αν το ζώο είναι απρόκλητα επιθετικό. Σε περίπτωση διαφωνίας , καλείτε να αποφασίσει η ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου. Αν το ζώο κριθεί επιθετικό , το φιλοζωϊκό σωματείο της περιοχής δύναται να αναλάβει τη φροντίδα , εποπτεία και διαδικασία υιοθεσίας  διαφορετικά το επιθετικό ζώο υποβάλλεται σε ευθανασία.

Επειδή η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού , ας βοηθήσουμε όλοι μας σε έναν ανθρώπινο τρόπο μεταχείρισης και ας μην ξεχνάμε ότι και οι ιδιοκτήτες των σκύλων έχουν υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα , εκτός από τους κανόνες ευζωίας που πρέπει να εφαρμόζονται ( υγιεινή χώρου διαβίωσης, κατάλληλη διατροφή , απουσία κοντής αλυσίδας ), όλοι οι δεσποζόμενοι σκύλοι επιβάλλεται να σημανθούν ηλεκτρονικά , να γνωστοποιηθεί η σήμανσή τους στο Δήμο και να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο τα ζώα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους αν χαθούν , μειώνονται οι κλοπές και τα εγκαταλελειμμένα ζώα και έτσι περιορίζεται και το πρόβλημα των αδέσποτων . Επιπλέον, συνίσταται οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα στειρώνουν  αν δεν επιθυμούν απογόνους, ώστε να μην αυξάνεται ο αριθμός τους και δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα υιοθεσίας τους ή και εγκατάλειψης τους.

Η απόκτηση και διατήρηση ενός σκύλου είναι θέμα που απαιτεί προηγουμένως ώριμη σκέψη αναλογικά με την καθημερινή του φροντίδα και επιμέλεια. Όποια επιπόλαια και άστοχη ενέργεια έχει ως συνέπεια «την επαύριον» να μεγεθυνθεί το πρόβλημα των αδέσποτων, γι αυτό ας αναλογιστούμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που φέρουμε και ας πράξουμε ανάλογα».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)