Share |

Η ΔΕΗ εμπαίζει τους αγρότες για τα φωτοβολταϊκά

Γιατί δεν δημοσιεύεται η χωρητικότητα του δικτύου, όπως υποσχέθηκε ο Μανιάτης;

Τα φωτοβολταϊκά των επαγγελματιών αγροτών παρουσιάστηκαν ως παράλληλη δραστηριότητα για τον αγροτικό κόσμο, ώστε να αναπληρώσει το χαμένο γεωργικό εισόδημα μετά την χρόνια καταρράκωση των τιμών στα προϊόντα τους. Αναμενόμενο ήταν το ενδιαφέρον από την μεριά των αγροτών να παρουσιαστεί αυξημένο.
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, πρόσφατα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης ενημέρωσε ότι σύντομα στον ιστότοπο της ΔΕΗ θα δημοσιεύεται η χωρητικότητα του δικτύου σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια και τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση του αγροτικού, και όχι μόνο, κόσμου.
Ωστόσο, -όπως σημειώνει και σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου-, η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ στη Μεσσηνία έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει ακριβώς με αυτό το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, με επιστολή του, καταγγέλλει εμπαιγμό της ΔΕΗ Πάτρας σχετικά με την υπογραφή των όρων συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, καθώς όπως υποστηρίζουν «10 μέρες πριν την λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, η ΔΕΗ Πάτρας ως Προϊστάμενη Αρχή αποφάσισε, ότι το δίκτυο της Μεσσηνίας είναι προβληματικό και ότι πρέπει να υπολογιστεί με διαφορετικό συντελεστή από τον συντελεστή που το έχει υπολογίσει η ΔΕΗ Καλαμάτας». Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων αναφέρει, ότι, όταν οι επαγγελματίες αγρότες έλαβαν το έγγραφο με τους όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, στις 21-03-11 με εξάμηνη προθεσμία υποβολής του φακέλου, κατέβαλαν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα το σχετικό φάκελο.
Τελικά, 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το φάκελο και ζήτησαν από την ΔΕΗ Καλαμάτας υπογραφή για την αποδοχή των όρων. Ωστόσο, μετά από εντολή της ΔΕΗ Πάτρας, που είναι Προϊστάμενη Αρχή, οι αιτήσεις των αγροτών αυτών της Μεσσηνίας τελικά δεν έγιναν αποδεκτές, καθώς το δίκτυο στη Μεσσηνία, θεωρήθηκε προβληματικό. Ο καθένας αντιλαμβάνεται, συνεπώς, την αναστάτωση που έχει επέλθει.
Η βουλευτής τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή της ΔΕΗ Πάτρας θα έπρεπε να είχε γίνει πριν αποσταλούν οι όροι σύνδεσης στους υποψήφιους αγρότες και όχι 10 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ώστε τουλάχιστον να αποφύγουν οι αγρότες την οικονομική επιβάρυνση που για την υπογραφή σύμβασης (μελετητικός φάκελος, εγγυητική επιστολή, έργο σύνδεσης κλπ.) στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά των 35.000 ευρώ, ποσό υπέρογκο για τις πλάτες των αγροτών που δανείστηκαν και πληρώνουν τόκους.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)