Share |

Η λογική του “πατερούλη” κράτους η βασική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας*

Του Πέτρου Τατούλη, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Πέτρος Τατούλης

 Η παθογένεια της χώρας, η βασικότερη συνιστώσα που δημιούργησε τη μεγάλη κρίση στη χώρα, για την οποία ευθύνη έχουμε όλοι και ιδιαιτέρως εμείς που διατελέσαμε για πολλά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, ήταν το γεγονός ότι είχαμε εγκαταλείψει ιδεολογικά τη χώρα σε μια λογική σοβιετοποίησης της χώρας, όπου το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας είχε αγκιστρωθεί και εγκλωβιστεί σε αντιλήψεις και ιδέες, που δεν απελευθέρωναν τη δημιουργικότητα του πολίτη, που δέσμευαν τη φοιτητική νεολαία, τα πανεπιστήμια και τις παραγωγικές δυνάμεις στην εξαιρετικά επιζήμια αντίληψη για τη χώρα.

Η λογική του «πατερούλη» κράτους, του κράτους δηλαδή που θα ευνοούσε την οποιαδήποτε δραστηριότητα, αυτή η κρατικοδίαιτη αντίληψη ήταν η βασική παθογένεια, η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ.

Αυτή η αντίληψη δημιούργησε όλες τις στρεβλώσεις στην οικονομία, μια αλλοθική ευδαιμονία, έναν αλλοθικό πλουτισμό, που ευθύνεται για το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς της χώρας και ως μεγάλο βαρίδι κράτησε τη χώρα στην υπανάπτυξη.

Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι μας προσπαθούσαμε να ενταχθούμε στις απόψεις ενός καθωσπρεπισμού, ο οποίος δεν ήταν ανατρεπτικός, δεν βοηθούσε την κοινωνία διαλεκτικά να προσεγγίσει το μέλλον της.

Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η στρέβλωση, δεν ήταν στρέβλωση μόνο της δημόσιας οικονομίας, αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας. Όλα αυτά τα χρόνια του ευδαιμονισμού και της επίτευξης των μεγάλων στόχων για τη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα ήταν κατεξοχήν κρατικοδίαιτη, εγκλωβισμένη σε στρεβλώσεις, σε δυσαρμονίες, σε δυσκαμψίες. Αυτό  κατά τη γνώμη μου ήταν η γέννηση του μεγάλου θεριού της γραφειοκρατίας στη χώρα και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο σαφέστατα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η χώρας μας σήμερα είναι μια χώρα, όπου το δημόσιο χρέος της ξεπερνά το 178 %. Όταν εμείς αντιδρούσαμε στην πορεία αύξησης του δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγάλο θεριό που θα κατασπαράξει τη χώρα, δυστυχώς δεν εισακουόμασταν. Η χώρας μας είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που επαναφέρει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, μετά από 30 χρόνια εξάλειψης του φαινομένου στη  Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν είναι μόνο το μεγάλο δημόσιο χρέος, το ζήτημα είναι κυρίως το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή μεγάλη ύφεση, όταν φέτος θα υπάρχει υστέρηση 8%.          

 

Προοπτικές για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Χωρίς τους φοιτητές η συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα είναι ατέρμονη και ανεπιτυχής.

Εκτίμησή μου είναι ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρέπει να είναι ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο, όπως εξαρχής το είχαμε προσδιορίσει και δυστυχώς από αστοχίες δεν έγινε πραγματικότητα       

Ένα Πανεπιστήμιο που θα πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό των Πανεπιστημίων του μέλλοντος. Δεν είχε κανένα άλλο νόημα να δημιουργηθεί ένα ακόμα νέο Πανεπιστήμιο χωρίς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βρούμε κοινές δράσεις που θα δώσουν ζωή στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου.

Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στην καινοτομία και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και προσπαθεί να δημιουργήσει δομές ερευνητικών κέντρων, για να μπορούν να παράξουν νέες ιδέες, νέες σκέψεις, νέες γνώσεις πάνω στον τομέα της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης.

Εμείς στηρίζουμε τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις, γιατί μόνο όταν πατούν σταθερά στα πόδια τους, έχουν και σταθερό βηματισμό και γιατί αυτοί αποτελούν την ελπίδα ∙ μεσσίες και σωτήρες δεν υπάρχουν.

 

Νέα Δεδομένα στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

 

Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα έχει ως κατεύθυνση την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση. Καταρρέει έτσι λοιπόν ο μύθος του φοβερού συντηρητισμού, ο οποίος μας κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια πίσω.

Απευθυνόμενος σε νέους ανθρώπους θέλω να επισημάνω ότι το μέλλον ανήκει στις ελεύθερες κοινωνίες, με ελεύθερη τη διακίνηση των ιδεών, της γνώσης. Μόνο οι ανοιχτές κοινωνίες μπορούν να δεχθούν τα επιτεύγματα της παγκοσμιοποίησης.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον

 

Συνθήκες αναπτυξιακής προσαρμογής, αυτή ήταν εξαρχής η φιλοσοφία της προσπάθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και των θεσμών που συνεργαστήκαμε, όπως με όλα τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επιμελητήριο Αρκαδίας, στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Τα προβλήματα της οικονομίας και της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθούν με μίζερες προσεγγίσεις και με τους πολίτες απόντες. Τα προβλήματα αυτά θα λυθούν με ενεργητικούς και εθελοντές πολίτες, που δεν θα δειλιάσουν και δεν θα κιοτέψουν. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή το τρίπτυχό μας θα είναι ξεκάθαρο. «Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».

Για την εφαρμογή μιας πολιτικής επενδύσεων, ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταθούμε στη μιζέρια που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το επόμενο τρίπτυχο είναι «εξωστρέφεια, εξωστρέφεια, εξωστρέφεια». Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε το πολιτικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η Πελοπόννησος είναι αναγνωρίσιμη σε όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι επαφές μας και οι συνεργασίες μας με άλλες Περιφέρειες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και μας βοηθούν πάρα πολύ στην εμπέδωση σε όλες τις διεθνείς αγορές του ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αν δεν υπάρξουν fasttrackδιαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δικαίωμα να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

 

Ανατροπή του facelossαπό τις αιρετές Περιφέρειες

 

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών ο Καλλικράτης συντέλεσε στη δημιουργία ενός εξαιρετικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των αιρετών Περιφερειών και όχι με την κεντρική κυβέρνηση. Οι Περιφέρειες με την εμπιστοσύνη που τις περιβάλλουν οι πολίτες, με την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη σοβαρότητά τους, μπορούν να αναστρέψουν τη σημαντικότερη παράπλευρη απώλεια της χώρας, την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της.

Η μνημονιακή πολιτική είναι μια λογιστική προσέγγιση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Δίνει κατευθύνσεις, αλλά δεν προσφέρει λύσεις για το στόχο της ανάπτυξης και την αλλαγή της νοοτροπίας, που απαιτείται όσο ποτέ.

Απ’ την άλλη πλευρά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας παρουσιάζει αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, οι οποίες το απειλούν με κατάρρευση. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα αποτελέσει λύση, αν δεν υιοθετηθούν νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις.

 

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Προτείνω τη σύγκληση ενός Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και την τοποθέτηση όλων των φοιτητών και των φοιτητικών παρατάξεων πάνω σε δύο άξονες: ποιες οι απόψεις τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η κατάθεση προτάσεων συγκεκριμένων σχεδίων (project) για τη διαμόρφωση της Περιφερειακής μας οικονομίας.

 

Οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις εγγύηση εξόδου από την κρίση

 

Οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις πλήττονται αναμφίβολα από την κρίση, μπορούν ωστόσο, να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση.

Μόνο  η δική σας δυναμική παρουσία μπορεί να ανατρέψει εν τοις πράγμασι αυτή την οδυνηρή κατάσταση, μόνο η δική σας παρουσία μπορεί να εγγυηθεί για μια χώρα καινούργια, για μια Νέα Ελλάδα. Μόνο η Νέα Ελλάδα μπορεί να ενώσει το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας.

*Ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο σεμινάριο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα» που οργάνωσε η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 4/12/2012.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)