Share |

Η υποβάθμιση του νοσοκομείου Μολάων φέρνει λουκέτο;

Σοβαρότατες συνέπειες στην υγειονομική φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων
Νοσοκομείο Μολάων
Η «Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας» κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για το Νοσοκομείο Μολάων

Να σταματήσει η ορατή υποβάθμιση του νοσοκομείου Μολάων, που φαίνεται ότι έχει στόχο την πλήρη του κατάργηση. Κάτι που έχει ήδη σοβαρότατες συνέπειες στην υγειονομική φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων. Η «Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας» κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την άμεση και συντονισμένη παρέμβαση Δήμων και φορέων προς το αρμόδιο υπουργείο και την επίσημη Πολιτεία.

Όπως τονίζουν «Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος του «λουκέτου» στο νοσοκομείο Μολάων ή της μετατροπής του σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή σε ένα απλό Κέντρο Υγείας, παρά τις κατά καιρούς υπουργικές δεσμεύσεις. Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη πορεία, τα σημάδια της οποίας είναι πλέον εξόφθαλμα:

Α) Από τον Ιανουάριο του 2013, η νομική προσωπικότητα του νοσοκομείου έχει καταργηθεί και το Νοσοκομείο Μολάων λειτουργεί έκτοτε ως «διασυνδεόμενο» στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Και την τύχη των «διασυνδεόμενων νοσοκομείων» περιέγραψε πολύ καθαρά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, τον Μάιο του 2013: θα λειτουργούν ως παραρτήματα του νοσοκομείου «κορμού» (του νοσοκομείου Σπάρτης στην περίπτωσή μας) και σταδιακά το προσωπικό τους θα απορροφηθεί από το νοσοκομείο «κορμό». Μιλάμε δηλαδή σαφέστατα για σταδιακή κατάργηση των νοσοκομείων – παραρτημάτων, όπως έχει καταστεί αυτό των Μολάων.

Β) Στον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012, έχουν ήδη καταργηθεί τέσσερις (4) κλινικές (Γυναικολογική/Μαιευτική, Ορθοπεδική, Παιδιατρική και ΩΡΛ).

Γ) Ενδεικτική του γεγονότος ότι το Νοσοκομείο Μολάων πάει για κατάργηση είναι και η δραματική κατάσταση που οι εργαζόμενοι περιγράφουν: υποχρηματοδότηση, ανεπαρκές προσωπικό, μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται. Για παράδειγμα, ο Γυναικολόγος δεν έχει αντικατασταθεί, απόφαση για διορισμό χειρουργού ανακλήθηκε, οι προκηρύξεις για διορισμούς γιατρών έχουν «παγώσει», οι οδηγοί ασθενοφόρων δεν επαρκούν και μετακινούνται οδηγοί από Νεάπολη και Βλαχιώτη, οι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν και δεν ανανεώνεται η μετακίνηση τραυματιοφορέα από το Θριάσιο (όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος), από τον Σεπτέμβριο υπάρχουν μόνον δύο τηλεφωνητές που καλύπτουν μόνον τις 5 από τις 7 βάρδιες, το διοικητικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30% χωρίς να έχει αντικατασταθεί, προσωπικό για τα πλυντήρια δεν υπάρχει (πλην μιας σιδερώτριας, που αναπληρώνεται στα ρεπό της από βοηθό θαλάμου), κτλ.

 

Ως Δίκτυο για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Προστασία της Λακωνίας, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων και των κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ευρώτα και Ελαφονήσου, που εξυπηρετούνται απ’ αυτό, και ζητούμε να σταματήσει εδώ η ορατή υποβάθμισή του, με στόχο, όπως φαίνεται, την πλήρη του κατάργηση. Κάτι που έχει ήδη σοβαρότατες συνέπειες στην υγειονομική φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων.

Ζητούμε προς τούτο την άμεση και συντονισμένη παρέμβαση των παραπάνω Δήμων προς το υπουργείο και την επίσημη Πολιτεία».

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω παρέμβαση της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, εστάλει υπό την μορφή αναφοράς στον υπουργό Υγείας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιο Πετράκο και Κώστα Ζαχαριά.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)