Share |

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και τα δικαιώματα του πολίτη

Η 60η επέτειος της Συνθήκης Ρώμης και οι θέσεις των Ευρωβουλευτών σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν την ανάγκη της ανάλογης υποστήριξης και προσοχής προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ομαλή, ενωμένη πορεία των κρατών μελών.

 

Μία Ευρώπη των δύο ταχυτήτων μόνο ανισότητες μπορεί να προκαλέσει και είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί μία περισσότερο κοινωνική πολιτική σε ότι έχει σχέση με την φροντίδα και την μέριμνα των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καλούνται να υποστηρίξουν οικονομικά την επιβίωση της ΕΕ, θυσιάζοντας ζωτικής σημασίας δικαιώματα.

 

Στην Ολομέλεια της περασμένης Τετάρτης  15 Μαρτίου οι Πρόεδροι και Σύμβουλοι της Επιτροπής παρουσίασαν τα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωβουλευτών  σχετικά με τις προτεραιότητες που αφορούν την ομαλή πορεία της ΕΕ.

 

Παρών ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός και στην  αρχή της Ολομέλειας έκανε την εισήγησή του ο Προέδρος του ΕΚ Antonio Tajani, ο οποίος τόνισε την σημασία της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης σε ότι αφορά το μέλλον της ΕΕ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην αλλαγή  όσο όμως και στην ενότητα, η οποία απαιτείται για την αποφυγή της αποδυνάμωσης της καθώς η Συνθήκη αποτελεί μία ευκαιρία να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στον πολίτη.

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk έκανε την εξής δήλωση: «Αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι σας, αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί». Αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις που έχουν σχέση με το Brexit λέγοντας ότι θα υποστηρίξει την πολιτική ενότητα των 27 χωρίς να αμελήσει την στενή φιλία που υπάρχει με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας εισηγήθηκε και ο Jan Claude Junker ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρεπε να αποφευχθεί το σενάριο των δύο ταχυτήτων. «Δεν θέλω ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.

 

Έντονη ήταν η παρουσία και των Ιταλών εκπροσώπων όπως και του Ιταλού πρωθυπουργού Paolo Gentiloni, ο οποίος δήλωσε ότι «Αν δεν μειώσουμε την ανεργία και αν αφήσουμε μόνες τις χώρες της ΕΕ στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης και αν ενδώσουμε στον εθνικισμό και αφήσουμε πίσω τους πιο αδύναμους, τότε δεν θα υπάρξει καμία εμπιστοσύνη από τους πολίτες στην ΕΕ».

 

Στο σενάριο των δύο ταχυτήτων, που είναι εμφανές ότι απασχολεί ιδιαίτερα, αναφέρθηκε και ο  επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella(Ιταλία) και προσέθεσε τα εξής: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη προς έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα και μια ισχυρή ευρωπαϊκή επενδυτική στρατηγική που θα χρηματοδοτηθεί από τον σκληρότερο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Όσο περισσότερο απειλείται η ΕΕ, τόσο περισσότερο πιστεύω στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

 

«Η ΕΕ δύο ταχυτήτων υπάρχει ήδη», δήλωσε η Rosa D'Amato (ΕΕΑΔ, Ιταλία), προσθέτοντας ότι «από τη μία υπάρχει η ΕΕ των τραπεζών, των μεγάλων εταιρειών και των λόμπι, και από την άλλη η ΕΕ των πολιτών, εκείνων που έχουν χάσει τη δουλειά τους και τα δικαιώματά τους».

Φανή Μπάτσιου

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)