Share |

Κόβουν τις νέες άδειες ιχθυοτροφείων, μετά τις αντιδράσεις

Θα χαρακτηριστεί κορεσμένη περιοχή από το ΥΠΕΚΑ η Αργολίδα

Καμία νέα ιχθυοτροφική μονάδα δεν θα εγκατασταθεί στην Αργολίδα, μετά υ\τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από φορείς του νομού, απέναντι στις αρχικές προβλέψεις των μελετητών του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για Ιχθυοκαλλιέργειες που προέβλεπε την εγκατάσταση νέων μονάδων στις ευρύτερες περιοχές της Επιδαύρου, της Ερμιονίδας και της Ναυπλίας.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ (γραφείο υφυπουργού Μανιάτη), η απόφαση αυτή καταγράφεται με σαφήνεια στην πρόταση που θα υποβάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο και θα γνωμοδοτήσει επί του περιεχομένου της πρότασης.
Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση, τους μήνες που προηγήθηκαν, πείσαμε γι΄ αυτό που πολλοί από εμάς παλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια: Ότι η Αργολίδα, οι θάλασσες και οι παραλίες της, έχουν πλέον κορεστεί απολύτως από τις ήδη εγκατεστημένες ιχθυοτροφικές μονάδες. Τη θέση αυτή με σαφήνεια την τεκμηριώσαμε από το 2008 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων και για εγκατάσταση νέων. Δυστυχώς με εξαιρετική προχειρότητα οι μελετητές του ειδικού χωροταξικού προέβλεπαν για τις περιοχές της Επιδαύρου, του Δρεπάνου, του Σαλαντίου, κ.ά. μεγάλες επεκτάσεις, αγνοώντας απολύτως ότι έχει πλέον κορεστεί η φέρουσα ικανότητα των θαλασσών μας. Ταυτόχρονα, σημαντικές ζημίες έχουν υποστεί οι εκατοντάδες οικογένειες των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων της Αργολίδας, που βλέπουν τα ιχθυοαποθέματα να εξαντλούνται.
Σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, είναι η παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μονάδων που ήδη λειτουργούν. Έχουμε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι θα υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι για την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αίτηση νέας χωροθέτησης. Η τελική προσέγγιση του Υπουργείου ΠΕΚΑ έλαβε επιτέλους υπόψη της την ισχυρή επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση των ενεργών ομάδων πολιτών, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκλεγμένων εκπροσώπων της Αργολίδας. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης του θέματος μέχρι την οριστική υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)