Share |

Η πρεμιέρα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Λαμπερή υπήρξε η πρεμιέρα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου παρουσιάσθηκε η παράσταση Carmen, με την Dada Masilo.

Στην πρεμιέρα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενός από τα λίγα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται φέτος, παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Επίσης, παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Αλέξανδρος Χαρίτσης, η Αναπλ. Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Έλενα Ψαρρέα και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διενέργεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σε πείσμα των δυσχερειών της εποχής, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση κινείται προς ένταξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης δήλωσε τα εξής: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια πόλη της περιφέρειας, που από χρόνια έχει δώσει δείγματα μιας αντίληψης αισθητικής, πολιτισμικής, ποιότητας ζωής, σήμερα μέσα στις πολλές δυσκολίες που έχουμε ως κοινωνία να συνεχίζονται ,να αναβιώνουν και σαν επίπεδο να ανεβαίνουν τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δείχνει μια Ελλάδα που όχι απλά αντιστέκεται, αλλά που έχει ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον. Και είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε εδώ και τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους συντελεστές».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είπε τα ακόλουθα: «Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί δώσαμε μια μάχη, και το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Καλαμάτας, να κρατηθεί όρθιο αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ, ένα Φεστιβάλ το οποίο τιμά όλη την Ελλάδα. Είναι ένας διεθνής πόλος, είναι σημείο αναφοράς για το χορό, είναι σημείο αναφοράς για τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό και είμαι χαρούμενος, πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί είχαμε κάποιους δισταγμούς, λαχταρήσαμε για λίγο. Δεν σώσαμε το Φεστιβάλ, σώσαμε τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό, δίνουμε έναν αέρα, μια ώθηση να συνεχίσει και δίνουμε και ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες σήμερα».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε τα εξής σχετικά με το Μέγαρο Χορού και τη λειτουργία του: «Θα συνεργαστούμε στενά, όπως το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, με το Δήμο της πόλης και με την Περιφέρεια να κάνουμε μια τριμερή συνεργασία, με ένα μακρόπνοο σχεδιασμό. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη. Μπορεί να χρησιμεύσει με πολλούς τρόπους σε αυτό που λέμε και πολιτιστικό τουρισμό, σε πάρα πολλά πράγματα. Θέλει μια σκέψη. Δεν μπορεί να φιλοξενεί μόνο το Φεστιβάλ Χορού ασφαλώς, αλλά μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη όλης της Μεσσηνίας και της νοτίου Ελλάδας».

Αναφορικά με τις υποψήφιες πόλεις για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, ο κ. Ξυδάκης είπε πως «οι πόλεις δεν στηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάθε πόλη έχει το δικό της πρόγραμμα, το δικό της φάκελο. Το κράτος δεν επεμβαίνει σε αυτά τα πράγματα, είναι ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός, ξεπερνάει τα όρια του εθνικού κράτους». Τόνισε, όμως, πως η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο θα έχει στήριξη.

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς είπε τα ακόλουθα: «Είναι σημαντική η στιγμή. Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα: πυρκαγιές, πολιτική κατάσταση - αυτή που ξέρουμε-, διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, είναι πολύ σημαντική στιγμή να υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη ανάσα πολιτισμού σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, η οποία έδειξε ότι όχι μόνο είναι πατρίδα της Ελλάδας, γιατί από εδώ κάπου ξεκίνησε η Επανάσταση, αλλά και πατρίδα του χορού, μιας διάστασης του πολιτισμού η οποία πλαταίνει, βαθαίνει, αγγίζει όχι μόνο τα δικά μας παραδοσιακά αλλά και όλα τα σύγχρονα ρεύματα. Απλώνεται στην πόλη και στην περιοχή γενικότερα και υπόσχεται να προσφέρει στον ελληνικό πολιτισμό πάρα πολλά. Είμαι ευτυχισμένος που είμαι εδώ, ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο και όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ και νομίζω ότι αισιόδοξα θα προχωρήσουμε».

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)