Share |

Τα …καλύτερα από τους Αυστριακούς για την Πελοπόννησο

Ύμνοι για τη Λακωνία από δημοσιογράφους που φιλοξενήθηκαν

Με τα καλύτερα λόγια περιγράφει ο Αυστριακός Τύπος την Πελοπόννησο και ειδικά τη Λακωνία. Δεκάδες άρθρα και αφιερώματα δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά από τους Αυστριακούς δημοσιογράφους τουρισμού, οι οποίοι συμμετείχαν στο ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip) που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον περασμένο Μάιο.

Πρόσφατα το γραφείο  του Ελληνικού Οργανισμού  Τουρισμού της Αυστρίας  απέστειλε τις δημοσιεύσεις των αυστριακών δημοσιογράφων μέρος των οποίων ακολουθεί:

 

Εφημερίδα: Neue Kronen Zeitung, 30.08.2015
Τίτλος: Πελοπόννησος
Συντάκτης: Ed Ricker

«Η Πελοπόννησος παραμένει αλώβητη από τον μαζικό τουρισμό. Πουθενά αλλού δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα τόσα αξιοθέατα όσο εδώ. Σε ένα τοπίο όπου κυριαρχεί ο Ταΰγετος , ξεπροβάλλει η καστροπολιτεία του Μυστρά που συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Σημαντικά δείγματα αποτελούν οι εκκλησίες Αγία Σοφία, Άγιος Δημήτριος και η Μονή της Παντάνασσας με τις σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες. Το ταξίδι συνεχίζεται μέσα από εντυπωσιακό τοπία για να φθάσουμε στα νότια, στον βράχο της Μονεμβασιάς. Ένας βράχος 194 μέτρων υψώνεται στη θάλασσα κρύβοντας καλά το μυστικό του. Μια ολόκληρη πολιτεία, βυζαντινό στολίδι, ένας υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος που είναι προσβάσιμος από μια μοναδική πύλη.

Χτισμένη τον 6° αιώνα γρήγορα αναπτύχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Από τη δεκαετία του 70 ξεκίνησε η αναστύλωση και αποκατάσταση της πόλης η οποία διαθέτει μικρά ρομαντικά ξενοδοχεία, και μπαράκια, τελείως ελεύθερη από αυτοκίνητα. Η Μονεμβασιά είναι όμως ευρέως γνωστή και για την υπέροχη ποικιλία κρασιού την Μαλβάζια, που αναφέρει και ο Σαίξπηρ. Από τη Μονεμβασιά αξίζει να επισκεφθείτε την Ελαφόνησο. Με μόλις 720 κατοίκους και υπέροχη φύση, αποτελεί το μυστικό για όσους αναζητούν ηρεμία μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο είναι ένα ταξίδι ανάμεσα σε μύθους και ιστορία».

 

Εφημερίδα: Der Standard, 27-28.6.2015
Τίτλος : Το μεσαίο δάκτυλο της νότιας Ελλάδας
Συντάκτης: Klaus Taschwer
Η Λακωνία είναι το νοτιότερο τμήμα της Πελοποννήσου.

«“Μολών λαβέ” είναι η φράση που μας συνδέει έως σήμερα με την πόλη της Σπάρτης και τον ηρωικό βασιλιά Λεωνίδα. Η σημερινή Σπάρτη, σχεδιασμένη και χτισμένη από Βαυαρούς το 1836, αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Λακωνίας. Το άγαλμα του Λεωνίδα και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι τα μοναδικά πλέον που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η καστροπολιτεία του Μυστρά, μόλις 5 χλμ. απόσταση από τη Σπάρτη. Εδώ κάποτε ζούσαν περίπου 10.000 άτομα.

Σήμερα μοναδικοί κάτοικοι είναι οι μοναχές γύρω από την αδελφή Αγνή, η οποία γεμάτη χαρά μας καλωσορίζει και μας εξιστορεί στα γερμανικά την ιστορία της Μονής και της γύρω περιοχής.

Η Karin Velika μας μεταφέρει πληροφορίες για τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα. Η περιοχή της απόρθητης Μάνης είναι πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις τις οποίες αφηγείται και ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Ρθπτΐ3η που έζησε για πολλά χρόνια εδώ. Η βυζαντινή πολιτεία της Μονεμβασιάς, γνωστή και ως το Γιβραλτάρ της Ανατολής, μαρτυρά μέσα από τα επιβλητικά της αρχοντικά το ένδοξο και πλούσιο παρελθόν της. Παρελθόν συνυφασμένο με τη διάσημη ποικιλία Μαλβάζια που αναφέρει και ο Σαίξπηρ».

 

Περιοδικό: Traveller
Τίτλος: Η αληθινή Ελλάδα
Συντάκτης: Sandra Zurek

«Λακωνία. Ίσως ένα μικρό κομμάτι Ελλάδας στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου αλλά τόσο πλούσιο σε πολιτισμό, ιστορία και τοπία. Θεαματικές βουνοκορφές, παράλια, ελαιώνες, ευωδιαστοί πορτοκαλεώνες, εύφορες πεδιάδες, αντανακλούν σε όλη την περιοχή μια ατμόσφαιρα μυστικιστική που έχει τις ρίζες της στο ένδοξο παρελθόν και διαχέεται στη σημερινή κουλτούρα του τόπου. Εδώ είναι η Σπάρτη : Στην πρωτεύουσα της Λακωνίας χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, εκτός από το άγαλμα του Λεωνίδα, ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και το ρωμαϊκό θέατρο για να συνεχίσει στην πολιτεία του Μυστρά που φέρει ακόμη την λαμπρότητα του Βυζαντίου. Η συντήρηση ναών και αρχοντικών οφείλεται σε ένα βαθμό και στις μοναχές της Μονής Παντάνασσας που όπως μαρτυρά η αδελφή Αγνή “για να διαφυλάξουμε τη ψυχή αυτού του τόπου μυσταγωγίας”. Περνώντας από τη Μάνη με τους χαρακτηριστικούς πετρόχτιστους πύργους, φθάνουμε στα σπήλαια του Δυρού, ίσως ένα από τα πιο σπάνια αξιοθέατα της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των ευρημάτων παλαιολιθικής ζωής. Το highlight: όμως είναι με βεβαιότητα η Μονεμβασιά. Πρόκειται για την πιο γνήσια και αυθεντική μεσαιωνική πολιτεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί. Η άνω πόλη με την υπέροχη πανοραμική θέα και ο λαβύρινθος από σοκάκια, μαγαζιά και σικάτα ξενοδοχεία που συνθέτουν την κάτω πόλη. Δοκιμάζοντας την τοπική ποικιλία Μαλβαζιά το ταξίδι συνεχίζει στην Ελαφόνησο. Τα τυρκουάζ νερά και η λευκή αμμουδιά του Σίμου σε μεταφέρουν στην Καραϊβική. Είτε είστε γνώστης της Ελλάδας είτε νέος επισκέπτης, το ταξίδι σε αυτήν “τη διαφορετική Ελλάδα” θα σας ανακαλύψει με σιγουριά τον προσωπικό σας θησαυρό».

 

Εφημερίδα: Der Standard 5 Ιουνίου 2015
Τίτλος: Ταξίδι στον ήλιο
 Συντάκτης: Thomas Rottenberg

«Σπάρτη σημαίνει Μύθος, σκληρότητα, πειθαρχία, θέληση, πάθος και τόλμη. Ένας δρομέας εξερευνά την πόλη της Σπάρτης ξεκινώντας από το στάδιο, πίσω από το άγαλμα του Λεωνίδα και καταλήγει στην Ελαφόνησο.

Πρόκειται για τις εντυπώσεις του συντάκτη ως δρομέα στην στήλη Lifestyle της Εφημερίδας».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)