Share |

Καλή τιμή πιάνει η ναβελίνα

Ελπίδες των παραγωγών ότι θα ανεβεί κι άλλο, αφού είναι μειωμένη η παραγωγή
Ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών

Από 15 – 16 λεπτά στη Λακωνία 20 – 23 ευρώ στην Αργολίδα ξεκίνησε η συγκομιδή της Ναβελίνας. Η τιμή είναι πολύ υψηλότερη από πέρσι και σε αυτό συντελούν πολλοί λόγοι. Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής είναι η μειωμένη παραγωγή, λόγω του παγετού που σημειώθηκε την περίοδο της ανθοφορίας στις περιοχές Κορινθίας, Αργολίδας, Σπάρτης, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Παράλληλα αυξημένες είναι και οι προοπτικές εξαγωγών, όπου δίδεται ειδικά φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange Πέτρου Μπλέτα, στον Αγρότυπο: «Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών στην περιοχή μας. Έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες από το εξωτερικό και αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή στις 25 – 30 Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με την περιοχή της Σπάρτης, όπου την παραγωγή την έπληξε ο παγετός, στην περιοχή της νότιας Λακωνίας φέτος η παραγωγή θα είναι αυξημένη. Εκτιμάται ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει σε ποσοστό ακόμη και 20% σε σχέση με πέρσι. Όσο για την ποιότητα των πορτοκαλιών μας διαρκώς βελτιώνεται. Βλέπετε οι παραγωγοί στην περιοχή της Σκάλας έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς ποιότητα δεν θα μπορέσουν να στραφούν προς τις ξένες αγορές και σε μεγάλο ποσοστό προσέχουν τα δέντρα τους, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Σαν πρώτη εντύπωση βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για εξαγωγές προς Ουκρανία και Ρωσία ενώ έχουμε και παραγγελίες για εξαγωγές προς Καζακστάν. Στην εγχώρια αγορά όμως βλέπουμε όλα να έχουν «παγώσει». Να επισημάνουμε ότι οι αυξημένες εξαγωγές μας οδήγησαν να κάνουμε μια επένδυση σε ψυγεία και σε μια γραμμή διαλογής, για να μπορέσουμε αν ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Βλέπετε κάθε εβδομάδα εξάγουμε περίπου έξι κοντέινερ προς Ρωσία και άλλα τέσσερα προς Ουκρανία». 
με δηλώσεις του επίσης στον Αγρότυπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας Γιάννης Δημάκης σημειώνει: «Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών. Η ποσότητα αναμένεται να είναι μικρή αλλά η ποιότητα καλή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καλύτερες τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρσι. Η τιμή για τις Ναβελίνες αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό, η οποία είναι καλύτερη από την περσινή που ήταν 22 λεπτά. Πέρσι η παραγωγή κυμάνθηκε στους 350.000 τόνους. Φέτος ο παγετός του Μαρτίου έφερε πολλές ζημιές στην παραγωγή πορτοκαλιών. Συγκεκριμένα στις Ναβελίνες έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 70% σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Μέρλιν η μείωση φτάνει στο 50%. Η λειτουργία των χυμοποιίων αναμένεται να ξεκινήσει σε 12 ημέρες, οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές παραγωγού. Πέρσι τα πορτοκάλια που πήγαιναν προς χυμοποίηση είχαν τιμή παραγωγού 6 – 7 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι φέτος η τιμή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, τα οποία είναι ασύμφορα για τους παραγωγούς».  

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)