Share |

Η Ελαφόνησος ζητά απαντήσεις και δεσμεύσεις

Το μήνυμα του Συλλόγου Επιστημόνων σε κόμματα και υποψήφιους

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου καλεί όλα τα κόμματα καθώς και τους εκπροσώπους και τους υποψηφίους των κομμάτων να πάρουν θέση για τα τεράστια προβλήματα του νησιού.

Τονίζουν σε ανακοίνωσή τους:

Η ανατολή του 2015 βρήκε την Ελλάδα, τη μικρή με οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με τεράστια συμβολική αξία για το δυτικό πολιτισμό χώρα, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι χειμαζόμενοι από τις ακραίες μνημονιακές συμφωνίες πολίτες, παρακολουθώντας καθημερινά τη χώρα τους να ταλαιπωρείται ως άβουλο πειραματόζωο, παραδομένη στα νύχια τοκογλυφικών εργαστηρίων, καλούνται να εκφραστούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, τις προσωπικές, πολιτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, αναμφισβήτητα εμπεριέχει έναν έντονο συμβολισμό  για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η βραχεία προεκλογική περίοδος που διανύουμε έχει επιφέρει μία αναμενόμενη πολιτική όξυνση και κομματική πόλωση. Ωστόσο ο πολιτικός διάλογος δεν έχει ως τώρα αναδείξει τα εγγενή προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, δεν έχει αποτυπώσει τις ιστορικές παθογένειες της πολιτικής και πολιτειακής εκπροσώπησης, δεν έχει κρούσει αισθητά τον κώδωνα του κινδύνου για την ασθμαίνουσα δημοκρατία μας και βέβαια δεν έχει τεκμηριώσει ολοκληρωμένες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις.

Η Ελαφόνησος, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, διαθέτει το σύνολο των  χαρακτηριστικών που μας επιτρέπει, δίχως υπερβολές, να τη θεωρήσουμε ως μικρογραφία της ταλαιπωρημένης Ελλάδας. Η καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων της Ελαφονήσου, η αποκρυστάλλωση των ιδιαιτεροτήτων της και η τεκμηρίωση πολυδιάστατων ρεαλιστικών προτάσεων, δεν επιδιώκει την όξυνση του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού με γειτονικές περιοχές ή με άλλα ελληνικά νησιά. Άλλωστε τέτοιες κοντόθωρες πρακτικές αποτελούσαν πάντοτε προϊόντα μικροπολιτικών συμφερόντων, είναι παντελώς αντι-επιστημονικές και αντικοινωνικές και έχουν καταγραφεί ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Προτάσεις που εδράζουν στη λογική «Ο θάνατός σου - η ζωή μου» είναι εν τη γενέσει τους απορριπτέες και στηλιτεύονται. Αντιθέτως, η παραπάνω ανάλυση θα μπορούσε να αποτελέσει «μελέτη περίπτωσης», εφαλτήριο παρόμοιων «αποκεντρωμένων» συλλογιστικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και αθροιζόμενες να συνθέσουν μια συνολική πρόταση που απουσιάζει από τον σύγχρονο πολιτικό διάλογο.

 

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου καλεί όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και να δεσμευτούν για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για την μη εκποίηση όλων των ελληνικών παραλιών.

Επίσης τους καλεί να ενημερωθούν πρώτιστα για όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου, να επιδιώξουν δομικό και γόνιμο διάλογο και να στηρίξουν το αγώνα μας για: Οικολογία, Ιστορία, Πολιτισμό, Ποιότητα Ζωής, Αξιοπρέπεια, Αισθητική, Δικαιώματα, Δημοσιά Αγαθά και Ελευθερία.

Και η Ελαφόνησος πλέον να αποτελέσει για όλους έναν προορισμό προς τους σπάνιους και θαλασσοπλάνητους ιριδισμούς των κυματιστών ονείρων τους, προς το λιοπερίβλητο άρμα του Φαέθοντα και προς το άπλετο και Απολλώνιο Ελληνικό Φως που δαμάζει το έρεβος του Πλούτωνα.

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)