Share |

Κίνδυνος για την Αυτοδιοίκηση τα δανεικά και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι σωτήρες

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Κάθε μέρα που φεύγει συνειδητοποιούμαι όλο και περισσότερο την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στις υπέρογκες απαιτήσεις από τα δημοτικά τέλη και τα χαράτσια, πού το ένα διαδέχεται το άλλο.  Τα ποσά που επιβάλλονται είναι τεράστια για τα οικονομικά δεδομένα των δημοτών. Υπάρχει έλλειψη χρημάτων αλλά και περίσσεια κακοδιαχείρισης, σπατάλης και ασυνέπειας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε επαγγελματίες και προμηθευτές.  Έχουν δανειακές υποχρεώσεις που αυξάνονται μέρα με την ημέρα, δυσανασχετούν στη ρύθμιση χρεών και την εξεύρεση πόρων και ως συνήθως τις φορτώνουν στις πλάτες μας. 

Τα δημοτικά όμως έργα βιτρίνας και οι εκδηλώσεις επικοινωνιακής προβολής συνεχίζονται.  Ακόμα εξαγγέλλονται έργα που προβλέπονται να γίνουν με δανεικά.  Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε με αυτή τη χρεοκοπημένη πολιτική που αναπαραγάγει το αυτοδιοικητικό μοντέλο ανάπτυξης που χρησιμοποιείται ευρέως, να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας.

Το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας των δήμων δημιουργεί τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Με τους πενιχρούς προϋπολογισμούς τσιμεντοαναπλάσεων και τα δανεικά, υποθηκεύεται ουσιαστικά το μέλλον τους και  παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο τους.  Εμφανίζονται επίσης, σαν κεραυνός εν αιθρία,  και οι αυτοπροδιοριζόμενοι σωτήρες της αυτοδιοίκησης που προβάλλονται σαν την λύση στα προβλήματα μας. 

Όμως η διέξοδος στην οικονομική ασφυξία των χρεωμένων δήμων προκύπτει από πρακτικές και πολιτικές λύσεις που εστιάζουν στα προβλήματα με συγκεκριμένο σχέδιο και όχι σε επικοινωνιακές τοποθετήσεις η σε πρόσωπα «κόζα μόστρα».  Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα στην περιοχή μας με τις θέσεις των αυτοδιοικητικών για τα απορρίμματα.  Ο μεγαλύτερος δήμος της περιοχής, της Καλαμάτας για παράδειγμα, λειτουργεί χωρίς σχέδιο τα τελευταία 8 χρόνια τουλάχιστον και άλλα τόσα χρόνια σε επίπεδο υποδομών της παλιάς Νομαρχίας που αφιέρωσε ο δήμαρχος μας, μας κάνουν 16 χρόνια με τα απορρίμματα να πηγαινοέρχονται από το ένα σημείο του νομού στο άλλο.  Αλλάζει ο τρόπος και ο χώρος διαχείρισης και μετατοπίζεται ανάλογα με το ποιος πολιτεύεται και που. 

Επιβάλλεται να μειωθούν οι δαπάνες, να κοπούν τα δανεικά για αναπλάσεις και τσιμέντα και να σταματήσουν άμεσα όλες οι δράσεις που δεν ταυτίζονται με μέτρα άμεσης ανακούφισης του πληθυσμού, για να μην είναι το αύριο μια επανάληψη του σήμερα.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)