Share |

H πρώτη φωλιά Καρέττα έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου

Η εθελοντική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία, υπό την καθοδήγηση του Brian Ground, εντόπισε και προστάτεψε την πρώτη φωλιά χελώνας για το 2011 στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η φωλιά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο πίσω μέρος της παραλίας ώστε να προστατευτεί από τα κύματα που μπορεί να καταστρέψουν την φωλιά. Μετά την μεταφορά τους, τα αβγά προστατεύτηκαν με ειδικό μεταλλικό πλέγμα κατά της θήρευσης από σκύλους και αλεπούδες.

Τα 106 αβγά εκκολάπτονται τώρα με ασφάλεια από τους φυσικούς κινδύνους, αλλά εξακολουθούν να κινδυνεύουν από οχήματα στην παραλία και ενόχληση από ανθρώπους, πολλά από τα χελωνάκια που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην θάλασσα θα αποπροσανατολιστούν από φώτα και έντονο θόρυβο, ενώ πολλές μητέρες χελώνες παγιδεύονται σε δίχτυα και πιάνονται σε παραγάδια που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης ( 8 ημέρες αργότερα από το 2010)σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλασσίων χελωνών που προστατεύονται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα η προστασία τους περιλαμβάνεται στην διεθνή σύμβαση CITES, την Σύμβαση της Βόννης, τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης, τη Σύμβαση της Βέρνης, στο παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), το Προεδρικό Διάταγμα 617/80 και το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 που απαγορεύει την σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, την θανάτωση και την κατοχή θαλασσίων χελωνών.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, κυρίως από τη θήρευση που προκαλούν αλεπούδες. Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τροχοφόρα που έχουν το κακό συνήθειο να κυκλοφορούν, χωρίς να υπάρχει λόγος, πάνω στην άμμο. Η εργασία στο πεδίο, που γίνεται με άδεια του Υπουργείου, διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές που έρχονται για το σκοπό αυτό από πολλές χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επισκευάσει και μετατρέψει σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό, όπου γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει την ευχή η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες και δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την προστασία τους μαζί με περίπου 500 εθελοντές του απʼ όλο το κόσμο.

econews

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)