Share |

Κάντε νόμο για να μην χάσουν τις περιουσίες τους οι Μανιάτες

Προώθηση Νομοθετικής Ρύθμισης-Υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν.998/1979», ζητά ο Γρηγοράκος από τον Παπακωνσταντίου

Την Προώθηση Νομοθετικής Ρύθμισης για την Υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν.998/1979», ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, με το άρθρο 62 του Δασικού Κώδικα (Ν.998/1979), καθιερώθηκε η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας δασικών εκτάσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για όλη τη χώρα, εκτός από Κυκλάδες, Ιόνια, Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Από τη ρύθμιση αυτή είχε τεθεί εκτός εξαιρέσεως η περιοχή της Μάνης, αν και είναι σε όλους γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ουδέποτε υπήρξε ενσωμάτωση της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μάλιστα εκατοντάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες της Μάνης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή«οι Μανιάτες και όχι οι Οθωμανοί είχαν κυριαρχία στη γη τους και ότι το νεοσύστατο Νεοελληνικό Κράτος που προέκυψε μετά την απελευθέρωση δεν βρήκε οθωμανικά ακίνητα και οικόπεδα στη Μάνη για να θεωρηθούν στη συνέχεια Κρατική ιδιοκτησία.

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκλέγονται στους Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και ο κ. Βορίδης από το ΛΑΟΣ, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ Θάνο Μωραϊτη και τον Γενικό Γραμματέα Δασών Αμοριανιώτη. Αφού αναγνωρίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους το δίκαιο του αιτήματος, η ανακοίνωση του Υφυπουργού ήταν ότι αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα για θετική επίλυση του ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ. Αμοριανιώτης με σύντομο χρονοδιάγραμμα τελικών ανακοινώσεων.

 Ο κος Γρηγοράκος τονίζει στην ερώτησή του:

«Εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τότε, ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι στις αρχές Μαϊου 2011 ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία ΥΠΕΚΑ προς άλλες Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Υπουργεία διευκρινήσεις σχετικά με το γεγονός που αφορά το ιστορικό καθεστώς επί Τουρκοκρατίας στη Μάνη και όχι μόνο!

Θυμίζοντας στο Υπουργείο ότι τόσο τον Μάρτιο του 2007 όσο και τον Οκτώβριο του 2007 είχαμε μαζί με άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ( Γρ.Νιώτης , Μ.Καρχιμάκης Γ. Ανωμερίτης, Π. Κατσιλιέρης και Λ. Παπαδήμας) καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που άνηκαν τότε τα δάση, με αποτέλεσμα να σταλούν και τότε τα ίδια ερωτήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών και να λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις υπέρ της Μάνης, χωρίς βέβαια η Κυβέρνηση της ΝΔ να πράξει κάτι προς επίλυση του.

Ελπίζοντας ότι όλα αυτά δεν γίνονται και σήμερα από το ΥΠΕΚΑ για καθυστερήσεις, αλλά για να δοθεί άμεση και οριστική λύση ιδιαίτερα τώρα που σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω του Κτηματολογίου, τόσο το Κράτος όσο και οι ιδιοκτήτες στη Μάνη θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. 1. Σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ μετά την εντολή που έλαβε από τον Υφυπουργό με δημόσια δέσμευση του για θετική επίλυση του θέματος; Αν και είχαν δοθεί και επί ΝΔ απαντήσεις από αρμόδια Υπουργεία και Πανεπιστήμια που δικαίωναν ιστορικά τη Μάνη και τελικά δεν έγινε τίποτα, γιατί επανήλθε εκ νέου στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος το ΥΠΕΚΑ;
  2. 2. Θα υπάρξει στο άμεσο χρονικό διάστημα η υπαγωγή τελικά της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν.998/1979 μέσω του επόμενου Νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ;»

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)