Share |

Λαπαροσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης

Η  λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη γρήγορη και αποτελεσματική  θεραπευτική αντιμετώπιση για την  βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές  κήλης.

Αυτό τονίζεται στα συμπεράσματα του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χειρουργικής με Διεθνές Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  21-24 Νοεμβρίου  και στο οποίο παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα πολλών χειρουργικών κλινικών για το θέμα.

« Με την λαπαροσκοπική μέθοδο  ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο ενώ  μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο» τονίζει  ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ( κλινική Περιστερίου) ο οποίος  παρουσίασε στο συνέδριο τα αποτελέσματα της Κλινικής του, στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο ,κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, μόνο  όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση ή  όταν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν,  τότε  η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας τομής τριών εκατοστών με χρήση πλέγματος. Όπως τόνισε ο Δρ Ξιάρχος στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς, προτιμούν την τοπική αναισθησία και τρείς  ώρες μετά την επέμβαση λαμβάνουν εξιτήριο, ενώ στην κλινική συνολικά παραμένουν  για λιγότερο από 6 ώρες (κλινική μιας ημέρας).

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς, αποτελεί ασφαλή και οικονομική αντιμετώπιση της νόσου, με άριστα αποτελέσματα και με απουσία των επιπλοκών της νάρκωσης.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλου είδους αναισθησία λόγω σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Η  χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

 «Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης , συνέχισε ο κ Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής  στο δυτικό κόσμο,  καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται  πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής» .

 

Πως προκαλείται η κήλη

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο,  μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει  άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

 

Μορφές – Παράγοντες εμφάνισης κηλων

 

Βουβωνοκήλη ( η συχνότερη μορφή  στους άνδρες),

Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)

Μηροκήλη ( αποτελεί  το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως  σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.)

Κοιλιοκήλη ( κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη ).       

Διάφοροι είναι οι  παράγοντες και  οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που  ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).

Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).

Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης    στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).

Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)