Share |

Η Μονεμβασιά μπλοκάρει την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης με Πελοπόννησο

Φρενάρει ο δήμος Μονεμβάσιας την ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο, εκφράζει αρνητική θέση σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση του ΑΔΜΗΕ, και ο δήμος θα προβεί σε όλες  τις απαιτούμενες ενέργειες για την ακύρωση του ανωτέρω σχεδιασμού».

Οι λόγοι αναπτύσσονται αναλυτικά στην απόφασγη:

«Από τον ΑΔΜΗΕ έχει επιλεχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το έργο της Ηλεκτρικής  Διασύνδεσης  της  Πελοποννήσου  με  την  Κρήτη  μέσω  του Δήμου Μονεμβασίας, η δε δημόσια διαβούλευση για το σχεδιασμό λήγει στις 17 Ιουνίου.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως  εξαιρετικά επείγον, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, που ήταν έως τώρα το βασικό έργο.

Ο σχεδιασμός  Μολάοι-Συκέα  με  υπόγειο  καλώδιο μήκους  6,9 km, Συκέα-Κάβο Μαλέα με εναέρια γραμμή μήκους 44 km, Κάβο-Μαλέας-Κρήτη με υποβρύχιο καλώδιο και από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον Υποσταθμό με υπόγειο καλώδιο μήκους 31 km.

Έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΑΔΜΗΕ και έχουν συμβασιοποιηθεί  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τοπογραφική μελέτη, οι οποίες  θα  παραδοθούν εντός  των επομένων μηνών.

Συνεπώς η πρόταση για ενημέρωση και διαβούλευση του ΑΔΜΗΕ, είναι εντελώς προσχηματική και γίνεται για να κερδηθεί χρόνος, ενώ ήδη απορρίπτουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Διαφωνούμε με το συγκεκριμένο τρόπο επιλογής, δηλαδή της εναέριας γραμμής μεταφοράς, διότι η εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή διέλευσης και είναι αντίθετη με τις επιλογές του Δήμου, όπως έχουν εκφρασθεί μέσα από  το  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της  Δ.Ε. Μονεμβασίας  και  το  Γ.Π.Σ. της  Δ.Ε. Βοιών,  όπου έχει επιλεχθεί  το μοντέλο της ήπιας αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης, με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού αποθέματος.

Βασικότατος λόγος διαφωνίας είναι επίσης και η δυνατότητα που δίνεται για τη σύνδεση ανεμογεννητριών, αφού  η  περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Π.Α.Π. 3 και  έχουν κατατεθεί δεκάδες  αιτήσεις για άδειες δημιουργίας  αιολικών  πάρκων,  μάλιστα  το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον εταιρειών, μετά από τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και την απλοποίηση των διαδικασιών, είναι λοιπόν σαφές ότι  ισχυρό κίνητρο για την κατασκευή εναέριας γραμμής, είναι και η σύνδεση Ανεμογεννητριών.

Σημειωτέον  ότι  το  αντίστοιχο  τμήμα στην Κρήτη, έχει προταθεί με υπόγειο καλώδιο, κάτι που συνιστά διακριτή συμπεριφορά σε βάρος του Δήμου μας.

Συνεπώς ο Δήμος Μονεμβασίας επιβαρύνεται συστηματικά και πολλαπλώς με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την πρόταση του κ. Δημάρχου και τις τοποθετήσεις  των  δημοτικών συμβούλων,  αλλά  και  των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων της περιοχής:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εκφράζει αρνητική θέση σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση του ΑΔΜΗΕ, για τη διασύνδεση  της  Πελοποννήσου  με  την  Κρήτη,  για τους λόγους που αναπτύχθηκαν παραπάνω και θα προβεί σε όλες  τις απαιτούμενες ενέργειες για την ακύρωση του ανωτέρω σχεδιασμού».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)